Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας

MotionTeam

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, που θα επιφέρει νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες καθώς θα υποχρεωθούν να πληρώνουν ακόμη πιο «τσουχτερά» ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία κάποιων μονοπωλιακών ομίλων. Χτες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση των διαγωνισμών για την ανάθεση σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων σε Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, ενώ προχωρούν οι διαγωνισμοί σε Πελοπόννησο και Αχαΐα. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ιδιώτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν και τη μέθοδο της επεξεργασίας των απορριμμάτων (ακόμη και αυτή της καρκινογόνα καύσης), προφανώς με γνώμονα τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους και όχι της προστασίας της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος...

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

  • Στη Β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου προχωρούν τρία έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων σε: Σέρρες όπου θα γίνουν εγκαταστάσεις για διαχείριση 90 χιλ. τόνων απορριμμάτων το χρόνο. Αιτωλοακαρνανία για τη διαχείριση 110 χιλ. τόνων το χρόνο. Ηλεία για τη διαχείριση 100 χιλ. τόνων το χρόνο. Για καθένα από τα έργα προεπιλέχθηκαν 4 υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα που συνεχίζουν στο διαγωνισμό.
  • Ξεκίνησε η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υποψηφίου. Στον ανταγωνιστικό διάλογο συμμετέχουν τα εξής σχήματα: 1. Ενωση εταιρειών ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ENVITEC, 2. Ενωση εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ABAΞ, 3. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, 4. ΝΟVAERA HELLAS, 5. Ενωση εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ.
  • Μέσα στο Σεπτέμβρη ξεκινά και ο διαγωνισμός για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων Νομού Αχαΐας, δυναμικότητας 150 χιλ. τόνων ετησίως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στις 9 Αυγούστου από τη διυπουργική Επιτροπή.

«Για την κατασκευή και λειτουργία των έργων -αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση του υπουργείου- επιτρέπονται όλες οι δόκιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», δηλαδή και η καρκινογόνα καύση, η οποία με βάση κοινοτική οδηγία έχει αναβαθμιστεί σε ...«ενεργειακή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ