Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Δε χορηγούν φάρμακα και δεν εκτελούν επισκέψεις για τους ασφαλισμένους χωρίς πληρωμή

Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση που άφησε τον ΕΟΠΥΥ χωρίς πόρους

Αποκλειστικά υπεύθυνη για την απελπιστική κατάσταση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων και ενισχύοντας ακόμη παραπέρα την άκρως επικίνδυνη για τη λαϊκή υγεία πολιτική, που αυξάνει τις περικοπές σε ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να τα πληρώνουν, αν έχουν, από την τσέπη τους πανάκριβα, ενώ το κατασκεύασμά τους, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), γίνεται το καλύτερο εργαλείο για να εμπορευματοποιηθεί πλήρως ο τομέας Υγείας, αφού τον άφησαν χωρίς λεφτά, με αποτέλεσμα να μην πληρώνει γιατρούς συμβεβλημένους μαζί του και φαρμακοποιούς. Ετσι, οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων και ορισμένων ιατρικών ενώσεων (Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ) αποφάσισαν ξανά να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων και τις επισκέψεις με πίστωση. Η βασική αιτία είναι οι μεγάλες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους Υγείας - στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι φαρμακοποιοί και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, με τους οποίους είναι συμβεβλημένα τα Ταμεία που περιήλθαν στον ΕΟΠΥΥ. Τους χρωστάνε, αλλά αντί να στραφούν ενάντια στην κυβέρνηση και στις φαρμακαποθήκες και φαρμακοβιομηχανίες, σε κοινό μέτωπο με εργαζόμενους και συνταξιούχους, ουσιαστικά εκβιάζουν μέσω των συνταξιούχων και εργαζομένων για να πληρωθούν.

Ομως, με τις αποφάσεις αυτές, οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα φάρμακα απ' την 1η Σεπτέμβρη και τις επισκέψεις απ' τις 3 Σεπτέμβρη, με άγνωστο αν θα εισπράξουν ποτέ το ποσό που δικαιούνται καθώς ο ΕΟΠΥΥ - λόγω της υποχρηματοδότησης - αδυνατεί να πληρώσει και τους ασθενείς που μέχρι τώρα πλήρωσαν με δικά τους χρήματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ηδη ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ασφαλισμένους πάνω από 100 εκατ. για φάρμακα και εξετάσεις που πλήρωσαν από την τσέπη τους.

Ετσι, το περασμένο Σάββατο η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) «αποφάσισε κινητοποίηση - όπως την ονομάζει - με αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από την 1η Σεπτεμβρίου», με κύρια αιτήματα: Την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν πλέον τις 85 μέρες. Την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφιστάμενων οφειλών καθώς και των όρων που αφορούν την υπαγωγή των φαρμακείων στον «Τειρεσία». Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και τη βελτίωση της ρευστότητάς τους.

Στη Γενική Συνέλευση διατυπώθηκαν δύο κατά βάση προτάσεις για τη διεκδίκηση των οφειλομένων: Η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τα εφημερεύοντα φαρμακεία θα εκτελούν τις συνταγές κανονικά και οι φαρμακοποιοί θα πληρώνουν τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακαποθηκάριους όταν ο ΕΟΠΥΥ θα εξοφλεί τις συνταγές. Ετσι, οι ασφαλισμένοι δε θα επιβαρύνονταν οικονομικά, πέραν της μέχρι τώρα συμμετοχής και ταυτόχρονα η στάση αυτή θα αποτελούσε τη βάση για την κοινή διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων.

Η άλλη πρόταση ήταν η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης, στην οποία υπήρξε η διαφωνία για το αν θα αρχίσει την 1η ή στις 14 Σεπτέμβρη και μάλιστα με νέα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Στο πλαίσιο τέτοιων διαφωνιών ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ. Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, «το ΔΣ του ΠΦΣ εκτιμώντας τις εξελίξεις θα αποφασίσει για την αναστολή των κινητοποιήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ