Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στα τοκοχρεολύσια το 54% των δαπανών!

Με το 46% των κρατικών δαπανών καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του κράτους

Στα 74,8 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των κρατικών δαπανών του Προϋπολογισμού, το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2012. Από αυτά, τα 40,3 δισ. πληρώθηκαν για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 34,5 δισ. για την κάλυψη του συνόλου όλων των δαπανών της κρατικής μηχανής, δηλαδή πληρωμή μισθών, συντάξεων, επιχορηγήσεων, Υγεία, Παιδεία, Αμυνα, Τοπική Διοίκηση, κάλυψη λειτουργικών δαπανών κλπ. Δηλαδή το 53,9% των συνολικών δαπανών καταλήγει στα χέρια των πιστωτών του ελληνικού κράτους και μόνο το 46,1% διατίθεται για όλες τις άλλες κρατικές λειτουργίες.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την αναλυτική παρουσίαση της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2012 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή χρεολυσίων, αυτή κατανέμεται σε 12,4 δισ. λήξεις μακροχρόνιων τίτλων και 26,8 δισ. λήξεις βραχυχρόνιων τίτλων. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο οκτάμηνο το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε μαζικές εκδόσεις βραχυχρόνιων τίτλων (έντοκα γραμμάτια) για να καλύψει παλαιότερες εκδόσεις που έληγαν, αλλά και να πληρώσει το ληξιπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο των 3,2 δισ. ευρώ που είχε στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τόκοι τέλος του χρέους ανήλθαν στα 11,1 δισ. ευρώ.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το οκτάμηνο έχουν απορροφήσει το 80,1% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης, η οποία σε απόλυτα μεγέθη ανέρχεται μόλις στα 10,5 δισ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ΟΓΑ έχει απορροφήσει το 84,9% της επιχορήγησης (3,1 δισ.) και το ΙΚΑ το 80,5% (2,95 δισ.). Επίσης για την καταβολή του ΕΚΑΣ (πλην των συνταξιούχων του Δημοσίου) έχει καταβληθεί το 87,9% της κρατικής επιχορήγησης (628 εκατ.), ενώ σε χαμηλότερα ποσοστά κινείται η κάλυψη των άλλων ασφαλιστικών φορέων.

Ενδεικτικό της σφαγής των κοινωνικών δαπανών είναι ότι το οκτάμηνο του 2012 οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη, αποδιδόμενοι πόροι στην Τοπική Διοίκηση) ανήλθαν στα 30,9 δισ. ευρώ, έναντι 34,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2011 (μείωση 9,4%).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org