Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανταγωνισμοί και διαχειριστικές μανούβρες

Συνάντηση Μέρκελ - Μόντι, χτες, στο Βερολίνο, στο φόντο σεναρίων για το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων

Η μια ή η άλλη μορφή διαχείρισης της κρίσης, έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της πλουτοκρατίας και όχι με τις ανάγκες του λαού
Η μια ή η άλλη μορφή διαχείρισης της κρίσης, έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της πλουτοκρατίας και όχι με τις ανάγκες του λαού
Με τη συνάντηση Μέρκελ - Μόντι στο Βερολίνο συνεχίστηκαν χτες τα διαχειριστικά παζάρια για την επίτευξη ενός ακόμα συμβιβασμού, αυτή τη φορά για το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά χρέους των χωρών που βρίσκονται στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης. Επιμένοντας στη θέση ότι η Ευρωτράπεζα δεν πρέπει να εμπλακεί άνευ όρων στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, η Μέρκελ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «η Ευρωζώνη έχει τα απαραίτητα μέσα για να σταθεροποιήσει το ευρώ», υπονοώντας το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «οι κείμενες συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν να δοθεί τραπεζική άδεια στο μηχανισμό» και επανέλαβε με νόημα την πεποίθησή της πως «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα φέρει σύντομα καρπούς», με τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη - μέλη, με ή χωρίς μνημόνια. Από την πλευρά του, επιβεβαιώνοντας τις διαχειριστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, ο Μ. Μόντι υποστήριξε πως η χορήγηση τραπεζικής άδειας στον ΕSM «θα έπρεπε να θεωρείται επιλογή».

Μια μέρα πριν, ο Μ. Μόντι είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες, στο φόντο των δηλώσεων στελεχών της ΕΚΤ ότι ετοιμάζονται να αποφασίσουν την παρέμβαση της Ευρωτράπεζας στις αγορές ομολόγων, για να αποκλιμακωθεί το υψηλό κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το άρθρο του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στη γερμανική «Zeit», όπου αναφέρεται στην αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων εκ μέρους της Τράπεζας.

«Οταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες ή επηρεάζονται από παράλογους φόβους, η νομισματική πολιτική δεν φθάνει στους πολίτες ομοιόμορφα σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα για να εξασφαλιστεί η ενιαία νομισματική πολιτική (...) Αυτό μπορεί μερικές φορές να απαιτεί έκτακτα μέτρα. Αλλά αυτή είναι η ευθύνη μας ως η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της», είπε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος έριξε «καρφιά» για τη στάση της Γερμανίας, που θέτει την πολιτική ενοποίηση ως προαπαιτούμενο για παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά χρέους, λέγοντας ότι «εκείνοι που ισχυρίζονται πως μόνο μια πλήρης ομοσπονδία μπορεί να είναι βιώσιμη, βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταδιακή και δομημένη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ». Για την «αλλαγή αρχιτεκτονικής», που υπερασπίζεται ο ίδιος, εξήγησε ότι δεν απαιτεί την προΰπαρξη μιας πολιτικής ένωσης, αλλά η οικονομική και η πολιτική ενοποίηση μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα.

Συγκρουόμενα συμφέροντα

Σύμφωνα εξάλλου με τον Ολλανδό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπ. Κνάπεν, που βρίσκεται στην Ελλάδα, η κυβέρνησή του απορρίπτει το ενδεχόμενο να διαθέσει πρόσθετα κονδύλια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί και επόμενο «πακέτο στήριξης», και αντιπροτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει προκαταβολικά τα περίπου 70 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν από τη δανειακή σύμβαση.

Ετσι, ισχυρίζεται ο Ολλανδός υπουργός, θα υπήρχε δημοσιονομική ελάφρυνση και μεγάλη ρευστότητα έως το 2014, ούτως ώστε η εφαρμογή των μέτρων να μην πλήξει «δραστικά» την οικονομία. Σε ό,τι αφορά στην αντιπαράθεση που μεγαλώνει στους κόλπους της αστικής τάξης αναφορικά με την τύχη του ευρώ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ μίλησε χτες για «ολέθριες συνέπειες» από μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης.

«Η κατάρρευση του ευρώ θα σήμαινε ότι η ισοτιμία ενός γερμανικού νομίσματος θα εκτοξευόταν στα ύψη», και επομένως «θα ήταν ασύλληπτες οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για την εξαγωγική μας οικονομία», είπε ο Σρέντερ, δείχνοντας τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της πλουτοκρατίας που κρύβονται πίσω από τη μια ή την άλλη μορφή διαχείρισης της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ