Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με όλες τις δυνάμεις στους χώρους δουλειάς

Συνεδρίασε την Κυριακή με αντικείμενο την πανεργατική απεργία και την καλύτερη οργάνωση της πάλης

Η ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς ώστε η πανελλαδική - πανεργατική απεργία να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με τη βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, την περασμένη Κυριακή.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται άμεσα συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και το άνοιγμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και στόχο να γίνει ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση για τα μέτρα και το χαρακτήρα της επίθεσης. Ποια είναι η αιτία που γεννά αυτά τα μέτρα, ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στους εργάτες και στα άλλα λαϊκά στρώματα, ποιους εξυπηρετούν. Να αναδειχθεί ότι η μόνη πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η γραμμή ταξικής σύγκρουσης, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η πάλη για φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης. Παράλληλα, να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που μέσα από την πάλη για προβλήματα του κλάδου να προωθούν το συντονισμό, την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από αυτή την πολιτική.

Βασικά μέτωπα πάλης στους ΟΤΑ - όπως τα ανέδειξε η Γραμματεία - είναι η υποχρηματοδότηση των δήμων, που συνδέεται άμεσα με τους απλήρωτους εργαζόμενους και την απαξίωση και υπολειτουργία υπηρεσιών. Οι ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες οι δημοτικές αρχές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και τις οποίες θα επιταχύνουν ακόμα περισσότερο και θα φέρουν τεράστια κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, χιλιάδες απολύσεις στους εργαζόμενους και δυσβάσταχτο κόστος στο λαό. Βασικό επίσης μέτωπο αποτελεί ακόμα η «εφεδρεία», που οδηγεί στις απολύσεις, και η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα

Για το ζήτημα των ελαστικών μορφών εργασίας εισηγητικά και στις τοποθετήσεις μελών της Γραμματείας σημειώθηκε πως τα διάφορα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» αποτελούν την εμπροσθοφυλακή για την είσοδο των ιδιωτών στις υπηρεσίες και συμβάλλουν στο σπάσιμο των ΣΣΕ, στο χτύπημα των ειδικοτήτων, στην ανακύκλωση των ανέργων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα απασχολούνται με χειρότερους όρους εργασίας απ' ό,τι προβλέπουν οι σχετικές ρυθμίσεις της κλαδικής ΣΣΕ και το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζομένων έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις. Οι ταξικές δυνάμεις απαιτείται να πρωτοστατήσουν για την οργάνωση των εργαζομένων αυτών με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, με την εγγραφή τους στα σωματεία.

Τέλος, έγιναν αναφορές στη δράση των άλλων δυνάμεων - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ - που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε λογικές αποδοχής και εξωραϊσμού της ΕΕ και διαχείρισης του καπιταλισμού. Στην κατεύθυνση αυτή εμφανίζονται επιφανειακά ως αντιμνημονιακές δυνάμεις, συγκαλύπτουν το χαρακτήρα και την αιτία της κρίσης και ισχυρίζονται ότι είναι δυνατόν εντός του καπιταλισμού να εφαρμοστούν φιλολαϊκές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ