Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Θα πεθαίνει κόσμος στα σκαλιά των νοσοκομείων!

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Στις παρεμβάσεις τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τον λόγο, ανέδειξαν με αναφορές σε συγκεκριμένους τομείς την αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Ο Χ. Κατσώτης τόνισε ότι οι αλλαγές στην Υγεία έχουν ταξικό περιεχόμενο και δεν αφορούν «εξορθολογισμό» και «νοικοκύρεμα», αλλά δημιουργούν πελάτες, ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, που πληρώνουν πανάκριβα στους επιχειρηματίες της Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ, είπε, οργανώθηκε ως τέτοιο εργαλείο ιδιωτικοποίησης, έχει σήμερα 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και η χρηματοδότησή του έχει μειωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ από 1,4% για τα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Αυτή η μείωση, συνέχισε, έχει ως επίπτωση εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους και να πληρώνουν τους γιατρούς. Ετσι δημιουργούνται οι όροι για να οδηγούνται άνθρωποι στο θάνατο, σε μια περίοδο που η επιστήμη έχει κάνει θαύματα. Φτάσαμε, ανέφερε, να ακούμε για επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί και η αιτία δεν είναι οι μετανάστες, όπως ισχυρίζεται η κυρίαρχη προπαγάνδα, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της Υγείας.

Υπηρετώντας, είπε, τη στρατηγική της ΕΕ, δίνετε χώρο στους επιχειρηματίες της Υγείας να κερδοσκοπούν πάνω στις ανάγκες του λαού. Εμείς λέμε ότι κέρδη και ευημερία δεν πάνε μαζί, δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού για Υγεία και θα φτάσουμε στο σημείο να πεθαίνουν άνθρωποι στα σκαλιά των νοσοκομείων, αφού προωθούνται μέτρα - κόλαση. Ολα αυτά, κατέληξε, δείχνουν την ταξική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τόνισε ότι για το ΚΚΕ η Υγεία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τεράστιες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση

Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι στόχος της άγριας περικοπής των δαπανών στην Υγεία είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι καθεστώς, είπε, η έλλειψη βασικών υλικών στα νοσοκομεία καθώς και η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων γιατρών, κατάσταση που θα εντείνεται συνεχώς με τη συνεχιζόμενη δραστική μείωση των δαπανών.

Τα νοσοκομεία, τόνισε, έχουν «στεγνώσει». Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 56%, αφού περικοπές έγιναν ακόμα και στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα. Τα νούμερα, συνέχισε, είναι αμείλικτα και δείχνουν το σφαγιασμό στις δαπάνες της Υγείας. Σαν αποτέλεσμα, στο τέλος του 2012 θα εκτιναχθεί το συνολικό έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.

Αναφερόμενη στα ΑμΕΑ, κατήγγειλε ότι η ανεργία φτάνει στο 95%, 25.000 παιδιά δεν μπορούν να πάνε στα ειδικά σχολεία και το «Σικιαρίδειο» κλείνει, κάτι που αποτελεί ντροπή. Ολα αυτά, τόνισε, είναι μέτρα μόνιμα, ενισχύουν τους επιχειρηματίες και εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΕ για δημιουργία ακόμα πιο φθηνών εργαζομένων. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καλεί να απορριφθεί αυτή η πολιτική στον τομέα της Υγείας, που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση σε βάρος του αναφαίρετου δικαιώματος στην Υγεία. Να διεκδικηθεί ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας που θα είναι πανελλαδικά ανεπτυγμένο και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τραγική κατάσταση για ύπαιθρο - γυναίκες

Ο Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην ύπαιθρο αφού οι αγρότες βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, είπε, υπολειτουργούν αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό φθάνουν και το 50% ακόμα και αυτών των ξεπερασμένων οργανογραμμάτων, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν μονάδες εντατικής θεραπείας ή άλλες κρίσιμες μονάδες και να αποτελεί πολυτέλεια η ύπαρξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών κάτι που οδηγεί τους ασθενείς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας.

Οι αγρότες, συνέχισε, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης δεν έχουν να πληρώσουν για την Υγεία τους και ζήτησε να παρθούν μέτρα, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας να έχουν όλες τις σύγχρονες υποδομές και να συνδέονται με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία. Χρειάζεται, τόνισε, να συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες Υγείας, να υπάρχουν γιατροί που θα εξυπηρετούν τον κόσμο της υπαίθρου και τα Κέντρα Υγείας να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των γυναικών και των ηλικιωμένων.

Η Ε. Γερασιμίδου, τέλος, τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης χτυπάει τις γυναίκες, αφού κλείνουν υποδομές, όπως για παράδειγμα για τον προγεννητικό έλεγχο, ενώ καταργούνται όλες οι παροχές, όπως το επίδομα τοκετού. Παράλληλα οι ευέλικτες μορφές εργασίας επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, αφού εκτός των άλλων τα ακανόνιστα ωράρια και η μαύρη εργασία δεν καλύπτουν την περίθαλψη, ενώ κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί ή μειώνουν δραστικά τον αριθμό των παιδιών που δέχονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ