Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 2012
Διοργανώνεται στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Στις 1 και 2 Οκτώβρη οι εργασίες, που θα ανοίξουν με εισήγηση της Αλέκας Παπαρήγα. Συμμετέχουν 36 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Από την περσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες
Από την περσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες
Το ΚΚΕ, στο έδαφος ιδιαίτερα σημαντικών εξελίξεων, για έναν ακόμη χρόνο παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση του 2012, στις 1 και 2 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της φετινής συνάντησης θα είναι: «Η στάση των Κομμουνιστικών Κομμάτων απέναντι στην καπιταλιστική κρίση: Ενσωμάτωση ή ρήξη; Η αυταπάτη της φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού και η πάλη των κομμουνιστών για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, το σοσιαλισμό». Την εισηγητική ομιλία στη Συνάντηση θα κάνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, 36 Κόμματα από όλη την Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν. Στην πρόσκλησή του προς τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα της Ευρώπης, το ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Αυτήν την περίοδο σημειώνονται ιδιαίτερα σοβαρές εξελίξεις που σηματοδοτούν το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη, με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν πολύ ακριβά το κόστος της. Το ενδεχόμενο μιας πολεμικής αναμέτρησης ενισχύεται ανησυχητικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Συρία ή το Ιράν. Η αντεργατική επίθεση οξύνεται κι επιταχύνεται σε βάρος των εργατικών λαϊκών στρωμάτων.

Πολύ γρήγορα διαλύονται οι αυταπάτες ότι ένας δήθεν άνεμος αλλαγής θα φύσαγε στην Ευρώπη με την εκλογή Ολάντ που θα χαλαρώσει την αντεργατική γραμμή διαρκούς λιτότητας στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή η διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, δεν αλλάζει, είναι το έδαφος που συντονίζεται η επέλαση των καπιταλιστών σε βάρος των λαών. Οι κλυδωνισμοί στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και οι αντιθέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συνθέτουν ένα έδαφος που σημειώνονται ιδιαίτερα επώδυνες και αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς.

Η αντικειμενική όξυνση της κρίσης με το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα, την είσοδο της Ισπανίας και της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης, τα προβλήματα της Ιταλίας αναδεικνύουν τη γενική τάση που εκδηλώνονται οι νόμοι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι λαοί θα βρουν πραγματικό διέξοδο μόνο μέσα από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης με την ανατροπή του σάπιου και βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, της εξουσίας της αστικής τάξης.

Οι κομμουνιστές σε αυτές τις εξελίξεις έχουν υποχρέωση να προκαλούν ρήγματα και να εναντιώνονται σε κάθε επιχείρηση διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος σε κάθε χώρα, να αντιπαλεύουν την αστική διαχείριση του συστήματος. Χρέος και καθήκον τους είναι να οργανώσουν την ανασύνταξη του ταξικού εργατικού κινήματος, την πολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, ώστε να επιτελέσει την ιστορική της αποστολή, την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-10-07 00:00:00.0)
Στις 1 και 2 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες (2012-09-29 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες (2011-04-06 00:00:00.0)
Κοινή ανακοίνωση για την Εκπαίδευση και τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές (2006-04-16 00:00:00.0)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για την εκπαίδευση (2006-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org