Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Προετοιμασία μαχητικών κινητοποιήσεων

Από τις 5 μέχρι τις 7 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί μία ύψιστης σημασίας συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς και ομάδων εργασίας των υπουργείων Εξωτερικών των αμερικανικών κρατών, όπου θα καθοριστούν οι κεντρικοί άξονες της λεγόμενης Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA)

Ενόψει αυτής της συνάντησης, το λαϊκό μαζικό κίνημα της Αργεντινής προετοιμάζει μαζικές κινητοποιήσεις. Ετσι, τα συνδικάτα της χώρας κήρυξαν γενική απεργία για τις 5 και 6 Απρίλη, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς εθνικών οδών.

Τις μέρες της συνάντησης θα βγούνε στο δρόμο οι δύο Συνομοσπονδίες Εργατών της Αργεντινής, η Συνομοσπονδία των Αργεντινών Εργαζομένων (CTA) και η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT). Ακόμα, τις κινητοποιήσεις θα στηρίξουν οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες μέσα από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση APYME, η Αγροτική Ομοσπονδία της Αργεντινής, σπουδαστές και φοιτητές μέσα από την Πανεπιστημιακή Ομοσπονδία Αργεντινής, ενώ το «παρών» θα δώσουν και ομάδες που πρωταγωνίστησαν στις κινητοποιήσεις στο Μπουένος Αϊρες με την ευκαιρία των διαμαρτυριών στην Πράγα τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπως το ATTAC Αργεντινής, το Δίκτυο Επαγρύπνηση κατά των Μεταλλαγμένων Προϊόντων, καθώς και η οργάνωση Διάλογος 2000.

Ακόμα, σημαντική θα είναι και η συμμετοχή της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής, κυρίως από τις χώρες του MERCOSUR. Διάφορες πολιτικές, συνδικαλιστικές, κοινωνικές και θρησκευτικές οργανώσεις από τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Βολιβία εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Η εν λόγω συνάντηση είναι πολύ σημαντική γιατί εκεί θα καθοριστεί η γραμμή πλεύσης και ό,τι αποφασιστεί στο Μπουένος Αϊρες, θα υπογράψουν, 15 μέρες μετά, οι Πρόεδροι στη Συνάντηση Κορυφής των Αμερικανικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στο Κεμπέκ του Καναδά. Στην ουσία, δεν πρόκειται παρά για την επιβεβαίωση της οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής και πολιτιστικής βορειοαμερικανικής ηγεμονίας, σε μία περιοχή που οι ΗΠΑ θεωρούσαν πάντα δική τους. Αναφερόμενος στην ALCA, ο κομμουνιστής Χούλιο Γκαμπίνα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ροσάριο και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ατάκ Αργεντινής σημειώνει: «Η ALCA είναι μία στρατηγική που συνδέεται με άλλες βορειοαμερικανικές πρωτοβουλίες που εμπλέκουν τις κυβερνήσεις των χωρών μας π.χ. στην απομόνωση της Κούβας και στην κατάσταση που δημιουργεί το γνωστό "Σχέδιο Κολομβία". Οι συμφωνίες ένταξης φέρουν τη σφραγίδα της ηγεμονίας της νεοφιλελεύθερης σκέψης που διαποτίζει την εμπειρία των πιο πρόσφατων συμφωνιών, όπως η περίπτωση του MERCOSUR, ή παλαιότερα η Κοινή Κεντροαμερικανική Αγορά και η Κοινότητα των Εθνών των Ανδεων. Ολες αυτές οι συμφωνίες εμπεριέχουν ένα σημαντικό βαθμό αντίφασης με τις προσδοκίες της στρατηγικής των ΗΠΑ, ταυτόχρονα όμως βρίσκονται πολύ μακριά από το να εκφράσουν αντίθετα συμφέροντα. Οι συμφωνίες έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις κυρίαρχες πολιτικές και αποτελούν έναν κατάλληλο μηχανισμό για να ευνοηθεί η εισροή των πιο συγκεντρωμένων κεφαλαίων των χωρών - μελών σε κάθε συμφωνία ένταξης. Και φυσικά οι εργαζόμενοι και άλλα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται πολύ μακριά από το να απολαμβάνουν οφέλη από τους μηχανισμούς περιφερειακής ένταξης».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Φερνάντο ντε λα Ρούα φαίνεται αποφασισμένη να συμμετάσχει στη βορειοαμερικανική πρωτοβουλία της ALCA, άλλωστε τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ και με την ψήφο της ενάντια στην Κούβα στον ΟΗΕ, ενώ δεν προβάλει καμία αντίθεση στο «Σχέδιο Κολομβία» που επεξεργάστηκε το Πεντάγωνο. Ολα αυτά δείχνουν προς τα πού πηγαίνει η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ντε λα Ρούα, που απλά συνεχίζει και εμβαθύνει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του Κάρλος Μένεμ.

Η κραυγή «Δουλιά και Δικαιοσύνη», που κυριάρχησε στις πολλαπλές δυναμικές κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος της Αργεντινής κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα Φλεβάρη, δεν έχει κοπάσει και ο λαός της Αργεντινής είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ακόμα πιο μαχητικά, αφού και τα προγνωστικά του ΔΝΤ είναι άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΔΝΤ, το ποσοστό της ανεργίας στην Αργεντινή δε θα πέσει αυτόν τον χρόνο κάτω από το 14%, ενώ η σημερινή κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της το 2003 με αυξημένο το εξωτερικό χρέος, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα ανέρχεται στα 170.000.000.000 δολάρια!

«Δε θα τους αφήσουμε να μας αρπάξουν τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι και θα τούς δώσουμε να καταλάβουν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, πως ένας άλλος κόσμος, διαφορετικός από αυτόν της διεθνικής παγκοσμιοποίησης, είναι δυνατός» λέει με έμφαση ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Αργεντινών Εργαζομένων (CTA), Βίκτορ Μεντιμπίλ.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org