Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο μετρό της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, της Λισαβόνας, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και στις περικοπές των μισθών που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν χθες στην πόλη Γιορκ στη βόρεια Αγγλία εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη Βρετανία από την Κυριακή κι έχουν προκαλέσει την υπερχείλιση πολλών ποταμών. Περίπου 570 σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει στη Βρετανία ενώ στην Ουαλία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η διαμάχη Βρετανίας και Εκουαδόρ όσον αφορά την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ, συνιδρυτή της ιστοσελίδας «Wikileaks», ήταν το επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μία συνάντηση που κατέληξε σε αδιέξοδο. Λίγο νωρίτερα ο Ασάνζ μιλώντας μέσω βίντεο από το Λονδίνο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ όπου έχει καταφύγει από τον Ιούνιο, επιτέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγορώντας τον «για υποκρισία» και «το διωγμό του με πολιτικά κίνητρα».

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η ένταση στις τρεις επαρχίες της Παραγουάης καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός πολέμου καθώς ακτήμονες αγρότες (Carperos) έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις για την κατάληψη γαιών και δημόσιας γης που έχουν παραχωρηθεί εντελώς παρανόμως σε μεγαλογαιοκτήμονες ενώ ήδη συνελήφθη και το ηγετικό στέλεχος των Carperos, Ρουμπέν Βιγιάλμπα. Τέλος, μεγάλη διαδήλωση των αγροτών και αποκλεισμοί κεντρικών οδικών αρτηριών ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στην εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων από την εταιρεία Monsanto πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκρηξη σε φορτηγό βυτιοφόρο που μετέφερε φυσικό αέριο προκάλεσε χτες στην κεντρική Νιγηρία το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Το πρώτο της «αντιτρομοκρατικό» νομοσχέδιο προωθεί για ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση της Κένυας με υποτιθέμενο στόχο την αποτροπή επιθέσεων ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» από τη Σομαλία αλλά, όπως καταγγέλλουν κόμματα της αντιπολίτευσης, θέτει στο στόχαστρο πολιτικές ελευθερίες και βασικά συνταγματικά δικαιώματα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Την άποψη ότι το 2020 είναι μία «ρεαλιστική ημερομηνία» για την ένταξη της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, υπό τον όρο οι ηγέτες της να αρχίσουν να υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, διατύπωσε χτες ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη χώρα Πέτερ Σόρενσεν. Στο μεταξύ, οι βοσνιακές αρχές απέλασαν χτες στην Τυνησία τον ισλαμιστή μουτζαχεντίν Αμάρ Αλ Χάντσι και του απαγόρευσαν την επιστροφή στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια καθώς χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια»...

ΣΕΟΥΛ.-- Εκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στη Ν. Κορέα είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Επιπλέον, εκκενώθηκαν από τις κατοικίες τους περίπου 600 περίοικοι για προληπτικούς λόγους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία επιδιώκει η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, ανέφεραν χτες ραδιοτηλεοπτικά μέσα στην Πρίστινα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ