Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ
Προτάσεις για μια πολύμορφη παρέμβαση με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

Προτάσεις που επιμελήθηκε το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βιβλία: «Ο δρομάκος με την πιπεριά» και «Δέκα ατέλειωτες ώρες», Δημήτρης Ραβανής - Ρεντής. «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και το «Το καπλάνι της βιτρίνας», Αλκη Ζέη. «Οταν ο ήλιος», Ζωρζ Σαρρή. «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος», Μενέλαος Λουντέμης. «Καπνισμένος ουρανός», Κώστας Κοτζιάς. «Νύχτες και αυγές», Μήτσος Αλεξανδρόπουλος. «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος», Θανάσης Παπαρήγας. «Για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», υλικά από την ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επιλογές από τον «Ριζοσπάστη»: «Η καλλιέργεια της υποταγής μέσα από τη διδαχή της Ιστορίας», 3/1/2010. «Η επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας στην εκπαίδευση», 7/2/2010 (η εισήγηση στη συνάντηση των ΚΚ της Ευρώπης για το θέμα). «Η 28η Οκτώβρη 1940, Τα τρία γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη», 29-30/10/2011. «Ο αστικός πολιτικός κόσμος από την 4η Αυγούστου έως τον Εμφύλιο», 16/10/2011. «Στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ», 25/9/2011. «Η "Δημοκρατία της Βαϊμάρης" η θεωρία των άκρων και ο αντικομμουνισμός», 16-17/6/2012. «Η συμβολή της σοσιαλδημοκρατίας στην άνοδο του φασισμού και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας», 21/8/2011.

Επιλογή από την ΚΟΜΕΠ: Μάκης Μαΐλης, «Ο αστικός κόσμος στην κατοχή. Η κατοχική κυβέρνηση και τα Τάγματα Ασφαλείας», ΚΟΜΕΠ 5/2009. Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 65χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ΚΟΜΕΠ 3/2010. Αναστάσης Γκίκας, «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σχολικά βιβλία», ΚΟΜΕΠ 5/2010. Χρήστος Μπαλωμένος, «Από τον οπορτουνισμό στην αστική διακυβέρνηση. Το ιστορικό παράδειγμα του SPD», ΚΟΜΕΠ 4-5/2012 (αναφέρεται στη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» και πώς η σοσιαλδημοκρατία βοήθησε στην άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην κυβέρνηση).

Επιλογή από το περιοδικό «Θέματα Παιδείας»: «Το Μεταξικό καθεστώς, ο Μεταξάς και η 28η Οκτωβρίου του 1940», τεύχος 10-11. «60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ», τεύχος 12. «Η κινηματογραφική ταινία ως εποπτικό μέσο κατά τη διδασκαλία του μαθήματος Ιστορίας», τεύχος 30. «Διδακτικές παρεμβάσεις με υλικό από το έντυπο "Νέα Γενιά" της ΕΠΟΝ», τεύχος 31. «Τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου», τεύχος 35-36. «Το ιδεολόγημα των "δυο ολοκληρωτισμών"», τεύχος 39.

Ποιήματα: «Επικαιρικά» και «Οι γειτονιές του κόσμου», Γιάννης Ρίτσος. «Ποιήματα για τον πόλεμο», του Μπέρτολτ Μπρεχτ (βλ. αφιέρωμα στον «Ριζοσπάστη» 14 Οκτώβρη 2001).

Τραγούδια: «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Γλυκό να 'ναι το βόλι» (Ρεμπέτικα της κατοχής). «Ηρωες», «Στ' άρματα», «Ο ύμνος του ΕΑΜ», «Σαν ατσάλινο τείχος» (Τα Αντάρτικα). «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης» (Μαουτχάουζεν). «Γράμμα απ' το μέτωπο», «Ο έφεδρος» (Αλβανία). «Ακορντεόν» (Τα τραγούδια του αγώνα). «Γιατί να γίνω μάνα», «Καταχνιά» (Καταχνιά).

Ταινίες: «Η ζωή είναι ωραία», Ρομπέρτο Μπενίνι. «Μεγάλος δικτάτωρ», Τσάρλι Τσάπλιν. «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», με τον Θανάση Βέγγο. «Το μεγάλο κανόνι», του Θανάση Βέγγου. «Το Μπλόκο», Αδωνις Κύρου. «Ελα να δεις», Ελεμ Κλίμοφ. «Ο πατέρας του στρατιώτη», Ρέζο Τσχεΐτζε.

Περίπατοι - επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους:

(Επειδή κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ποτισμένη με αίμα αγωνιστών, προτείνουμε μόνο ενδεικτικά ορισμένους χώρους, είμαστε όμως σίγουροι ότι ο κατάλογος αυτός δεν έχει τέλος...Υπάρχει, άλλωστε, κατάλογος των μαρτυρικών πόλεων στην Ελλάδα για την περίοδο 1940-1945 στο site: http://greekholocausts.gr/gr/index.php)

Επίσκεψη στο κάστρο του Υμηττού, Μάντρα του Μπλόκου στην Κοκκινιά, Σκοπευτήριο της Καισαριανής, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, στον Πειραιά, στην Ηλιούπολη κ.α. Χορτιάτης στη Μακεδονία. Αγρίνιο - τόπος εκτέλεσης 120 αγωνιστών από τους Γερμανούς το 1944. Μουσείο στα Αμπελάκια Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ