Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας και την παράδοσή τους στα νύχια του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταφορών και της κρουαζιέρας. Από δημοσιεύματα του ναυτιλιακού Τύπου φαίνεται ότι από χτες ο φάκελος της «λιμενικής πολιτικής» βρίσκεται ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ, επίσης, χτες έγινε ευρεία σύσκεψη για τα λιμάνια στο μέγαρο του ΟΛΠ, στην οποία όπως αναφέρουν πληροφορίες συμμετείχε και αντιπροσωπεία της «ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα» («Task Force»).

Η συνάντηση ήταν «κεκλεισμένων των θυρών» και δε δόθηκε καμία επίσημη πληροφορία για το τι συζητήθηκε. Ωστόσο, όπως διέρρευσε αυτό που προωθείται είναι η άμεση παραπέρα ιδιωτικοποίηση είτε μέσω της πώλησης μετοχών, είτε μέσω παραχώρησης του υπόλοιπου λιμανιού του Πειραιά - ήδη ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων της προβλήτας ΙΙ έχει παραχωρηθεί στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO - της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων λιμανιών. Ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά φαίνεται να παραδίδεται ο τομέας της κρουαζιέρας, αλλά και το car terminal.

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαδικασία που επιταχύνεται με την εφαρμογή των μνημονίων. Οσο για το τι περιμένει τους εργαζόμενους στο λιμάνι, το δείχνει η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην COSCO που έγινε πριν από δύο χρόνια, και μετέτρεψε την προβλήτα ΙΙ σε εργασιακό γκέτο, συνθλίβοντας μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (μικρές μεταφορικές, εκτελωνιστικά γραφεία κ.λπ.), είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους αποτελεί και η στάση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, όπως η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών. Εξέδωσαν ανακοίνωση να καταγγείλουν τη συνάντηση στον ΟΛΠ, επειδή δεν ...προσκλήθηκαν, ενώ αναφέρεται ειδικά στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ ότι ο σχεδιασμός για τα λιμάνια «δεν υπακούει σε κανένα συγκροτημένο σχέδιο λιμενικής πολιτικής», όταν η αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης, ΕΕ, είναι ξεκάθαρη και ειδικά σε ό,τι αφορά τα λιμάνια έχει ξεκινήσει η επίθεση εδώ και πάνω από μία 10ετία. Να σημειωθεί, δε, ότι αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις έβαλαν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην COSCO.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ