Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποζημιωθεί η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών από το πράσινο σκουλήκι ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης. Στην Επίκαιρη Ερώτηση, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το πράσινο σκουλήκι στη Θεσσαλία, καθώς πλήττει για τρίτη συνεχή χρονιά τα βαμβακοχώραφα, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ζημιά είναι ολοκληρωτική, όπως διαπιστώνεται και από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που επισκέπτονται τα βαμβακοχώραφα. Ιδιαίτερα έχει πληγεί ο νομός της Καρδίτσας, καθώς και τα χωριά των δήμων Κιλελέρ, Φαρσάλων, της Λάρισας και Ρήγα Φεραίου της Μαγνησίας, όπως και του κάμπου των Τρικάλων.

Αν και οι παραγωγοί καθ' υπόδειξη των γεωπόνων, έκαναν χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και πραγματοποίησαν όλους τους ψεκασμούς - παρέμβαση που επιβάρυνε δραματικά το κόστος παραγωγής - δεν έγινε δυνατή η εξόντωση του πράσινου σκουληκιού. Εμφανίστηκε φέτος το έντομο με μεγαλύτερη ένταση και έκταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναδεικνύοντας ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα.

Ταυτόχρονα, για τις ζημιές που έγιναν το 2010 οι παραγωγοί δεν ξέρουν ακόμα αν και πόσα θα εισπράξουν ως αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, καθώς είναι γνωστό ότι δίνονται, κυριολεκτικά, ψίχουλα, τα οποία, μάλιστα, καθυστερούν πάρα πολύ να φτάσουν στους παραγωγούς.

Επίσης, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ που σήμερα δεν καλύπτει, δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, γιατί αν και οι βαμβακοπαραγωγοί προπληρώνουν βαριά χαράτσια για ασφαλιστική εισφορά, ασφαλιστική κάλυψη δεν έχουν για το πράσινο σκουλήκι.

Ακόμη, επειδή η καταστροφή από το πράσινο σκουλήκι εξελίσσεται σε εφιάλτη, είναι ανάγκη να αρθεί το πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι από τους αγρότες, που υπέστησαν ζημιές και ταυτόχρονα τα κρατικά ερευνητικά αγροτικά ιδρύματα να βοηθηθούν για να προγραμματίσουν να ασχοληθούν με την αντιμετώπισή του και την αποτελεσματική λύση. Μέχρι την οριστική λύση να υπάρξει ενιαίος τρόπος δημόσιας και δωρεάν πρόληψης και καταπολέμησης του πράσινου σκουληκιού, πριν αφανίσει τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για:

  • Να καλύψει την τεράστια ζημιά στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής Θεσσαλίας, εξατομικεύοντας τις ζημιές και ενισχύοντας οικονομικά τους πληγέντες στο 100% της ζημιάς.
  • Να ασφαλίσει πλήρως τη φυτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και ασθένειες, μέσα αποκλειστικά από δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος.
  • Να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και στις περιπτώσεις που δεν έχει «πιαστεί» το πλαφόν, εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού και ταυτόχρονα να υπάρξουν προγράμματα στα ερευνητικά ιδρύματα για την οριστική εξάλειψή του».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ