Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιτακτική ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών
  • Μαζική κινητοποίηση έγινε χτες στον Πειραιά
  • Τροχαίο με θύμα 12χρονο μαθητή σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Από την κινητοποίηση χτες στον Πειραιά
Από την κινητοποίηση χτες στον Πειραιά
Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και δυναμική πορεία στα γραφεία της Περιφέρειας Πειραιά πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές και γονείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά. Αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν να συνεχιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με ευθύνη του κράτους, η οποία έχει διακοπεί καθώς το κράτος δεν έχει πληρώσει παλιές οφειλές του στους μεταφορείς. Ετσι οι γονείς αναγκάζονται ή να χάνουν το μεροκάματο για να πάνε το παιδί τους σχολείο ή να πληρώνουν ταξί ή σε ένα αυτοκίνητο να στοιβάζονται έξι-εφτά παιδιά με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους. Η κατάσταση είναι τραγική στα Ειδικά Σχολεία. Ενδεικτικά, στο Ειδικό Σχολείο Περάματος από τα 15 παιδιά πηγαίνουν μόνο τα τρία. Τα υπόλοιπα μένουν στο σπίτι καθώς δεν μπορούν να τα μεταφέρουν οι γονείς. «Για να έρθω σήμερα στην κινητοποίηση πήγα το παιδί μου, 9,5 ετών, ανάπηρο, στην αγκαλιά στο σχολείο και έτσι θα το μεταφέρω πάλι σπίτι» τόνισε η Βασιλική Κοκκίνου, επισημαίνοντας πως αυτή η κατάσταση καταδικάζει και την ίδια στην ανεργία προκειμένου να προσέχει το παιδί.

Σε συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, τους είπε πως η αρμοδιότητα έχει περάσει στους δήμους και πως η Περιφέρεια περιμένει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καλύψει τη μεταφορά μόνο μέχρι και τον Οκτώβρη (οι δήμοι από την πλευρά τους δηλώνουν πως η αρμοδιότητα έχει περάσει από 28/8 στην Περιφέρεια)... Παράλληλα δήλωσε αναρμόδιος να παρέμβει στην ΕΘΕΛ ώστε οι μαθητές να μετακινούνται δωρεάν και οι ελεγκτές να μην κατεβάζουν τα παιδιά στη μέση του δρόμου όταν δεν έχουν εισιτήριο.

Οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Στάση εργασίας για διευκόλυνση της συμμετοχής στη χτεσινή κινητοποίηση είχε κηρύξει και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Επικίνδυνη κατάσταση για την ασφάλεια των μαθητών!

Νέες κινητοποιήσεις για τη μεταφορά των μαθητών διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων: Στην Αθήνα την Τρίτη 2 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι έξω από το Κρατικό Ωδείο (Φράγκου 15).

Την επικινδυνότητα που εγγυμονεί η διακοπή της μεταφοράς μαθητών επισημαίνουν οι γονείς του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με αφορμή το τροχαίο που έγινε την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη, όταν 12χρονος μαθητής του Μουσικού Γυμνασίου τραυματίστηκε κατά την επιστροφή του από το σχολείο, παρασυρόμενος από διερχόμενο αυτοκίνητο, τη στιγμή που αποβιβαζόταν από το λεωφορείο της αστικής συγκοινωνίας (ΟΑΣΘ). Ο μαθητής νοσηλεύεται στην Παιδοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θλαστικά τραύματα στα πόδια και στα χέρια.

Ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Πυλαία, μετακινούνται από όλη την πόλη και από τα πιο απομακρυσμένα σημεία των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και χρειάζονται μέχρι και 2,5 ώρες, αλλάζοντας πολλαπλά αστικά λεωφορεία, κουβαλώντας μαζί με τη σχολική τσάντα και το μουσικό τους όργανο, για να προσεγγίσουν το Σχολείο. Το ίδιο ισχύει και κατά την επιστροφή στο σπίτι τους.

Λαμβάνοντας υπόψη το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα (9ωρα), καθώς και τις συνολικά 5 ώρες που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους, μπορεί να φανταστεί κανείς την κατάσταση που βρίσκονται οι μαθητές και το πόσο "εύκολα" μπορεί να επαναληφθεί το ατυχές συμβάν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ