Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Μεθοδεύουν συνολικό χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων

Καταργούν ειδικές άδειες και ωράρια και θέλουν να «ρίξουν» τους μισθούς στο ύψος της ΕΓΣΣΕ

Να καταργήσουν τα ειδικά ωράρια και τις ειδικές άδειες που ισχύουν για ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλειά τους επιχειρούν οι κλινικάρχες που εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) και είναι ιδιοκτήτες περίπου 170 κλινικών σε όλη τη χώρα. Οι κλινικάρχες - μέλη της ΠΕΙΚ ...«ζήλεψαν» την κατάπτυστη κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε το προηγούμενο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), προτού καθαιρεθεί, με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών με την οποία μειώνονται οι μισθοί, καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και αυξάνει το ωράριο των εργαζομένων με επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας - σε μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια - στις 8 ώρες, από 6 ώρες το χειμώνα και 5,5 το καλοκαίρι.

Ετσι, η «Αθηναϊκή Κλινική» (σ.σ. του ομίλου «Interamerican»), αξιοποιώντας τα αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί για την κατάργηση των ΣΣΕ, των συλλογικών δικαιωμάτων, όπως η λήξη της μετενέργειας, αλλά και έχοντας σαν «πρότυπο» την προδοτική ΣΣΕ - παρότι η συγκεκριμένη κλινική είναι μέλος της ΠΕΙΚ, η οποία δεν συμμετείχε στην υπογραφή ΣΣΕ - ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι από αρχές Σεπτέμβρη θα ισχύει γι' αυτούς η Εθνική Γενική ΣΣΕ! Σε πρώτη φάση δεν θα πειραχτεί το ύψος των μισθών (σ.σ. θα δίνεται ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη και τα υπόλοιπα θα εμφανίζονται ως «οικειοθελής παροχή» του εργοδότη), αλλά θα καταργήσει όλες τις ειδικές άδειες και τα ειδικά ωράρια και όλοι στο εξής θα δουλεύουν 8 ώρες.

Οπως κατήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές της Αθήνας στην Επιθεώρηση Εργασίας, πρόκειται για μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας εκ μέρους του εργοδότη, η οποία είναι παράνομη. Η εργοδοσία δεν μπορεί να προβεί σε καμία μονομερή μεταβολή των όρων για το ειδικό ωράριο ή τις ειδικές άδειες. Η περιορισμένη μετενέργεια αφορά μόνο στους μισθολογικούς όρους των ΣΣΕ (βασικός μισθός της αντίστοιχης ΣΣΕ και τα τέσσερα επιδόματα), πρόκειται δηλαδή για μειωμένη μισθολογική μετενέργεια ενώ οι λοιποί «θεσμικοί» όροι των ΣΣΕ εξακολουθούν να ισχύουν και με τις νέες διατάξεις ως όροι των ατομικών συμβάσεων για όσο διάστημα δεν τροποποιηθούν με νεότερη ΣΣΕ ή την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης εργασίας.

Χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στις ιδιωτικές κλινικές καθώς και άλλα σωματεία και δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) καθώς έχει καθυστερήσει σχεδόν ένα μήνα η έκδοση της απόφασης της Επιθεώρησης Εργασίας. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πίεσαν ώστε να βγει σύντομα η απόφαση και να είναι υπέρ των εργαζομένων γιατί αν περάσει αυτή η εργοδοτική αυθαιρεσία θα συμπαρασύρει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας(2020-11-24 00:00:00.0)
Χρυσοπληρώνονται οι κλινικάρχες, σε άθλιες συνθήκες το προσωπικό(2020-11-17 00:00:00.0)
«Μπαλάκι» οι άρρωστοι(2014-07-04 00:00:00.0)
Παράνομη κρίθηκε η μονομερής αύξηση του ωραρίου(2012-11-03 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης για την υπεράσπιση της ΣΣΕ(2012-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ