Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Κλιμακώνουν ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση

Στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας του κλάδου, το Συνδικάτο Αττικής οργανώνει συγκέντρωση - προετοιμασία για τον πανεργατικό συντονισμό στις 26 του Σεπτέμβρη

Από την προχτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του Συνδικάτου της Αθήνας
Από την προχτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του Συνδικάτου της Αθήνας
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις στη χώρα, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στα νέα σαρωτικά μέτρα που «μαγειρεύουν» από κοινού το κεφάλαιο η κυβέρνηση και η τρόικα, ενάντια στη μείωση μισθών, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς καμία μείωση. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί αύριο σε συγκέντρωση - προετοιμασία της γενικής απεργίας στις 26/9, στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στις 4.30 μ. μ.

Παράλληλα, την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 21/9 αποφάσισε το επιχειρησιακό σωματείο στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών.

Προχτές το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε νέα διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας με τη συμμετοχή διοικητικών συμβουλίων επιχειρησιακών σωματείων όπου και έγινε εκτίμηση της απεργίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 του Σεπτέμβρη. Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η απεργία οργανώθηκε καλύτερα από άλλες φορές, μπήκαν στη μάχη περισσότερες δυνάμεις και έγιναν βήματα που θα αποδώσουν στο μέλλον στην ανασύνταξη του κινήματος. Ολα τα ΔΣ λειτούργησαν καλύτερα, τα υλικά ήταν πιο προσεγμένα, οι παρεμβάσεις ήταν πιο καλά οργανωμένες, ξεπεράστηκαν αδυναμίες που υπήρχαν στην προπαγάνδα και στην έγκαιρη αντιμετώπιση επιθέσεων από εργοδοσία και από άλλες δυνάμεις. Στην επιτυχία επίσης της απεργίας συνέβαλε η σταθερή δουλειά που γίνεται από τα επιχειρησιακά σωματεία, η μαχητική στάση τους, οι συνεχείς παρεμβάσεις για απολύσεις, απλήρωτη δουλειά και άλλα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, καθώς και η αποκάλυψη του ρόλου της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.

Από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών εντοπίστηκε ο αγωνιστικός αναβρασμός που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς και οι θετικές διαθέσεις των εργαζομένων να δώσουν συνέχεια στην πάλη τους. Σύσσωμα τα σωματεία που συμμετείχαν μετέφεραν την οργή των εργαζομένων για την προδοτική στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που καταδίκασε τους εργαζόμενους σε συμβάσεις με μείωση μισθών 15% και ταυτόχρονα υπονομεύει με διάφορους τρόπους την οργάνωση και τον αγώνα τους.

Οργή για τους υπονομευτές

Εν τω μεταξύ χτες, το Συνδικάτο της Αθήνας και 15 ακόμα επιχειρησιακά σωματεία απέστειλαν επιστολή στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, με την οποία και καταγγέλλουν την υπονομευτική τακτική της απέναντι στους αγώνες του κλάδου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αφού υπέγραψε ΣΣΕ με μειώσεις μισθών, αφού υπονόμευσε όλους τους αγώνες που έγιναν συμμετέχοντας παράλληλα στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για το πετσόκομμα των δικαιωμάτων έρχεται τώρα να εξαγγείλει απεργία και μάλιστα χωρίς καμία προετοιμασία, έξι μέρες πριν τη γενική απεργία (26/9). Μάλιστα, την απεργία η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας την είχε, όπως η ίδια αναφέρει, αποφασίσει από τις 4/9, ωστόσο το κράταγε «μυστικό», για να την ανακοινώσει τελικά στις 14/9, δυο μέρες μετά την επιτυχημένη απεργία του κλάδου στην Αθήνα.

«Σε αυτήν την απεργία εσείς ήσασταν όχι μόνο απόντες αλλά δεν βρήκατε να γράψετε ούτε μια παράγραφο στήριξης της απεργίας, όπως επίσης απόντες ήσασταν και στις 3/9 στην 4ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση συμπαράστασης στο "Σοφιτέλ"», σημειώνεται στην επιστολή. Προσθέτουν δε ότι αφού η απόφαση είχε παρθεί από τις 4/9 μπορούσε να υπάρχει συντονισμός με την απεργία που ήδη είχε προκηρύξει το συνδικάτο για τις 12/9.

«Φαίνεται ξεκάθαρα - συνεχίζει η επιστολή - ότι η απόφαση σας αυτή δρα υπονομευτικά για την γενική απεργία που έχουμε μπροστά μας και στόχο έχει να διασπάσει και όχι να ενώσει τον κλάδο που έχετε καταδικάσει όχι μόνο με την υπογραφή σας σε ΣΕΕ με μειώσεις 15%, αλλά και με τους "κοινωνικούς διαλόγους" που μας αφαίρεσαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών». Σε κάθε περίπτωση, τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν οριστικά την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις η επιτυχία τόσο της αυριανής όσο και της απεργίας στις 26 του μήνα να γίνει υπόθεσή τους.

Με απάντησή της στην επιστολή των 16 σωματείων οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που συγκροτούν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας επιβεβαιώνουν ότι εκτός από τον υπονομευτικό, για τα εργατικά συμφέροντα ρόλο τους, έχουν χάσει και την ψυχραιμία τους, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι τους γυρίζουν την πλάτη. Ετσι από την επιστολή των σωματείων οι δυνάμεις αυτές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τα σωματεία αρνούνται να συμμετέχουν στην απεργία. Βεβαίως για τις καταγγελίες των σωματείων δεν λένε κουβέντα. Και τι να πουν, αφού οι εργαζόμενοι παλεύουν για συμβάσεις χωρίς μείωση μισθών και αυτοί πάνε και υπογράφουν σφαγιασμό των μισθών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ