Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΓΣΕΕ
Σχέδια υπονόμευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

Στο διάλογο - απάτη, που αρχίζει σήμερα, προσέρχεται για άλλη μια φορά η ΓΣΕΕ, διευκολύνοντας τις αντεργατικές επιδιώξεις

Με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που προσέρχεται σε έναν ακόμα διάλογο - απάτη, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή την πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου για παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τον καθορισμό του νέου κατώτερου μισθού μονομερώς από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Στόχος της συγκυβέρνησης, αλλά και της τρόικας να νομοθετήσουν, για λογαριασμό του κεφαλαίου, το λεγόμενο «ελάχιστο μισθό» με τον οποίο θα ενταφιαστεί σε μόνιμη βάση το περιεχόμενο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή ό,τι κατοχυρώνεται σε αυτή (πολυετίες, άδειες, επιδόματα και άλλα δικαιώματα). Με τον τρόπο αυτό, η εκάστοτε κυβέρνηση «θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι» και θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό σύμφωνα, βέβαια, με τους γνωστούς στόχους της ανταγωνιστικότητας.

Επικίνδυνος «διάλογος»

Και όμως, παρά τις σαφείς επιδιώξεις της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σπεύδει να της δώσει το άλλοθι του «διαλόγου» που επιζητεί, ισχυριζόμενη ότι αυτή προσέρχεται με τις δικές της θέσεις και πως δήθεν δε συζητά ζητήματα που αφορούν στον κατώτερο μισθό. Πρόκειται για κοροϊδία και εξαπάτηση των εργαζομένων, αφού κυβέρνηση και τρόικα μέσα από το «διάλογο» επιζητούν, εκτός από το άλλοθι, και τον αναγκαίο πολιτικό χρόνο, για να νομοθετήσουν έχοντας την εργατική τάξη στο περιθώριο. Αλλωστε, το δεύτερο μνημόνιο ρητά όριζε πως: «Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο... Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι στόχος του «διαλόγου» είναι η αντικατάσταση του συνόλου των μισθών που περιλαμβάνονται στην ΕΓΣΣΕ με έναν ελάχιστο μισθό, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα και με το προσχέδιο του δεύτερου μνημονίου που είχε δει το φως της δημοσιότητας, «θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του ελάχιστου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκριτών κρατών...». Οπου βέβαια τα κράτη που συγκρίνεται η χώρα μας εκτός από Πορτογαλία και Ισπανία είναι η Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.

Το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας που στην επιστολή - πρόσκληση στο διάλογο που απέστειλε προς τους κοινωνικούς εταίρους στο τέλος Ιουλίου, ενώ στα λόγια αναγνώριζε ότι «... Ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι απαραίτητος...», την ίδια στιγμή αντέτεινε: «Ωστόσο, καθώς οι άμεσες και, κυρίως, οι έμμεσες επιπτώσεις της (αυξητικής ή μειωτικής) διακύμανσης του κατώτατου μισθού επί της ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών είναι σημαντικές, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο σύνθετης δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η τωρινή, είναι ευνόητο ότι υφίσταται άμεσο ενδιαφέρον της πολιτείας για την όσο το δυνατόν πιο προσεκτική διαμόρφωση του θεσμικού εργαλείου των κατώτατων αμοιβών». Και ξεκαθάριζε ότι η αναμόρφωση «του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) (σ.σ. πρέπει να γίνει) υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων...»!

Ταυτόχρονα στα θέματα προς συζήτηση η κυβέρνηση έχει θέσει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη συνέχιση των προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να μπει και πάλι ζήτημα για τον 13ο και 14ο μισθό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ