Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIΑ»
Μειώνει μισθούς και χτυπά δικαιώματα των εργαζομένων

Ολοι αύριο στη Γενική Συνέλευση του σωματείου στις 10 π.μ. στο «Τιτάνια»

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση
Στην εφαρμογή της επαίσχυντης κλαδικής συλλογικής σύμβασης του εμπορίου, που υπέγραψε η πλειοψηφία («Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), προχώρησε η πολυεθνική «CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA», η οποία προβλέπει μείωση μισθών 6,7% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες.

Με δεδομένες και τις νέες εξελίξεις, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να λείψει από τη γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει αύριο Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στις 10 π. μ. «Ολοι μαζί να αποφασίσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τέτοιες που θα βάζουν φραγμό και τώρα και στο μέλλον στις αντεργατικές τους επιλογές», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, καταγγέλλοντας τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Να σημειωθεί ότι η πολυεθνική «CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA», παρά την υψηλή κερδοφορία που αποδεδειγμένα είχε, πήρε μέτρα που χειροτέρευσαν ακόμα περισσότερο τη θέση των 14.000 εργαζομένων. Συγκεκριμένα έχει γενικεύσει τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο που αγγίζει πλέον το 70% στα καταστήματα, έχει προχωρήσει σε μειώσεις ωραρίων, σε μαζικές απολύσεις, σε εντατικοποίηση της δουλειάς. Η εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στο εμπόριο συνολικά πέρα από τα μισθολογικά σημαίνει συνδυασμό ρυθμίσεων στα ωράρια εργασίας, δουλειά την Κυριακή με επέκταση και γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης. Για τους 14.000 εργαζόμενους της «Καρφούρ» θα σημάνει παραπέρα μείωση των μισθών στα 860 ευρώ σε πρώτη φάση. Δίνει το ελεύθερο για να γίνει στον κλάδο του εμπορίου συνολικά και στα σούπερ μάρκετ μακελειό, να προχωρήσουν δηλαδή σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών.

Τις μειώσεις των μισθών καταγγέλλει και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, καλώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο να πάρουν πρωτοβουλίες, να καταδικάσουν, να παρεμποδίσουν της εφαρμογή αυτής της επαίσχυντης συλλογικής σύμβασης. Και καταλήγει:

«Απαιτούμε:

-- Την ακύρωση της συμφωνίας της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και της εργοδοσίας που προβλέπει μείωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες.

-- Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

-- Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.

-- Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.

-- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

-- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συμφωνία με τους εργοδότες «στα μουλωχτά»(2013-11-02 00:00:00.0)
«Λαγός» των μεγαλεμπόρων η ΕΣΕΕ(2013-08-17 00:00:00.0)
Μειώνει μισθούς και χτυπά δικαιώματα των εργαζομένων(2012-09-29 00:00:00.0)
Οργάνωση και αγώνας για ΣΣΕ χωρίς καμία μείωση μισθών(2012-07-14 00:00:00.0)
Οργάνωση και αγώνας για ΣΣΕ χωρίς καμία μείωση μισθών(2012-07-14 00:00:00.0)
Εδωσαν το σύνθημα για επίθεση σε μισθούς και άλλα δικαιώματα(2012-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ