Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
«Αξιολογούν» ... τη συνεργασία των εργαζομένων

Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο
Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο
Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της «αξιολόγησης» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα καταστήματα «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» σε μια προσπάθεια της εργοδοσίας να εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο την εργασία με το καθεστώς εκφοβισμού και τρομοκρατίας των «βαθμών» και της «αποδοτικότητας». Μάλιστα, το γεγονός ότι αυτή η μέθοδος αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εργοδοσία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες στάλθηκε εξώδικη προειδοποίηση σε δυο εργαζόμενους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν την «αξιολόγηση» της εταιρείας.

Βεβαίως, άμεση ήταν η απάντηση του κλαδικού σωματείου που έστειλε εξώδικο στην εργοδοσία, καταγγέλλοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας, τη σκληρή εκμετάλλευσή τους. Στόχο έχει, όπως επίσης αναφέρει, τον εκφοβισμό όχι μόνο των δυο συνδικαλιστών, αλλά όλων των εργαζομένων, ενώ υπογραμμίζει ότι οι δυο εργαζόμενοι - συνδικαλιστές έκαναν αυτό ακριβώς που έχουν αποφασίσει τα δυο σωματεία τους, τόσο το επιχειρησιακό όσο και το κλαδικό, μέσα από γενικές τους συνελεύσεις, ότι δε συναινούν σε καμία «αξιολόγηση». Παράλληλα, συνδικαλιστές του Συλλόγου και της Γραμματείας ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών πραγματοποίησαν και παρέμβαση στο κατάστημα στο Αιγάλεω γι' αυτό το λόγο.

Οπως συνδικαλιστές κατήγγειλαν, η εργοδοσία, αξιοποιώντας αυτές τις αξιολογήσεις, έχει προχωρήσει και σε απολύσεις. Η μέθοδος της αξιολόγησης γίνεται με ένα χαρτί όπου η εργοδοσία θέτει κάποια κριτήρια τα οποία βαθμολογεί ο προϊστάμενος και στη συνέχεια αποδέχεται και υπογράφει ο εργαζόμενος. Μεταξύ αυτών για τα οποία «αξιολογούνται» οι εργαζόμενοι είναι η «αρμονική» συνεργασία με τους συναδέλφους, η επίδειξη «ενδιαφέροντος» για την επίτευξη των στόχων του τμήματος, η «ευγένεια» και «θετική» διάθεση προς τους πελάτες κλπ.

«Δεν δεχόμαστε καμία "αξιολόγηση" από αυτούς που ως παράσιτα ζουν από τον πλούτο που παράγουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο ΣΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να μην υπογράφουν τέτοια χαρτιά, χωρίς καθυστέρηση να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της γενικής απεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εκδικητικών απολύσεων αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο(2021-09-08 00:00:00.0)
Δεν θα περάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία - πάρτε μέτρα προστασίας!(2021-03-13 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η οργάνωση των εργαζομένων και η δράση των σωματείων(2018-01-27 00:00:00.0)
Ενοχλεί η συνδικαλιστική δράση στα «Hondos»(2015-03-18 00:00:00.0)
Επίθεση με εργαλείο την «αξιολόγηση»(2010-09-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται και γενικεύεται ο αγώνας(2009-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ