Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Αναγκαία για τους λαούς της Ευρώπης η αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων

Η συζήτηση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης

«Οταν στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» ήταν ο τίτλος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που έγινε, προχτές, στο χώρο της Διεθνούπολης και αφορούσε στο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην όξυνση της επίθεσης στους λαούς. Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο Ραφαέλε Τιμπέρι, εκ μέρους του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας, ο Αλμπέρτο Σάντσεζ Κολόμο, εκ μέρους της Κολεκτίβας Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας, και ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και μετανάστης εργαζόμενος στη Γερμανία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βίντεο για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γ. Τούσσας, ο οποίος παρουσίασε ένα περίγραμμα των αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ στα Εργασιακά, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Ασφάλιση. Τόνισε πως το ΚΚΕ έχει εδώ και χρόνια περιγράψει την ΕΕ ως ένωση που υπηρετεί τα μονοπώλια, δουλεύει για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στρέφεται ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Πρόκειται, είπε, για την ΕΕ των 130 εκατομμυρίων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, των 25 εκατομμυρίων ανέργων. Ο Γ. Τούσσας αναφέρθηκε στις δύο γραμμές στο κίνημα, τη γραμμή της ανατροπής και της διαχείρισης. Επισήμανε πως στο κίνημα χρειάζεται γραμμή ανατροπής, αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων και δυνάμωμα της συμμαχίας εργατικής τάξης, λαϊκών στρωμάτων, αγροτιάς, μικροαπασχολούμενων. Τέλος, παρουσίασε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για επαναστατική ανατροπή με αποδέσμευση από την ΕΕ συνδυασμένη με πάλη για την εργατική - λαϊκή εξουσία.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ραφαέλε Τιμπέρι, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ιταλία και την επίθεση στο λαό. Αρχικά σημείωσε πως η ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης ανάγκαζε τις καπιταλιστικές χώρες Δύσης να δίνουν κάτι παραπάνω στους εργαζόμενους, για να σταματήσει η απήχηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Δύση. Αυτό σταμάτησε, είπε, και εδώ και είκοσι χρόνια το κεφάλαιο είναι πιο επιθετικό προχωρώντας γρήγορα σε αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στην τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι, που, όπως σημείωσε, εκπροσωπεί απευθείας τα ιταλικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συμφέροντα του κεφαλαίου. Η ανεργία στους νέους στην Ιταλία, συμπλήρωσε, φτάνει το 35% και εφαρμόζονται σειρά αντιδραστικών μέτρων, όπως η απόλυση χωρίς να χρειάζεται απολύτως κανένας λόγος, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 κ.ά. Τέλος, ο Ρ. Τιμπέρι μίλησε για τις οπορτουνιστικές δυνάμεις στην Ιταλία, που είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προωθούν τη λογική πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με φτιασιδώματα.

O Αλμπέρτο Σάντσεζ Κολόμο αναφέρθηκε στη συνέχεια στην Ισπανία, η οποία, όπως τόνισε, έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται με φτώχεια, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, εργασιακό μεσαίωνα κ.ά. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «κίνημα των αγανακτισμένων» που αναπτύχθηκε στην Ισπανία, λέγοντας ότι ήταν «αυθόρμητο, ρεφορμιστικό και διαταξικό. Ενα ετερογενές κίνημα που κριτίκαρε πλευρές μόνο του συστήματος με αποτέλεσμα να είναι καταδικασμένο να αποτύχει». «Το τελευταίο διάστημα όμως, συμπλήρωσε, βλέπουμε να αναπτύσσονται κινήματα από την ίδια την εργατική τάξη όπως, για παράδειγμα, αυτό των Ισπανών ανθρακωρύχων που δίνουν παλικαρίσιο αγώνα και ακολουθούν το παράδειγμα των Ελλήνων χαλυβουργών».

Στην προπαγάνδα που έχει αναπτυχθεί από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» σε Γερμανία και Ελλάδα αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Λουκάς Αναστασόπουλος, τονίζοντας ότι προβάλλουν μια αντιπαράθεση που παραπλανά και τους δύο λαούς. Σημείωσε στη συνέχεια ότι πολλά μέτρα από αυτά που παίρνονται σήμερα στην Ελλάδα εφαρμόζονται εδώ και μια 10ετία στη Γερμανία (εκ περιτροπής εργασία, ενοικιαζόμενοι, εργασία για 1 ευρώ την ώρα κ.ά.). «Ολα αυτά τα μέτρα δημιουργούν έναν εργασιακό μεσαίωνα και το ΚΚΕ ήταν αυτό που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι δεν είναι προσωρινά και δεν αφορούν μόνο την κρίση», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ