Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με όπλο την οργάνωση του αγώνα και την αλληλεγγύη

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 11ου Συνεδρίου της βρίσκεται η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στην τελευταία συνεδρίασή του, το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε σχετικά με την κατάσταση μέσα στην οποία θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, σχετικά με τους στόχους του, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του. «Καμία μόνη της! Οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Το σύνθημα του 11ου Συνεδρίου δίνει το στίγμα του περιεχομένου και των στόχων του αλλά και τον άξονα γύρω από τον οποίο κινείται συνολικά η δράση της ΟΓΕ. Με προμετωπίδα το σύνθημα αυτό, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες τους, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη και παράλληλα προετοιμάζουν το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί 23-25 Νοέμβρη.

Συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και βαρβαρότητας

Οσον αφορά το φόντο στο οποίο θα διεξαχθεί το 11ο Συνέδριο, η εισήγηση του Προεδρείου της ΟΓΕ σημείωσε πως πρόκειται για συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και προσπάθειας της αστικής τάξης να την ξεπεράσει φορτώνοντας τα βάρη της στην πλάτη του λαού. Επισήμανε πως η πολιτική και οικονομική κατάσταση είναι «πρωτόγνωρη σε βαρβαρότητα» και πως ο χειμώνας που έρχεται φαίνεται πως θα είναι ο πιο δύσκολος από όλους τους χειμώνες της μεταπολιτευτικής περιόδου: Τα «πακέτα» των αντιλαϊκών μέτρων διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς τελειωμό, ο αριθμός των ανέργων πολλαπλασιάζεται με τις γυναίκες και τους νέους να καταγράφουν ποσοστά - ρεκόρ, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα βρίσκονται στο στόχαστρο. «Οι κοινωνικές παροχές φτάνουν στο τέλος τους», ανέφερε η πρόεδρος της ΟΓΕ και τόνισε τις αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες: Πληρώνουν για εξετάσεις, γιατρούς και φάρμακα, στερούνται την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη, κάνουν αγώνα δρόμου για μια θέση στον παιδικό σταθμό, ακριβοπληρώνουν το σχολείο των παιδιών τους.


«Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα που θέτουν οι ίδιες οι εξελίξεις», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Κ. Μπουντούρογλου. «Πού πάει η κατάσταση; Πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε με όλα αυτά που μας οδηγούν στα τάρταρα; Ο δρόμος ανάπτυξης που εδώ και χρόνια μας γεμίζει με φτώχεια, εξαθλίωση και κάνει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όλο και πιο ισχυρά, με τεράστια κέρδη, μπορεί να είναι το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας;». Στην ερώτηση αυτή το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα απαντά πως το μέλλον των γυναικών και των οικογενειών τους δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η μόνιμη ανασφάλεια, πως οι γυναίκες πρέπει να οργανωθούν και να απαντήσουν στην επίθεση που σαρώνει τη ζωή τους.

Με στόχο την οργάνωση των γυναικών

«Την επιτυχία του Συνεδρίου», ανέφερε η Κ. Μπουντούρογλου, «θα τη μετρήσουμε με τις αποφάσεις του και προπαντός με τα μέτρα που θα αποφασίσουμε, ώστε η ΟΓΕ να απλωθεί πανελλαδικά μέσα στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, να τις εντάξει στον αγώνα, να ανανεωθεί ηλικιακά. Το Συνέδριο πρέπει να είναι διεισδυτικό ως προς τις εκτιμήσεις του, αντικειμενικό ως προς τα συμπεράσματά του και, τέλος, μαχητικό ως προς τους στόχους που θα θέσει. Κυρίαρχος στόχος του είναι η ΟΓΕ να γίνει πιο ικανή στο καθήκον της να απεγκλωβίζει τις γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από την πολιτική του ευρωμονόδρομου, να τις εντάσσει στο κίνημα, στον αγώνα για να μπει φρένο στην εξαθλίωση, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο στόχος αυτός γίνεται πιο επιτακτικός όσο η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων και των γυναικών που ανήκουν σε αυτά επιδεινώνεται, όσο μένουν ευάλωτες στη μοιρολατρία, στον εφησυχασμό, στη προπαγάνδα της κυρίαρχης πολιτικής πως "τίποτα δε γίνεται"».

Εισηγητικά τονίστηκε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθεί η ΟΓΕ στην ευθύνη αυτή είναι η κατανόηση από κάθε σύλλογο και ομάδα του ρόλου που αναλαμβάνουν στα πλαίσια της κοινωνικής συμμαχίας», της ειδικής δηλαδή ευθύνης που επωμίζονται να δρουν στοχοπροσηλωμένα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι παρεμβάσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μετέφεραν πλούσιο προβληματισμό και πείρα σχετικά με την ανάγκη να αξιοποιηθούν νέες μορφές πάλης, μορφές που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες στη ζωή των γυναικών, τα πολλαπλά βάρη που σηκώνουν, ειδικά στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Αρκετές τοποθετήσεις στάθηκαν στις άθλιες εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν οι νέες εργαζόμενες. Κοινό είναι και το συμπέρασμα πως χρειάζεται η ΟΓΕ να απευθυνθεί στις νέες μητέρες και μέσα από εκδηλώσεις για τα παιδιά, να συζητήσει μαζί τους πως καλός γονιός δεν είναι αυτός που βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά αυτός που κρατά αγωνιστική στάση ζωής και γίνεται παράδειγμα για το παιδί του. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η ανάγκη να κινηθούν οι σύλλογοι και οι ομάδες με βάση τις δυσκολίες αυτές, να κάνουν προσαρμογές στη λειτουργία και τη δράση τους, να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, να προσφέρουν έστω προσωρινή ανακούφιση από τα οξυμένα προβλήματα, για να βοηθήσουν, να διευκολύνουν τις γυναίκες αυτές να συστρατευθούν, να πάρουν θέση στο κίνημα.

Σχετικά με το ζήτημα της αλληλεγγύης, η εισήγηση σημείωσε τα εξής: «Η ΟΓΕ πρέπει να βρεθεί από τώρα δίπλα στις γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που ήδη έχουν αρχίσει να ψάχνουν το ψωμί, το φάρμακο, το κρεβάτι σε νοσοκομείο γι' αυτές και τα παιδιά τους. Δεν παρέχουμε μόνο βοήθεια αλλά διατυπώνουμε αιτήματα, στόχους πάλης, οργανώνουμε κινητοποιήσεις μαζί με εργατικά σωματεία, τις άλλες συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας, για παροχή κρατικών και τοπικών υπηρεσιών και υποδομών βοήθειας. Ενα τέτοιο κίνημα δίνει κουράγιο και βοηθάει την ίδια την κινητοποίηση των γυναικών που υποφέρουν. Ετσι η αλληλεγγύη δεν παίρνει το χαρακτήρα της ελεημοσύνης, της αποδοχής της φτώχειας, δεν καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί με εράνους να λυθούν τα προβλήματα». Παίρνοντας με τη σειρά τους το λόγο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τόνισαν πως η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κοινωνική αλληλεγγύη και τη φιλανθρωπία των ΜΚΟ, των δήμων, των επιχειρηματικών ομίλων, είναι ξεκάθαρη. Εφεραν παραδείγματα από τις πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης που πήραν οι σύλλογοι και οι ομάδες το προηγούμενο διάστημα ταυτόχρονα με την ανάπτυξη αγώνων και απεργιακών κινητοποιήσεων και επισήμαναν πόσο ενισχύθηκε η πείρα τους από τη διαδικασία αυτή. Οι παρεμβάσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανέδειξαν την ανάγκη οι «κεραίες» της ΟΓΕ να είναι πάντα ανοιχτές ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ποιο παιδί υποσιτίζεται και επομένως ποια οικογένεια έχει ανάγκη άμεσης στήριξης. Ποια ηλικιωμένη δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά της, ποια ανασφάλιστη, μετανάστρια, μακροχρόνια άνεργη, μένει χωρίς γιατρό, χωρίς ρεύμα και νερό.

Τη σκυτάλη στην προσυνεδριακή διαδικασία παίρνουν οι περιφερειακές συναντήσεις των συλλόγων και των ομάδων σε όλη τη χώρα, για την οργάνωση τοπικά του αγώνα και της αλληλεγγύης. Παράλληλα, η ΟΓΕ δίνει όλες τις δυνάμεις της για να γίνει η πανελλαδική απεργία σταθμός για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου: «Καμία μόνη της! Οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».


Ευτ. Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ