Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλέπει κι άλλα περιθώρια φτωχοποίησης του λαού!

Το βιοτικό επίπεδο δεν έχει πέσει ακόμα δραματικά (!) είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

Η φτώχεια και η εξαθλίωση του λαού είναι στρατηγική επιλογή της συγκυβέρνησης και της τρόικας για να σωθεί το κεφάλαιο
Η φτώχεια και η εξαθλίωση του λαού είναι στρατηγική επιλογή της συγκυβέρνησης και της τρόικας για να σωθεί το κεφάλαιο
Το αντιλαϊκό «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και της ΕΕ στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης και με κεντρικό στόχο να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα. Αυτό είναι το στίγμα όσων είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας χτες στη Βουλή για τις διαβουλεύσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών πιστοποίησε ότι η κυβέρνηση καίγεται να προχωρήσουν ταχύτατα τα μέτρα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, για έξοδο από την κρίση σε βάρος του λαού. Σ' αυτό το πνεύμα, είπε για τις συνεννοήσεις με την τρόικα σχετικά με τα μέτρα ότι «η χώρα μας συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση με επιχειρήματα, με στοιχεία αλλά και με απτές πράξεις συνεπούς εφαρμογής των δεσμεύσεών της. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς το σύνολο της κυβέρνησης».

Προσπάθησε ταυτόχρονα να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι η συγκυβέρνηση δίνει μάχη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων στις διαβουλεύσεις, παρουσιάζοντας την παραμονή στην Ευρωζώνη σαν τον μοναδικό δρόμο που επιτρέπεται να βαδίσουν τα λαϊκά στρώματα. Οπως είπε, «εάν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές θα σαρωθούμε».

Σε άλλο σημείο, ο Γ. Στουρνάρας έδωσε το περίγραμμα της αντιλαϊκής επίθεσης που απεργάζεται η κυβέρνηση. Σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφώσουμε μια δέσμη μέτρων που θα βοηθήσει να εξοικονομηθούν κρίσιμοι πόροι για την ελληνική οικονομία. Πόροι που θα μας επιτρέψουν να εξαλείψουμε τα ελλείμματα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ετσι μόνο θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο, έτσι θα σταματήσουμε να δημιουργούμε δυσβάσταχτα βάρη που μετακυλίονται στις επόμενες γενιές».

Ο υπουργός και η συγκυβέρνηση λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι τα μνημόνια φτιάχτηκαν για τα χρέη και τα ελλείμματα, όταν είναι φανερό πλέον στον καθένα ότι τα μέτρα τους υπηρετούν το τσάκισμα κάθε εργασιακού, ασφαλιστικού και λαϊκού δικαιώματος, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Τα χρήματα που λέει ότι θα εξοικονομήσει η συγκυβέρνηση από τις περικοπές, θα γίνουν επιδοτήσεις και νέα προνόμια για την πλουτοκρατία, η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη για το έλλειμμα και το χρέος.

Στην ίδια τοποθέτηση, ο Γ. Στουρνάρας δε δίστασε να πει ότι στόχος της συγκυβέρνησης με το αντιλαϊκό πακέτο είναι «να κατανέμει τα βάρη κατά το δυνατόν ακριβοδίκαια και να διασφαλίζει τον πυρήνα των κοινωνικών παροχών», όταν από τη σαρωτική επίθεση δε μένει τίποτα όρθιο από όσα διασώθηκαν μετά τα μνημόνια και τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο ίδιος προσπάθησε προκλητικά να εξωραΐσει τη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, υποστηρίζοντας πως «το επίπεδο του ελληνικού λαού σαφώς έχει πέσει. Δεν έχει πέσει όμως δραματικά. Δεν έχουμε γίνει Αργεντινή, δεν έχουμε υποστεί τόσο μεγάλη μείωση στο βιοτικό μας επίπεδο». Υποστήριξε επίσης ότι μετά τις επαφές του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, «άρχισαν θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα, έχει αλλάξει το κλίμα στην αγορά», επικαλούμενος γι' αυτό το γεγονός ότι «έχουν γυρίσει πίσω καταθέσεις» και ότι «η τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ