Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Η «Ωκεανίδα» κυκλοφόρησε ένα σημαντικότατο, από κάθε άποψη βιβλίο, στη σειρά «Κυκεών». Πρόκειται για τις «Ανταποκρίσεις από την Τροία» του «πατέρα» της ελληνικής και διεθνούς αρχαιολογικής επιστήμης, του Ερρίκου Σλίμαν. Ο Σλίμαν από τις 23 Οκτωβρίου 1871 δημοσιεύει για τους αναγνώστες της «Εφημερίδας των Συζητήσεων» μια σειρά ανταποκρίσεών του για την έκβαση των ανασκαφών του στην Τροία. Στην έκδοση περιλαμβάνονται και 39 δαγγεροτυπίες, δηλαδή μια επιλογή από τις 220 συνολικά φωτογραφίες που τράβηξε ο Σλίμαν στο χώρο της ανασκαφής. Η εισαγωγή και οι σημειώσεις υπογράφονται από τον Γεώργιο Λαγανά.

- Το «Αστυ» κυκλοφόρησε: Μια ακόμη πολύτιμη για τους ανθρώπους και τους φίλους του θεάτρου μελέτη της κορυφαίας ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία στο πέρασμα του χρόνου». Η εξαίρετη μετάφραση, όπως και στα άλλα έργα της Ρομιγί που κυκλοφορεί ο οίκος, είναι της Αθηνάς - Μπάμπη Αθανασίου και της Κατερίνας Μηλιαρέση. Ο πρόλογος του Μάριου Πλωρίτη. Επίσης σημαντική είναι η μελέτη του Δημήτρη Κ. Βελισσαρόπουλου «Πλωτίνος - Βίος και Εννεαδών Περίπλους». Πρόκειται για βιοεργογραφική μελέτη του τελευταίου μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας Πλωτίνου και πραγματικού «ιδρυτή» του νεοπλατωνισμού, στην οποία αναφέρονται και οι συνεχιστές του έργου του Πορφύριος, Ιάμβλιχος και Πρόκλος.

- Το «Προσκήνιο» κυκλοφόρησε τον τόμο «Francois Mitterrand - Ατέλειωτες αναμνήσεις» της Ξένης Δ. Μπαλωτή. Τις αναμνήσεις του Φ. Μιτεράν μετέφρασε η Ιωάννα Θέμελη.

- Ο «Ιάμβλιχος» κυκλοφόρησε το εξαιρετικά σημαντικό για την αρχαιολογική επιστήμη αλλά «σκοτεινό» σαν θέμα ιστορικό δοκίμιο του διαπρεπή αρχαιολόγου - ιστορικού διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα Πολ Φουκάρ «Τα Ελευσίνια Μυστήρια». Η μετάφραση είναι της Δέσποινας Παπαθανασοπούλου.

- Το «Στάχυ» κυκλοφόρησε: Στη σειρά «Ιδέες - θεωρία της Τέχνης» τη μελέτη του μουσικολόγου, δραματουργού και πανεπιστημιακού καθηγητή Καρλ Νταλχάους «Αισθητική της μουσικής». Μετάφραση Απόστολος Οικονόμου επιμέλεια - πρόλογος Γιώργος Μανιάτης. Το βιβλίο του Αντώνη Κ. Αντωνιάδη «Viollet le Duc, Διαλέξεις και Ελληνική Αρχιτεκτονική», στο οποίο περιλαμβάνονται οι διαλέξεις - κείμενα του κορυφαίου Γάλλου αρχιτέκτονα Βιολέ λε Ντικ, που αφορούν αποκλειστικά στην ελληνική αρχιτεκτονική. Την ιστορική μελέτη του Θανάση Δ. Σφήκα«Η Ελλάδα και ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος» που εξετάζει τα κοινά «σημεία» ιστορικής εξέλιξης των δύο χωρών από το 1860, έως τον ισπανικό εμφύλιο (1936-1939) και τον ελληνικό (1946-1949) και της επεμβατικής δράσης - και στην Ελλάδα και την Ισπανία - Ιταλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Το γαστρονομικό έργο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Ανήθικες συνταγές». Το επίσης γαστρονομικό βιβλίο του Παύλου Ερευνίδη «Ο Παστουρμάς».

- Οι εκδόσεις Χρήστος Ε. Δαρδανός κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα της Κινέζας Σαν Σα «Η πύλη της Ουράνιας Γαλήνης» (βραβείο Κονκούρ 1998, μετάφραση Ευφροσύνης «Καλογεράκη»). Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βαρβαρίγου «Είναι δύσκολη η αγάπη».

- Οι Αδελφοί Γ. Βλάση συνεχίζοντας την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους για επανέκδοση του τεράστιου και παντοτινής αξίας έργου του Γρηγορίου Ξενόπουλου (για μεγάλους και παιδιά) κυκλοφόρησαν στη σειρά «Θησαυροί από τη «Διάπλαση των Παίδων», δύο ακόμη υπέροχες ιστορίες του Ξενόπουλου για παιδιά, με την αυθεντική εικονογράφηση της «Διάπλασης». Πρόκειται για τα «Ο γύρος του κόσμου των παιδιών» και «Το σκαλιστήρι».

- Ο «Πατάκης» κυκλοφόρησε: Σε μια πανέμορφη έκδοση, μεγάλου μακρόστενου σχήματος, το έργο του ποιητή, πεζογράφου και κριτικού λογοτεχνίας Ευγένιου Αρανίτση «Ι Ψ Ο τυπογράφος (Ο Ελύτης για παιδιά και ερωτευμένους)». Το βιβλίο - απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους - εικονογράφησαν οι Ελένη και ο Δημήτρης Καλοκύρης. Τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Γ. Νίκα «Φάτσα νυφίτσας» και «Σε πιστεύω μωρό μου». Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Τσουράπα «Μωυσής Σεμπάι». Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Δημητρίου Γ. Σβώλου (ψευδώνυμο (του Τεγεάτις) («Ταξιδεύοντας με τις αναμνήσεις ενός γιατρού».

- Το «Αρχιπέλαγος» κυκλοφόρησε: Στη σειρά «Ιστορική Βιβλιοθήκη» τη μαρτυρία του αξιωματούχου στο παλάτι και αδελφού του Παύλου Μελά, Γεωργίου Μελά «Κωνσταντίνος και Βενιζέλος (Μια προσωπική μαρτυρία για τον Εθνικό Διχασμό)». Το μυθιστόρημα της Ζοέλ Λοπινό «Πιάσε τ' άστρα της ζωής» (4η έκδοση). Το μυθιστόρημα του Θωμά Τσακαλάκη «Και τώρα, κάτι εντελώς καινούριο!» το μυθιστόρημα του Λεωνίδα Μπρεκουλάκη «Το στοίχημα».

- Ο «Περίπλους» κυκλοφόρησε: Το έργο ενός ανωνύμου Ελληνα υπαξιωματικού, το οποίο πρωτοεκδόθηκε στη Βράιλα το 1870, και σατιρίζει την καθημερινότητα του νεαρού νεοελληνικού κράτους με τίτλο «Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι». Το μυθιστόρημα του Μάικλ Αλιν «Ζαράφα» (μετάφραση Ελλη Εμκε). Το μυθιστόρημα της Λίτσας Ψαραύτη «Αρωμα καλοκαιριού». Το παιδικό βιβλίο της Γιολάντας Πατεράκη «Ιστορίες όλο μέλια, περιπέτειες και... γέλια». Το γαστρονομικό βιβλίο συνταγών της Ευαγγελίας Σολωμού «Μπατιρομαγειρική»

- Αντα Ζαφειροπούλου - Κουκουμελή «Μια ζωή αγάπη» (ποιήματα, Αθήνα 2000).

- «Εμβόλιμον» λογοτεχνικό περιοδικό τεύχος 41-42 με αφιέρωμα για τον εξαίρετο ποιητή Αντώνη Φωστιέρη. (Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας).

- «Νέα Εστία» (περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχος 1726,/2000).

- «Υφέν - βήμα για την τυπογραφία» (Δελλίου 6, 54621 Θεσσαλονίκη, 31239.823 περιοδικό τυπογραφικής τέχνης και λόγου, τεύχος 4, με ενδιαφέρουσες συνεργασίες μεταξύ των οποίων και του ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο με θέμα «Δημήτριος Μεσθενεύς, ο Θεσσαλονικιός τυπογράφος του Αγώνα και εκδότης του "Υμνου" του Σολωμού».

- «Βιβλιογραφία» (περιοδικό βιβλίου, λόγου και τέχνης τεύχος 89).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(2003-03-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-09-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-03-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-07-22 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(1998-08-06 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(1998-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ