Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Γενετικά μεταλλαγμένα

Οι λογής -λογής υποστηριχτές των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, ο καθένας από διαφορετική σκοπιά που σχετίζεται με τα συμφέροντα που υπερασπίζει, ενώ αρχικά αρνιόταν την ειδική σήμανση των προϊόντων αυτών σήμερα φαίνεται ότι θεωρητικά έχουν υποχωρήσει από τη θέση αυτή. Οσοι βιάστηκαν να μιλήσουν ότι η τακτική αυτή (που δε σιγουρεύτηκε ακόμα) είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων του οικολογικού και καταναλωτικού κινήματος κάνουν μεγάλο λάθος. Γιατί οι επιπτώσεις από την καλλιέργεια τέτοιων προϊόντων ξεπερνούν κατά πολύ τους άμεσους καταναλωτές και αφορούν όλη τη φύση, δηλαδή όλους μας. Ο στόχος του κινήματος πρέπει είναι η καθολική απαγόρευση καλλιεργειών τέτοιων προϊόντων, αν δε θέλουμε να φτάσουμε και πάλι μπροστά σε φαινόμενα που οι ίδιοι ειδικοί θα ονομάζουν μη αναστρέψιμα. Το επιχείρημα, ότι η φύση δεν μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό της Γης είναι τελείως ψευδές, αφού διαπρεπείς επιστήμονες έχουν αποδείξει το αντίθετο. Κι ως προς την αγωνία τους για την επιστημονική έρευνα, αυτή μπορεί να συνεχιστεί στα πανεπιστήμια και δε βλέπουμε το λόγο γιατί πρέπει να μετατραπούμε σε πειραματόζωα.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Θα μπορούσε να ήταν ανέκδοτο

Δυστυχώς πρόκειται για τη ζοφερή πραγματικότητα του διατροφικού αδιεξόδου των αναπτυγμένων χωρών. Οι τρελές αγελάδες, τα διοξινούχα κοτόπουλα, τα ορμονούχα γουρούνια, τα πρόβατα με αφθώδη πυρετό έχουν φέρει τους καταναλωτές, που είναι εθισμένοι με την καθημερινή κατανάλωση κρέατος, στην αναζήτηση νέων γεύσεων, ακίνδυνων υποτίθεται. Ετσι ευφυείς επιχειρηματίες προσφέρουν πλέον στρουθοκαμήλους και κροκοδείλους ως εναλλακτική λύση! Μέχρι να αποδειχτεί ότι και σ' αυτά, μια και προέρχονται από φάρμες - ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε θα στραφούν σε νέα είδη. Οπότε δεν είμαστε μακριά από το να γίνονται σαφάρι όχι για δέρματα, αλλά για κρέας.

Και καλά νέα

Ο Ισλανδός καθηγητής χημείας Bragi Arnason παρουσίασε ένα πρόγραμμα που υιοθέτησε η κυβέρνηση που σε τριάντα χρόνια η χώρα αυτή θα χρησιμοποιεί ως βασική πηγή ενέργειας το υδρογόνο. Είναι αυτονόητη η σημασία της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Η φύση στην Οικολογία

Αλλη μια συλλογικής εργασία επιστημόνων που από διαφορετικές σχολές και ειδικότητα προσπαθούν να συμβάλλουν σ' ένα διάλογο γύρω από την οικολογία σε θεωρητικό επίπεδο. Από τα κείμενα που υπάρχουν: η φύση υπό το φως της σύγχρονης θεωρητικής οικολογίας, η φύση σε αριθμούς, στρατηγικές για τη φύση, η φύση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, η φύση στις πόλεις κ.ά μπορούμε να αντιληφθούμε την ευρύτητα των θεμάτων που θίγονται. Αν και θα μπορούσε να διακρίνει κανείς έναν άκρατο τεχνοκρατισμό σε κάποιο από τα κείμενα και την έλλειψη της οπτικής της κοινωνικής οικολογίας τα κείμενα δε χάνουν τη σημασία τους σ' έναν τομέα αν μη τι άλλο κρίσιμο. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Στοχαστής» και είναι συλλογικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ