Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πρόγραμμα δράσης με σταθμό την απεργία

Σύσκεψη εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου

Από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Ο αγωνιστικός προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα συζητήθηκε στη σύσκεψη εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Στη σύσκεψη τονίστηκε πως σταθμός το επόμενο διάστημα είναι η πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και σημειώθηκε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία της.

Οι εκπαιδευτικοί το επόμενο διάστημα θ' αναπτύξουν δράση ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και θα δώσουν μάχες, απαιτώντας μέτρα ανακούφισης στα σχολεία, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική (κενές θέσεις, μη κάλυψη λειτουργικών εξόδων κ.ά.). Η αυριανή μέρα, Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, έχει οριστεί ως μέρα πανελλαδικής δράσης αναδεικνύοντας το ζήτημα των μαθητών χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα οξυμένα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς. Θα γίνουν κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Την Τετάρτη 3 Οκτώβρη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία διοργανώνει διεθνή μέρα δράσης με θέμα «Δικάζουμε τις πολυεθνικές - οι πλουτοπαραγωγικές πηγές ανήκουν στους λαούς - φαγητό - καθαρό νερό - φάρμακα - βιβλία - στέγαση για όλους» και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών συμμετέχει με κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το ζήτημα υποσιτισμού των μαθητών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά. Επιπλέον, τα 6 ταξικά σωματεία στην ιδιωτική Εκπαίδευση θα διοργανώσουν εξάμηνη καμπάνια εγγραφών κ.ά.

Από την εισήγηση στη σύσκεψη, που έκανε ο Ηλίας Πατίδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μπήκαν ως άμεσα ζητήματα τα παρακάτω:

Το θέμα της αλληλεγγύης, που καμία σχέση δεν έχει με τη δράση ΜΚΟ, Εκκλησίας κ.ά. Η αλληλεγγύη έχει να κάνει «με την αταλάντευτη θέση ότι ο λαός δεν είναι ούτε πρέπει να μάθει να ζει σαν επαίτης, να διεξάγεται ολοκληρωμένα η διαπάλη, με αποκαλύψεις για το ρόλο τους αλλά και με την απαίτηση πρακτικών λύσεων». Για το θέμα ν' αναληφθούν δράσεις από τα σωματεία μαζί με τις λαϊκές επιτροπές. Αλλα άμεσα ζητήματα είναι η προσέγγιση νέων εκπαιδευτικών για την ενεργή συμμετοχή στους αγώνες, αλλά και οι κοινές πρωτοβουλίες με φορείς μαθητών. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ιδιωτική Εκπαίδευση, όπου υπογράφονται συμβάσεις πείνας. Για όλα τα παραπάνω θα συνεδριάσουν άμεσα οι Επιτροπές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την εισήγηση ακολούθησε πλούσια συζήτηση με εμπειρία, προβληματισμό και προτάσεις για σχέδιο δράσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αντιδραστική παρέμβαση της «Χρυσής Αυγής» στα σχολεία, στην ανάγκη ανάδειξης των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στο απαράδεκτο φαινόμενο των κληρώσεων στα νηπιαγωγεία, στη «φιλανθρωπική» δράση των ΜΚΟ και την απάντηση του κινήματος με ταξική αλληλεγγύη κ.ά.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως δεν είναι συνηθισμένες οι στιγμές που ζούμε, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί απάντηση στα μέτρα, με την απεργία, αλλά σημειώνοντας πως σημασία έχει τι προϋποθέσεις θα τεθούν για την επιτυχία της. Η μάχη, είπε, θα κριθεί στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία, στα σωματεία.

Υπογράμμισε ότι το θέμα είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων τους, η ενεργοποίηση των μαζών. Πρόσθεσε πως σε κάθε θέμα πρέπει να μπαίνει και η απαίτηση για άλλη πολιτική, σε φιλολαϊκή διέξοδο, χρειάζεται να ενισχυθεί το κίνημα που παλεύει ενάντια στην ΕΕ, το κίνημα ανατροπής, το ΠΑΜΕ. Είναι απαραίτητο, συμπλήρωσε, να αποκαλύπτεται η δράση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και οι ευθύνες των οπορτουνιστών και σε πολιτικό επίπεδο.

  • Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε συμμετοχή στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και προτείνει στις ΓΣ των ΕΛΜΕ κλιμάκωση με 24ωρη ή 48ωρη απεργία το διάστημα κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των μέτρων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ