Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στην υποβάθμιση

Συντονιστικό από 15 φοιτητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα και συλλαλητήρια την Πέμπτη 15 του Μάρτη

Απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, με την εφαρμογή των εντολών της Μπολόνια, δίνουν μεθαύριο Πέμπτη οι φοιτητές στην Αθήνα και άλλες πόλεις, σύμφωνα με το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων δεκαπέντε Φοιτητικών Συλλόγων. Το ραντεβού για τους φοιτητές της Αθήνας είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, για το Βόλο την ίδια ώρα στο αμφιθέατρο Κορδάτου, ενώ για την Πάτρα είναι στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ολγας. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης θα τους βγάλει στο δρόμο του αγώνα και απαιτούν να μην προχωρήσουν τα νομοσχέδια που υλοποιούν τη Διακήρυξη της Μπολόνια.

Συγκεκριμένα, οι σύλλογοι που υπογράφουν το κάλεσμα είναι: Από την Αθήνα,Χημικοί Μηχανικοί (Πολυτεχνείου), Μαθηματικό, Βιολογικό, Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) και το ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγοί), από τη Θεσσαλονίκη, Φυσικό, Παιδαγωγικό, Ψυχολογίας, Εικαστικό και ΠανεπιστήμιοΜακεδονίας, από την Πάτρα, Βιολογικό και Μαθηματικό, από το Βόλο, Οικονομικό και Παιδαγωγικό, κι από τα Γιάννενα το Χημικό. Σύμφωνα με αυτό, οι φοιτητικοί σύλλογοι σχεδιάζουν επίσης πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 22 του Μάρτη και νέα συνάντηση συντονισμού στις 25 του μήνα.

Τα αιτήματά τους είναι: Δημόσια και δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, ειδίκευση στο πτυχίο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστικά, διεκδικούν το ρόλο τους «ως επιστήμονες που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ελληνικού λαού και του τόπου μας».

Στο κάλεσμα του Συντονιστικού αναφέρεται ότι η κυβέρνηση προχωράει στη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σκοπό την εφαρμογή των αρχών της Μπολόνια και μάλιστα εντείνει τους ρυθμούς προώθησης των εντολών της ΕΕ μπροστά στη Σύνοδο της Πράγας, όπου «θα ελεγχθεί για τα πεπραγμένα της». Ετσι, αλλάζει το σχεδιασμό της, μπροστά στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, και προωθεί το νομοσχέδιο για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. «Με στόχο τη δήθεν ανωτατοποίηση ξεκινά η ήδη προσχεδιασμένη συνολικά επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η τελική διάλυσή της», σημειώνει χαρακτηριστικά το Συντονιστικό.

Στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη συμμετοχής των φοιτητών στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας την Πέμπτη 15 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικά μετά την ανακίνηση του ζητήματος άρσης του ασύλου που τέθηκε με αφορμή τους βανδαλισμούς οι οποίοι σημειώθηκαν στη Φυσικομαθηματική Σχολή τα ξημερώματα της Κυριακής και είχε αποτέλεσμα την καταστροφή γραφείων, εργαστηρίων και του κυλικείου.

Το ύποπτο περιστατικό συνέβη, όταν δεκάδες νεαροί που συμμετείχαν σε πάρτι μέσα στο Πανεπιστήμιο, μετά τη λήξη του άρχισαν να επιδίδονται σε καταστροφές. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοσμητεία της Σχολής με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση των ζημιών καθώς και το πρόβλημα ασφάλειας του κτιρίου, που άπτεται του πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καταγγέλλουν πως η στιγμή που οι «πολύ γνωστοί και καθόλου άγνωστοι» κάνουν για άλλη μια φορά την εμφάνισή τους δεν είναι άσχετη με τις αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση και στο χώρο της Παιδείας.

«Πολύ θα βόλευε ένα πανεπιστήμιο χωρίς άσυλο, όπου τα όργανα καταστολής θα παρακολουθούσαν από κοντά τη δράση των φοιτητών, θα παρεμβαίνανε, θα καταστέλλανε οποιαδήποτε αγωνιστική κινητοποίηση. Για μια τόσο ωραία για την άρχουσα τάξη συνταγή, όμως, χρειάζονται και τα κατάλληλα υλικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. Και οι ΠΚΣ καταλήγουν τονίζοντας πως η απάντηση απέναντι στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου, στην ένταση του αυταρχισμού, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ένταση των αγώνων για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή.

  • Την αντίθεσή τους στην προσπάθεια κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου διαδήλωσαν χτες το πρωί δεκάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Με απόφαση του Συλλόγου τους πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία επαναφέροντας το αίτημά τους να ξηλωθούν οι μπάρες ελέγχου που εγκατέστησε η διοίκηση του Πανεπιστημίου. Χτες οι φοιτητές κατέβασαν τις μπάρες και επανέφεραν την τάξη στο χώρο, εμποδίζοντας την ιδιότυπη αυτή πρακτική που έθετε τα θεμέλια για την κατάργηση του ασύλου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις χτες στις σχολές(2005-10-13 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στη Σύνοδο του Μπέργκεν(2005-05-14 00:00:00.0)
«Οι νόμοι της Μπολόνια να μείνουν στα χαρτιά»(2005-03-31 00:00:00.0)
Ο συντονισμός των φοιτητών και οι άλλες δυνάμεις(2005-03-25 00:00:00.0)
Πάλη κόντρα στην τεχνητή αντιπαράθεση(2001-05-31 00:00:00.0)
Το νομοσχέδιο - απάτη στη Βουλή(2001-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ