Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ «ΤΑΦΡΟΣ 66»
Μολύνεται από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών

Συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η αυθαιρεσία τους ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση της «Τάφρου 66» που διασχίζει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Μακεδονίας - Θράκης και Εσωτερικών. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη χρονιά σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα από την ανεξέλεγκτη ρίψη των ανεπεξέργαστων αποβλήτων των εργοστασίων μεταποίησης ροδάκινου στην Tάφρο 66 των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας, παρότι διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς.

Η αυθαιρεσία αυτή συνιστά χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς τα νεκρά ψάρια ανέρχονται σε χιλιάδες, το νερό της τάφρου μολύνεται και η δυσοσμία είναι αφόρητη. Τα νερά της Τάφρου 66 χύνονται στον Αλιάκμονα, πηγή υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης και καταλήγουν στο Δέλτα Αλιάκμονα - Αξιού (περιοχή προστατευόμενη από τη Συνθήκη Ραμσάρ) επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου. Επιπλέον, από τα νερά αυτά γίνεται η άρδευση των χωραφιών της ευρύτερης περιοχής με αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία.

Να σημειωθεί ότι η ρύπανση του καναλιού από τις βιομηχανίες της περιοχής εκδηλώνεται με τα ίδια αποτελέσματα κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, χωρίς οι αρμόδιες αρχές (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι) να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που δίνουν.

Θεωρώντας ότι το νερό αποτελεί φυσικό πόρο που ανήκει στο λαό, είναι απαραίτητα τα μέτρα προστασίας του με βάση τις λαϊκές ανάγκες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί:

  • Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η αυθαιρεσία των βιομηχάνων και να υποχρεωθούν όσες βιομηχανίες δεν έχουν, να φτιάξουν μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων τους και να ελέγχονται για τη λειτουργία αυτών των μονάδων.
  • Τι μέτρα θα λάβει για τον καθαρισμό της κοίτης της Τάφρου 66.
  • Τι μέτρα θα λάβει για την προστασία της υγείας κατοίκων της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να υδροδοτηθούν από τον Αλιάκμονα».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org