Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
24η ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Ορίζοντες συνεργασίας και διαπάλης

Οι χώρες που συμμετέχουν στην Οργάνωση : 1. Ρωσία, 2. Κίνα, 3. Νότια Κορέα, 4. Ιαπωνία, 5. Χονγκ Κονγκ, 6. Ταϊβάν, 7. Ταϊλάνδη, 8. Βιετνάμ, 9. Φιλιππίνες, 10. Μαλαισία, 11. Σιγκαπούρη, 12. Μπρουνέι, 13. Ινδονησία, 14. Παπούα - Νέα Γουινέα, 15. Αυστραλία, 16. Νέα Ζηλανδία, 17. Καναδάς, 18. ΗΠΑ, 19. Μεξικό, 20. Περού, 21. Χιλή
Οι χώρες που συμμετέχουν στην Οργάνωση : 1. Ρωσία, 2. Κίνα, 3. Νότια Κορέα, 4. Ιαπωνία, 5. Χονγκ Κονγκ, 6. Ταϊβάν, 7. Ταϊλάνδη, 8. Βιετνάμ, 9. Φιλιππίνες, 10. Μαλαισία, 11. Σιγκαπούρη, 12. Μπρουνέι, 13. Ινδονησία, 14. Παπούα - Νέα Γουινέα, 15. Αυστραλία, 16. Νέα Ζηλανδία, 17. Καναδάς, 18. ΗΠΑ, 19. Μεξικό, 20. Περού, 21. Χιλή
Στις 2-9 Σεπτέμβρη στη ρωσική Απω Ανατολή και συγκεκριμένα στην πόλη του Βλαδιβοστόκ, που χάρη στο λιμάνι της αποτελεί το «παράθυρο» της Ρωσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, πραγματοποιήθηκε η 24η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των 21 χωρών - μελών του APEC, μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ.

Η Ρωσία, που φιλοξένησε για πρώτη φορά τη Σύνοδο του APEC, ξόδεψε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών της πόλης του Βλαδιβοστόκ (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνι, αεροδρόμιο, συνεδριακά κέντρα κ.ά.), θέλοντας και μ' αυτόν τον τρόπο να δείξει πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αναβάθμιση του οικονομικού ρόλου της στην περιοχή του Ειρηνικού. Επιπλέον, έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τις ρωσικές αρχές να έχουν κινητοποιήσει πολεμικά πλοία του Στόλου του Ειρηνικού, αεροσκάφη και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και πυραυλικές συστοιχίες S-400, σε μια επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος.

Η ιδιαιτερότητα της Συνόδου

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Σύνοδος APEC παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, μιας και οι χώρες αυτές παράγουν πλέον σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ωστόσο, η φετινή συνάντηση των ηγετών - μελών του APEC πραγματοποιήθηκε με φόντο τη δύσκολη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την ασθενή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τη συνεχιζόμενη εμβάθυνση της κρίσης στην ΕΕ, τα σημάδια ύφεσης στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών. Ολες οι κορυφαίες οικονομίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βιώνουν τα προβλήματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Στο φόντο αυτό η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού παρουσιάζει σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, μιας κι εκτιμάται πως το «κέντρο βάρους» της παγκόσμιας οικονομίας έχει μετατοπιστεί από τις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού στις όχθες της περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με τη στατιστική, το μερίδιο του APEC στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανέρχεται σε 57%, ενώ στο παγκόσμιο εμπόριο στο 48% αντίστοιχα. Από το 1989 (έτος συγκρότησης του APEC) ο αριθμός των μελών του αυξάνεται διαρκώς και έφτασε στα 21.

Την ίδια ώρα ο APEC, ως διακρατική οργάνωση δεν έχει αυστηρή οργανωτική δομή και περισσότερο διατηρεί το χαρακτήρα μιας ελεύθερης διαβούλευσης μεταξύ των κρατών που τον αποτελούν. Βεβαίως, στη Σύνοδο Κορυφής του APEC η Ρωσία, ως προεδρεύουσα χώρα, είχε προτείνει τα εξής βασικά θέματα συζήτησης:

-- Την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων και την ενοποίηση των οικονομιών της περιοχής.

-- Το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων.

-- Τη δημιουργία συστημάτων μεταφορών - εφοδιαστικής αλυσίδας.

-- Την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα καινοτομίας.

Οπως ανακοινώθηκε, επιτεύχθηκε συμφωνία να μειωθούν οι εισαγωγικοί δασμοί για τα οικολογικά προϊόντα και τις τεχνολογίες που μπορούν να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον. Ωστόσο, εξαιτίας της φύσης αυτού του οργανισμού, την προσοχή τράβηξαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συναντήσεις, που έγιναν στο περιθώριο της Συνάντησης.

Οι δύο πόλοι του μαγνήτη

Η συνάντηση του Β. Πούτιν με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, συνοδεύτηκε από τις συμφωνίες για τη συνεργασία των δύο χωρών στην Ανταρκτική και στην περιοχή του Βερίγγειου πορθμού, αλλά το βάρος έπεσε στο ζήτημα της Συρίας, όπου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Οι ΗΠΑ ανοιχτά πλέον συντονίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Η Ρωσία, στο περιθώριο της Συνόδου υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες με την Κίνα, που αφορούν την από κοινού κατασκευή σύγχρονων ελικοπτέρων, που μπορούν να σηκώνουν βάρη 20 τόνων, αλλά και μικρών επιβατικών αεροσκαφών. Κλείστηκαν, επίσης, και ενεργειακές συμφωνίες που αφορούν την κατασκευή σταθμών υγροποίησης φυσικού αερίου και διυλιστηρίου.

Ανάλογες ενεργειακές συμφωνίες έκλεισε η ρωσική Gazprom και με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, για εξαγωγή φυσικού αερίου και τη δημιουργία μονάδας υγροποίησης κόστους 7 δισ. δολαρίων.

Οι συμφωνίες αυτές ήταν και μια ακόμη απάντηση της Ρωσίας στην επίθεση που έχει εξαπολύσει, τις τελευταίες βδομάδες, η ΕΕ κατά του ρωσικού μονοπωλίου της Gazprom. Επίθεση, που έκανε τον Ρώσο Πρόεδρο από το Βλαδιβοστόκ να δηλώσει πως δε θα περάσουν τα σχέδια της ΕΕ, που, κατά τη γνώμη του, επιδιώκει, σε συνθήκες εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, να βάλει τη Ρωσία να αναλάβει το βάρος της χρηματοδότησης των οικονομιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, ο Β. Πούτιν επεδίωξε να διαφημίσει τις ρωσικές μεταφορικές οδούς και τα σχέδια διασύνδεσης του υπερσιβηρικού με τους κορεατικούς σιδηροδρόμους, υπογραμμίζοντας πως η χρήση των ρωσικών δρόμων, μέσω του Βλαδιβοστόκ, θα μπορεί στο εξής να επιταχύνει την κυκλοφορία των προϊόντων Ασίας - Ευρώπης κατά 2-3 φορές.

Την ίδια ώρα τη σκιά τους στη Σύνοδο έριξαν οι τριβές της Κίνας με την Ιαπωνία για τα νησιά Ντιαογιού/Σενκάκου, που διεκδικούν και οι δύο χώρες. Η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, στο περιθώριο της Συνόδου του APEC δεν κράτησε παραπάνω από 15 λεπτά, ενώ την επομένη της Συνόδου κινεζικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, ρίχνοντας το «γάντι», όχι μόνον στην Ιαπωνία, που διεκδικεί τα ακατοίκητα αυτά νησιά που κρύβουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και στις ΗΠΑ, που διατηρούν στρατιωτικές συμμαχικές σχέσεις με την Ιαπωνία.

Τα παραπάνω αποτύπωσαν, για άλλη μια φορά, την πραγματικότητα του ιμπεριαλιστικού κόσμου, που μπορεί να παρομοιαστεί με τους δύο «πόλους» ενός «μαγνήτη»: Από τη μια η συνεργασία κι από την άλλη η σφοδρή διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των πρώτων υλών, πρώτα απ' όλα των ενεργειακών πόρων, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς τους, αλλά και για τα μερίδια των αγορών. Διαπάλη, που διεξάγεται πλέον με νέα ένταση στην περιοχή του Ειρηνικού.


Ι.Π. - Ε.Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελήφθη Ιάπωνας πρόξενος για κατασκοπεία(2022-09-28 00:00:00.0)
Βήμα «οικονομικής διπλωματίας» και γεωπολιτικών παζαριών(2019-09-06 00:00:00.0)
Το ρωσικό κεφάλαιο αποφασιστικά στη διεκδίκηση θέσεων σε Ασία - Ειρηνικό(2018-09-12 00:00:00.0)
Οξυνση των ανταγωνισμών εν μέσω ανησυχίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης(2017-11-14 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Πούτιν - Αμπε(2016-09-03 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί για το «πάνω χέρι» στις μπίζνες των μονοπωλίων(2014-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ