Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πόλεμος διαρκείας για να σωθεί το κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλές δεκαετίες πίσω, στα τάρταρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι αποφασισμένη να γυρίσει το λαό η κυβέρνηση, προκειμένου να σώσει το κεφάλαιο, αν δεν υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός και ταξικά προσανατολισμένο κίνημα, με ξεκάθαρη γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Κάθε μέρα που περνά, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ανακοινώνει νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα και ανοίγει διαρκώς καινούρια μέτωπα, επιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος κατά του λαού και των δικαιωμάτων του είναι ολοκληρωτικός και δεν έχει τέλος.

Οι μονότονα επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού, όπως ότι «πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό» - εννοώντας βέβαια την «αξιοπιστία» της συγκυβέρνησης ως προς την αποφασιστικότητα και την ικανότητά της να περάσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα - ή ότι «θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω», δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αδίστακτη, γερά δεμένη στο άρμα των μονοπωλιακών ομίλων και απόλυτα αποφασισμένη να φέρει σε πέρας την αποστολή της διά πυρός και σιδήρου, με τη στήριξη της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Η αντιλαϊκή επίθεση δεν εξαντλείται στο διαρκώς διογκούμενο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που αφορά στην ανελέητη σφαγή των συντάξεων, των επιδομάτων, των δαπανών για την Υγεία, τα φάρμακα, την Παιδεία, τους μισθούς στο Δημόσιο, κ.ά., αλλά περιλαμβάνει νέες σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα «ανταγωνιστικά» επίπεδα των γειτονικών χωρών, όπως άλλωστε προβλέπεται στο νέο μνημόνιο.

Επίσης, στο «μεγάλο» πακέτο πρέπει να προστεθούν η νέα φοροαφαίμαξη και η δίχως τέλος φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελούν βασικές πλευρές της στρατηγικής για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στρατηγικός ο χαρακτήρας της επίθεσης

Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι τα αντιλαϊκά μέτρα, που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού, δεν επιβάλλονται για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων ή του χρέους, αλλά για να γίνουν πιο φθηνοί οι εργάτες, να πτωχεύσει ο λαός και να σωθεί το κεφάλαιο από τη βαθιά κρίση.

Τρανή απόδειξη, οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που έθεσε στο «τραπέζι» πριν λίγες μέρες η τρόικα, με το γνωστό ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), εννοείται σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση. Η κατάργηση της αποζημίωσης για τις απολύσεις, η κατάργηση του πενθήμερου και του οκτάωρου, η δουλειά - «σκλαβιά» μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, η γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας με δραστική μείωση μισθών είναι ολοφάνερο ότι θα βρεθούν στην αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτική, εξάλλου, της συγχρονισμένης αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και τρόικα είναι η επιβεβαίωση από τον υφυπουργό Εργασίας ότι σχεδιάζουν να υλοποιήσουν σε «επόμενη φάση» τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες άλλωστε αποτελούν πάγια αιτήματα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, ενώ προβλέπονται και στις συνθήκες της ΕΕ. «Εμείς θα εξετάσουμε και θα συζητήσουμε ό,τι ανάγεται στο πλαίσιο των μνημονιακών μας υποχρεώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Παρά την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να παρουσιάσουν τα μέτρα σαν επιλογή που θέλει να επιβάλει η τρόικα, οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών επιβεβαιώνουν το αυτονόητο: Οτι η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα και την ντόπια πλουτοκρατία έχουν αποφασίσει να επιβάλουν κάθε αντιδραστική διαρθρωτική αλλαγή, προκειμένου να συμπιεστεί δραστικά η τιμή της εργατικής δύναμης, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αυτή η στρατηγική κατεύθυνση περιγράφεται και στο μνημόνιο, στο οποίο γίνεται λόγος για «μείωση του ονομαστικού κόστους εργασίας κατά 15% στο διάστημα 2012-14». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα φοροεπιδρομή, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, ενώ τα λαϊκά στρώματα βιώνουν ήδη μια πρωτοφανή φορολεηλασία στα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται νέα άγρια φορολογία της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, με τη φορολόγηση, για πρώτη φορά, αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών ακινήτων, τα οποία, έως σήμερα, παρέμεναν αφορολόγητα. Δε διστάζει ταυτόχρονα να πουλάει φούμαρα στο λαό ότι τάχα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «τα δίνει όλα» για να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις και να άρει όλα τα «εμπόδια» προκειμένου να επισπευσθεί ο νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων - εξπρές. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση κατάργησε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου την ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου σε πρώην ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ, οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την 100% ιδιωτικοποίησή τους.

Αναγκαίο συμπλήρωμα η καταστολή

Το περίγραμμα της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης το έχει δώσει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Ιδού τι είχε πει:

«Προωθούμε αποφασιστικά όλα όσα αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας. Αλλά ακόμα και αν δεν ήταν δεσμεύσεις, έπρεπε να τα κάνουμε: Οπως διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις που κτυπούν τη φοροδιαφυγή και τη γραφειοκρατία, τομές που φέρουν περισσότερη ανταγωνιστικότητα, λιγότερο δαπανηρό και καλύτερο κράτος. Προωθούμε ακόμα τις αποκρατικοποιήσεις (...) και κλείνουμε το πακέτο περικοπής κρατικών δαπανών, όπως ξέρετε, κατά 11,5 δισ. ευρώ, πράγμα που είναι συμβατική μας υποχρέωση».

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι τα βάρβαρα μέτρα δεν περνάνε χωρίς καταστολή των λαϊκών αγώνων και σπεύδει να δηλώσει πανέτοιμη και σ' αυτό το μέτωπο. Τη βούληση της κυβέρνησης να κλιμακώσει την καταστολή σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, δηλώνοντας ότι προωθούνται τα σχέδια για χρήση πυροσβεστικών αντλιών, ταυτόχρονα με τη χρήση χημικών, κατά των διαδηλωτών, καθώς και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει «μια νέου τύπου διαχείριση (σ.σ. των διαδηλώσεων) με τη ρίψη νερού», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής ο υπουργός, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για θέσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, όταν παρουσίαζε τις θέσεις του κόμματός του για την «ασφάλεια του πολίτη», που ευθέως συνέδεσε για πρώτη φορά με την ανάπτυξη, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι όταν λέει «ασφάλεια», εννοεί την ασφάλεια των επιχειρηματικών ομίλων έναντι του λαϊκού και ταξικού κινήματος.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ