Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ασφαλιστικές ζητάνε χώρο...

Μιλώντας την Πέμπτη στο 14ο αντασφαλιστικό συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που έγινε στην Υδρα, ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz Ελλάδος κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου «η ασφαλιστική αγορά να κερδίσει τη "μάχη" κατά της ύφεσης». Με στόχο, δηλαδή, τα ασφαλιστικά μεγαθήρια να σταθούν όρθια σε συνθήκες γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης και να εκκινήσουν από καλύτερες θέσεις στη φάση της (αναιμικής) ανάκαμψης. Τι πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz; Την απελευθέρωση του τομέα των συντάξεων, καθώς, όπως υποστήριξε, «οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο»!

Τι σημαίνει «απελευθέρωση του τομέα των συντάξεων»; Αν ανατρέξουμε στην ευρωπαϊκή εμπειρία, σημαίνει παραπέρα καρατόμηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που σήμερα προσφέρει το κατ' ευφημισμόν δημόσιο σύστημα, ώστε να βρει «πεδίον δόξης λαμπρό» ο ιδιωτικός τομέας. Να χωθούν, δηλαδή, βαθύτερα στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό οι ιδιωτικές εταιρείες, πάντα με το αζημίωτο, και βέβαια στη βάση της ανταποδοτικότητας. Δηλαδή, όσα βάζεις τόσα παίρνεις σαν σύνταξη, αν ποτέ καταφέρεις να συνταξιοδοτηθείς. Αν δεν έχεις, δεν παίρνεις τίποτα και συμβιβάζεσαι με τα ψίχουλα της προνοιακής «βασικής» σύνταξης. Το σχέδιο είναι προαποφασισμένο σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις και τα μονοπώλια έχουν προκρίνει εδώ και χρόνια το μοντέλο των «τριών πυλώνων» σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα στα κράτη - μέλη.

Ενας πυλώνας θα είναι ο «δημόσιος», που θα δίνει συντάξεις επιδόματα. Ενας άλλος θα είναι τα επαγγελματικά Ταμεία, στη βάση της ανταποδοτικότητας και ένας τρίτος η ιδιωτική ασφάλιση. Φαίνεται ότι σε συνθήκες κρίσης και γενικευμένης επίθεσης στο Ασφαλιστικό, οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο παίρνουν θάρρος και ζητάνε από το κράτος να ξεμπερδεύει με τις «αγκυλώσεις» που τους εμποδίζουν σήμερα να βγάλουν περισσότερα κέρδη, καλύπτοντας το κενό που, για χάρη της μεγαλοεργοδοσίας, αφήνει το κράτος στον τομέα της Ασφάλισης και της σύνταξης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz ζήτησε και κάτι άλλο: Να αναθεωρηθούν τα παλιά συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα και οι υψηλές εγγυήσεις που αυτά έχουν και που οι σημερινές συνθήκες της αγοράς δεν μπορούν πλέον να καλύψουν. Δηλαδή, να εκλείψουν και οι ελάχιστες εγγυήσεις που παρείχαν έως τώρα οι ασφαλιστικές για τα λεφτά που επένδυαν από το υστέρημά τους οι εργαζόμενοι, προκειμένου να έχουν μια σύνταξη στα γεράματα. Στο πλαίσιο της ΕΕ και της διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου, το μέλλον είναι εφιάλτης για συνταξιούχους και εργαζόμενους. Και δεν είναι πολύ μακρινό, αν οι ίδιοι δεν το αποτρέψουν με την πάλη τους.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ