Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διόδια που φυτρώνουν σαν «μανιτάρια»

Είναι σε όλους γνωστό ότι η ιδιωτικοποίηση των εθνικών οδικών αξόνων με τις συμβάσεις παραχώρησης που ψήφισαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επέφεραν τα τελευταία τέσσερα χρόνια τεράστιες αυξήσεις στα χαράτσια των διοδίων, ακόμη και πάνω από 500% σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμη ληστεία σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, προκειμένου να θησαυρίσουν ορισμένοι ελληνικοί και ξένοι κατασκευαστικοί και τραπεζικοί όμιλοι.

Εκείνο που είναι, ίσως, λιγότερο γνωστό, είναι ότι οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν παράλληλα και την κατασκευή πληθώρας νέων σταθμών είσπραξης διοδίων, μετωπικών και πλευρικών, που αναγκάζουν τους οδηγούς να πληρώνουν χαράτσια ακόμη και για τοπικές μετακινήσεις από τη δουλειά στο σπίτι. Κυριολεκτικά οι σταθμοί αυτοί ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια», ενώ αποκαλύπτεται ότι στα σκαριά είναι ακόμη περισσότεροι:

  • Διόδια προβλέπει, για παράδειγμα, η σύμβαση παραχώρησης για όσους Μεσσήνιους χρησιμοποιήσουν τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, οι οποίοι θα μπουν ή θα βγουν από τους κόμβους της Θουρίας και της Μεσσήνης.
  • Διόδια προβλέπονται και στον αυτοκινητόδρομο 11 χιλιομέτρων Σχηματάρι - Χαλκίδα, που ανακατασκευάζεται με χρήματα αποκλειστικά του ελληνικού λαού.
  • Διόδια προβλέπονται και στην περιφερειακή Αγρινίου, αν και οι ιδιώτες δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ για την κατασκευή του.

Ο λαός, δηλαδή, πληρώνει τα έργα αυτά και για την κατασκευή και για τη χρήση, ενισχύοντας υποχρεωτικά την κερδοφορία των μονοπωλίων. Γι' αυτό και μόνη διέξοδο που έχει είναι να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει να καταργηθούν όλα τα διόδια. Να γίνουν τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής λαϊκή περιουσία για να κυκλοφορεί ελεύθερα και χωρίς χαράτσια στους αυτοκινητόδρομους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ