Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
«Ιστορούσε τους αγώνες του λαού»

Ο Χ. Φλωράκης μιλά στην εκδήλωση
Ο Χ. Φλωράκης μιλά στην εκδήλωση
Επί τιμή καλεσμένος στο διήμερο των εκδηλώσεων, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, κλήθηκε τη δεύτερη μέρα, στα εγκαίνια του σπιτιού - ατελιέ του Δ. Γιολδάση, να μιλήσει γι' αυτόν που ήταν και φίλος του. Εκδηλα συγκινημένος είπε:

«Παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον αείμνηστο Μήτσο Γιολδάση και τις ομιλίες - αρκετά ενδιαφέρουσες - που ειπώθηκαν γύρω από τη δραστηριότητά του και την προσφορά του, αναρωτήθηκα επανειλημμένα: "αν ζούσε σήμερα ο Γιολδάσης τι θα 'φτιαχνε;". Σ' αυτό δίνω δυο κατηγορηματικές απαντήσεις:

Η πρώτη απάντηση είναι ότι αποκλείω ο Γιολδάσης να ζωγράφιζε εικόνες αφηρημένες, ανεξάρτητα από χρώματα, χωρίς να μαρτυράνε τίποτα με την καλλιτεχνική έννοια της εικόνας.

Επίσης κατηγορηματική είναι η απάντηση ότι αν ζούσε αναμφίβολα θα ζωντάνευε με το δικό του καλλιτεχνικό τρόπο αυτήν τη φοβερή πολιτική του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.

Ο Γιολδάσης θα ζωγράφιζε και δε μου μένει καμία αμφιβολία, όλους εκείνους οι οποίοι σήμερα αντιστέκονται και υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

θα ζωγράφιζε όλους εκείνους και επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω -με το δικό του καλλιτεχνικό τρόπο - όλους εκείνους που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Κι ακόμα, θα ζωγράφιζε το λαό, τα προβλήματά του και την πάλη του για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Από πού πηγάζει αυτή μου η βεβαιότητα; Από την ίδια την ιστορία του Γιολδάση. Ποιος ήταν; Ηταν ένας μαχητής, ένας φλογερός πατριώτης, μέλος της Εθνικής Αντίστασης κι ένας ιδεολόγος κομμουνιστής. Ο Γιολδάσης με το έργο του ιστορούσε τους αγώνες του λαού, τα προβλήματά του και την ανάγκη της πάλης κι άφησε χωρίς καμιά αμφιβολία μνημεία λεβεντιάς - θά 'λεγα - για το λαό μας και ιδιαίτερα για το λαό της Καρδίτσας. Και θα αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία τιμή, όχι μονάχα για την πόλη της Καρδίτσας αλλά για όλη την Ελλάδα και τον πολιτισμό της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ