Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εφιάλτης για τους λαούς η στρατηγική της ΕΕ

Δήλωση για την τοποθέτηση του Μ. Μπαρόζο στο Ευρωκοινοβούλιο και τη συζήτηση σχετικά με την «κατάσταση της Ενωσης»

Μοναδική επιλογή για να σωθούν οι εργαζόμενοι από τη φτώχεια και τη δυστυχία, από το εφιαλτικό παρόν και μέλλον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, είναι να αποτινάξουν το ζυγό της ΕΕ και του κεφαλαίου
Μοναδική επιλογή για να σωθούν οι εργαζόμενοι από τη φτώχεια και τη δυστυχία, από το εφιαλτικό παρόν και μέλλον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, είναι να αποτινάξουν το ζυγό της ΕΕ και του κεφαλαίου
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, για την «Κατάσταση της Ενωσης» και τη συζήτηση που επακολούθησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 2):

«Η στρατηγική της ΕΕ, που παρουσίασε ο Μ. Μπαρόζο, είναι εφιάλτης για τους λαούς. Αποτελεί το όραμα της πλουτοκρατίας, για την ένταση της εκμετάλλευσης με βάσανα, φτώχεια και εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για να διασωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι ένα διαρκές "μνημόνιο" για τους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Μισθοί και συντάξεις πείνας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δουλειά μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα, μέχρι τα βαθιά γεράματα, καταστροφή των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης. Ολα για να τροφοδοτηθούν τα μονοπωλιακά κέρδη. Αυτό είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της τοποθέτησης και των εξαγγελιών του Μ. Μπαρόζο.

Οι ενέσεις τεχνητής αισιοδοξίας του προέδρου της Επιτροπής δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Το ΑΕΠ της ΕΕ μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και συνολικά κατά 0,5% το πρώτο εξάμηνο του 2012. Οι άνεργοι στην ΕΕ ξεπερνάνε τα 25 εκατομμύρια - στο 24,4% εκτινάχτηκε η ανεργία στην Ελλάδα, 25% στην Ισπανία. Η φτώχεια εξαπλώνεται με αστρονομική ταχύτητα σε όλα τα κράτη - μέλη.

Η "Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση" που παρουσίασε σήμερα ο Μ. Μπαρόζο, σε συνδυασμό με τις δηλώσει Ντράγκι για την πολιτική της ΕΚΤ, σημαίνει κι άλλο ζεστό χρήμα στις τράπεζες, ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου για τη διατήρηση της κερδοφορίας του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτε, αντίθετα θα χάσουν από την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων.

Το σχέδιο πολιτικής, οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την βασική αντίθεση του καπιταλισμού ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία και την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη των κρατών - μελών της. Να εξαφανίσει τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στο εσωτερικό της και να ανακόψει τις φυγόκεντρες τάσεις. Το βέβαιο είναι ότι η ΕΕ γίνεται ακόμη πιο αντιδραστική, περισσότερο επιθετική ενάντια στους λαούς.

Στο κάλεσμα του Προέδρου της Επιτροπής για "στράτευση όλων των ευρωπαϊστών από τη δεξιά, το κέντρο και την αριστερά", ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου - Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι - και οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του οπορτουνισμού. Κοινός παρονομαστής όλων τους η ενίσχυση της διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, της Ευρωένωσης, που μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε κάθε κράτος - μέλος.

Οι αντικομμουνιστικές κορώνες του Μ. Μπαρόζο ενάντια στο σοσιαλισμό αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης και το φόβο της πλουτοκρατίας απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη αμφισβήτηση του αντιδραστικού ευρωενωσιακού οικοδομήματος από τους λαούς. Η "ευρωπαϊκή δημοκρατία" για την οποία μιλάει, είναι η σιδερένια φτέρνα της δικτατορίας των μονοπωλίων ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Μοναδική επιλογή για να σωθούν οι εργαζόμενοι από τη φτώχεια και τη δυστυχία, από το εφιαλτικό παρόν και μέλλον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, είναι να αποτινάξουν το ζυγό της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, είναι ο μόνος δρόμος των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ