Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάρτε μέτρα ανακούφισης των κτηνοτρόφων

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από την μεγάλη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας τους και ενίσχυσής τους. Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Δ. Μανωλάκου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Αν και εισάγουμε ζωοκομικά προϊόντα αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο τη στιγμή που μπορούμε να τα παράγουμε, όχι μόνο δεν αναπτύσσεται η κτηνοτροφία, αλλά καταρρέει. Οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στο κόστος παραγωγής και της ταυτόχρονης, για ακόμα μια χρονιά, μείωσης τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα, χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. Η παραγωγή στο γάλα έχει μειωθεί, λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος των ζωοτροφών. Τα ζώα υποσιτίζονται, ταΐζονται ίσα-ίσα για να ζήσουν. Μερικοί κτηνοτρόφοι πουλάνε τα κοπάδια τους σε Λιβύη, Τουρκία, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν. Βέβαια κερδισμένοι είναι οι εμποροβιομήχανοι που αυξάνουν τα κέρδη τους και χαμένοι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές που τους εκμεταλλεύονται.

Πιο ειδικά, για τις ζωοτροφές, που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, η τιμή τους έχει αυξηθεί για συνεχόμενη χρονιά πάνω από 50%. Αυτό εντείνεται, αφού διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας η παραγωγή ζωοτροφών είναι μειωμένη, η τιμή τους έχει αυξηθεί και για την Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος εξαγωγών τους, αν και χρειάζονται στην εγχώρια κατανάλωση.

Η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από το καρτέλ εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη , αξιοποιώντας τις διεθνείς συγκυρίες ξηρασίας και μειωμένης παραγωγής στο καλαμπόκι κ.ά., για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Απαιτούν και πληρώνονται τοις μετρητοίς ή με επιταγές δύο μηνών οπότε και οι τιμές των ζωοτροφών είναι υψηλότερες. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα προϊόντα τους με ανοιχτή τιμή ή σε τιμές μικρότερες των περσινών, με πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Στην αύξηση του κόστους παραγωγής έχει συμβάλει όχι μόνο η έλλειψη προστασίας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τη ληστρική εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, αλλά και η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την κατάργηση του ΕΛΟΓΑΚ, τις έκτακτες φορολογήσεις, τα προβλήματα με τις άδειες λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων, τα χρέη, η έλλειψη ρευστότητας κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

Τι μέτρα θα πάρει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, προγραμματίζοντας αύξηση της παραγωγής ποιοτικών και φτηνών ζωοτροφών για την ικανοποίηση των εγχώριων αναγκών, τη βελτίωση των μόνιμων βοσκοτόπων, την κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά εφόδια καθώς και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας στους εμπόρους; Αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των κτηνοτρόφων για απαγόρευση των εξαγωγών καλαμποκιού.

Αν σκοπεύει: α) Να επιδοτήσει την αγορά των ζωοτροφών, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφική παραγωγή, αφού η χώρα μας είναι ελλειμματική και β) Να πάρει μέτρα για τις απαράδεκτες χαμηλές τιμές από το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών και τις πολύμηνες καθυστερήσεις αποπληρωμής προς τους κτηνοτρόφους, καθώς και να ζητήσει τη διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ