Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Προς ΕΡΤ πιο αντιδραστική, αλλά και μικρότερη προς όφελος των καναλαρχών

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα χρειάζεται να προβάλει πιο αποφασιστικά τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις στην ενημέρωση
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα χρειάζεται να προβάλει πιο αποφασιστικά τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις στην ενημέρωση
Ενας ξαναζεσταμένος «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο γύρω από την ΕΡΤ, για το αν θα εξακολουθήσουν να τιτιβίζουν «τα πράσινα και ροζ παπαγαλάκια», όπως δήλωσε ο σύμβουλος Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτης, ο οποίος, ως κυβερνητική εξουσία, θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει αυτά τα «παπαγαλάκια» να αντικατασταθούν από «μπλέ», ή θα υπάρξει ένα νέο σημείο ισορροπίας στη μοιρασιά της «"ενημέρωσης», της «προβολής» αλλά και των θέσεων ευθύνης στον μηχανισμό, ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν το αστικό σύστημα και την πολιτική του. Ενας πόλεμος που στα βασικά του χαρακτηριστικά έχει επαναληφθεί στο παρελθόν κάθε φορά που υπήρχε αλλαγή στην κυβερνητική εξουσία, αλλά τώρα έχει αποκτήσει περισσότερους παίκτες λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ολα αυτά ενώ παραμένουν σε ισχύ τα σχέδια για περαιτέρω θωράκιση του ταξικού χαρακτήρα της ΕΡΤ με ταυτόχρονη συρρίκνωσή της και επανατοποθέτησής της στο συνολικό ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, προς όφελος και ενίσχυση των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, λόγων των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Με δεδομένο για τα κόμματα του συστήματος, ότι ο ταξικός χαρακτήρας της ΕΡΤ ως βασικού και κεντρικού μοχλού παρέμβασης του κράτους και των κυβερνήσεων για την ιδεολογική - πολιτική χειραγώγηση του λαού, την καλλιέργεια του αντικομμουνισμού, καθώς και ως πολύτιμου στηρίγματος των μεγάλων επιχειρηματιών, όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά πρέπει να γίνει ακόμη πιο σκληρός, όπως επιτάσσει η ανάγκη για έλεγχο και υποταγή της γενικευμένης λαϊκής οργής, τα κόμματα αυτά αγωνίζονται για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα ερείσματα που διαθέτουν στην κρατική ραδιοτηλεόραση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από τη μια, που συγκυβερνούν και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη (με τη συμμετοχή και της ΠΟΣΠΕΡΤ, στη διοίκηση της οποίας συναντώνται ως πλειοψηφία οι προσκείμενες σε αυτά τα κόμματα παρατάξεις, με την πλάστιγγα να γέρνει στις προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές που με οργανωμένο τρόπο μετακινήθηκαν προς αυτόν στις πρόσφατες διπλές βουλευτικές εκλογές) επιδιώκουν με τις συνήθεις αλληλοκατηγορίες για «καρατομήσεις», «βόλεμα ημετέρων» κ.λπ. κ.λπ. να ελέγξουν την κατάσταση. Οποιο και να είναι το «νέο σημείο ισορροπίας» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, μεγάλος χαμένος θα εξακολουθήσει να είναι ο ελληνικός λαός που χρυσοπληρώνει τη λειτουργία της ΕΡΤ (με το φόρο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που είναι απαράδεκτος και πρέπει να κοπεί εδώ και τώρα και η ΕΡΤ να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό), για να του «ανταποδίδει» ενημέρωση υποταγμένη και στρατευμένη στην κυρίαρχη πολιτική, στην επιθετική υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΕΕ και του καπιταλισμού.

Απευθείας το κουμάντο στο κεφάλαιο

Στα συρτάρια της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο νόμου που παρουσίασε τον περασμένο Μάρτη ο τότε αρμόδιος για την ΕΡΤ υπουργός Επικρατείας Παντ. Καψής, για τη δήθεν «θεσμική ανεξαρτησία και την αναδιοργάνωση λειτουργίας της ΕΡΤ». Στόχος του σχεδίου αυτού είναι, με την υπαγωγή της ΕΡΤ υπό μία τάχα ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα συμμετέχουν επιλεγμένα στελέχη του συστήματος - άμεσοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, της εξουσίας των μονοπωλίων, να μετατραπεί από κρατική ραδιοτηλεόραση σε απευθείας ραδιοτηλεόραση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και γενικά του κεφαλαίου και με εργαζόμενους που θα δουλεύουν με όρους δουλεμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο αυτό που προβλήθηκε από το σύνολο του αστικού Τύπου, ως «ριζική θετική αλλαγή» και «προσπάθεια που θα αποκομματικοποιήσει» την ΕΡΤ και «θα την κάνει ανεξάρτητη» κ.λπ. κ.λπ. συγκεντρώνει ευρύτατη αποδοχή. Ευγλωττη ήταν η παρουσίαση του θέματος από την «ΑΥΓΗ» με τον ουδέτερο τίτλο «Σχέδιο νόμου για την "αναδιοργάνωση της ΕΡΤ"» και χωρίς κανένα απολύτως σχόλιο, όταν μάλιστα την ίδια ημέρα αφιέρωνε αρκετό χώρο σχετικά με το κόστος των εσωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ.

Συρρίκνωση

Ηδη η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ υλοποίησε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για αφαίρεση 25% του φόρου που πληρώνουν τα νοικοκυριά υπέρ της ΕΡΤ ο οποίος θα αποδίδεται πλέον για τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας «Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας». Πρόκειται για ποσό περίπου 75 εκατ. ευρώ το χρόνο, που θα λείψει από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της και θα διατίθεται υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην «απελευθερωμένη αγορά» ενέργειας. Ταυτόχρονα, το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής», επιβάλλει στην ΕΡΤ να περικόψει τον προϋπολογισμό της φέτος και του χρόνου κατά 20% ετησίως. Με δεδομένο ότι τα συνολικά έξοδα λειτουργίας της ΕΡΤ το 2011 ήταν 272 εκατ. ευρώ, η μείωση κατά 20% είναι ποσό 54,4 εκατ. ευρώ. Με μαθηματική ακρίβεια δηλαδή, η ΕΡΤ πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις προσωπικού και αμοιβών και βέβαια ούτε λόγος για παραγωγή προγραμμάτων, για να μην έχουν αντίπαλο οι σαπουνόπερες που προβάλουν με το κιλό τα ιδιωτικά κανάλια.

Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η ΕΡΤ οδεύει προς συρρίκνωση, και ο ουσιαστικός λόγος δεν είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά για να αδειάσει ο χώρος ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Να συγκεντρωθούν τα ΜΜΕ ακόμα ταχύτερα στους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χωρίς καν να αμφισβητεί τον ταξικό χαρακτήρα και το ρόλο της κρατικής ΕΡΤ, η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ αναζητά κυβερνητικές παρεμβάσεις, δηλώνοντας ότι θα συμβάλει «με τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίηση και την πρόοδο της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και για την κοινωνικά ορθή χρήση του δημόσιου αγαθού των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων που έχουν παραχωρηθεί στα ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ». Καλλιεργώντας έτσι αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να υπάρξει σε καθεστώς εξουσίας των μονοπωλίων κρατική και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση που λειτουργούν προς όφελος των εργαζόμενων και του λαού, ζητά από την κυβέρνηση μέτρα έτσι ώστε η ΕΡΤ «να αποτελέσει το βραχίονα ανάπτυξης και να υποστηρίξει τη Ραδιοτηλεοπτική αγορά μέσα από τη διαφάνεια και το διαφορετικό της ρόλο, γιατί εκτός του ότι είναι το μόνο μέσο Μαζικής ενημέρωσης το οποίο διαθέτει κεφάλαια, είναι πλεονασματικό και μπορεί να παίξει το ρόλο των Δημόσιων ΜΜΕ όπως γίνεται και στην ΕΕ». Και έτσι, «παράλληλα θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και θα δώσει ανάσα στην ελεύθερη αγορά».

Στη λαϊκή εξουσία η λύση

Η ΕΡΤ έχει σίγουρα τις δυνατότητες, τα μέσα και το προσωπικό για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού, να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Ομως, αυτό δεν μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια. Αυτά καθορίζουν μέσω της κυβέρνησης αλλά και των άλλων μηχανισμών που διαθέτουν την ενημέρωση του λαού και είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η ΕΡΤ μπορεί να γίνει ανεξάρτητη και αντικειμενική. Αν περιμένει κανείς από την ΕΡΤ (αλλά και τα άλλα ΜΜΕ), να παρέχουν πλήρη, ουσιαστική και ολόπλευρη ενημέρωση, έτσι ώστε να βοηθούν τους εργαζόμενους να βγάζουν σωστά συμπεράσματα, με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα και να διαμορφώνουν άποψη και θέση, θα ήταν σαν να περιμένει από τους κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες αυτών των Μέσων να κάνουν χαρακίρι. Οι συχνότητες στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκουν με κανέναν τρόπο στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά λαϊκό δικαίωμα και ανάγκη και γι' αυτό, δικαίωμα να έχουν ΜΜΕ, εκτός από τα κρατικά, πρέπει να έχουν τα πολιτικά κόμματα, οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς και όχι τα μονοπώλια.

Μόνο στη λαϊκή οικονομία και εξουσία, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα είναι λαϊκή - κοινωνική περιουσία και όλοι οι μηχανισμοί παραγωγής και διεύθυνσης της κοινωνίας θα βρίσκονται υπό διαρκή εργατικό - λαϊκό έλεγχο, η ΕΡΤ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό που θα υπηρετεί τη λαϊκή ενημέρωση, τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτήν.


Δ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ