Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει η κυβέρνηση;

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί την κοινωνική πραγματικότητα και να σταματήσει αυτό το "διαρκές και ειδεχθές" έγκλημα σε βάρος του λαού και του τόπου». Με αυτά τα λόγια, η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα χαρακτηρίζει ως ... «κοινωνικά έκπτωτο» το νέο προϋπολογισμό σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Τι μας λέει η ΔΑΚΕ; Οτι της κυβέρνησης της λείπει η κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας; Δηλαδή, παίρνει όλα αυτά τα μέτρα και δεν αντιλαμβάνεται ούτε γιατί τα παίρνει ούτε τι συνέπειες έχουν; Οτι είναι - ούτε λίγο ούτε πολύ - έρμαιο της τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ, εκτελώντας πιστά και τυφλά τις εντολές τους; Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει πιο εύσχημος τρόπος για να αθωωθεί η σημερινή συγκυβέρνηση, από το να λες ότι δεν καταλαβαίνει τι κάνει και πως θα πρέπει «επιτέλους να αντιληφθεί την κοινωνική πραγματικότητα».

Αρκετά όμως με τα αστεία. Τα μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση - τρόικα - μεγαλοεργοδοσία δεν είναι αποτέλεσμα ... λειψής ή στρεβλής κατανόησης της πραγματικότητας. Είναι μέτρα αναγκαία και αναπόφευκτα για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Μέτρα που συντρίβουν μεν τους εργαζόμενους, μειώνουν περαιτέρω την τιμή της εργατικής δύναμης, ακριβώς γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί το κεφάλαιο. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος της: Να διαχειριστεί την κρίση, ώστε το κεφάλαιο να βγει όσο το δυνατό αλώβητο από την κρίση, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και έντονου ανταγωνισμού.

Η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, συνειδητά, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους με τη φράση ότι η κυβέρνηση δήθεν δεν αντιλαμβάνεται. Θέλει η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων να μη βρει τη σωστή διέξοδο και δηλώνει έτοιμη να δράσει. Γι' αυτό άλλωστε και συχνά - πυκνά επιστρατεύει επιφανειακές «αντιμνημονιακές» κραυγές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ