Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Στο τραπέζι του «διαλόγου» οι νέες ανατροπές

Πρόσκληση για συνάντηση την επόμενη Τετάρτη απηύθυνε στους «εταίρους» το υπουργείο Εργασίας

«Είμαι πολύ ευτυχής γιατί διαπίστωσα ωριμότητα και κατανόηση απ' όλους τους κοινωνικούς εταίρους» είχε δηλώσει ο υπουργός μετά την πρώτη συνάντηση. Τα σχόλια περιττεύουν...

Phasma

«Είμαι πολύ ευτυχής γιατί διαπίστωσα ωριμότητα και κατανόηση απ' όλους τους κοινωνικούς εταίρους» είχε δηλώσει ο υπουργός μετά την πρώτη συνάντηση. Τα σχόλια περιττεύουν...
Σε νέα συνάντηση καλεί τους κοινωνικούς εταίρους (πλειοψηφία ΓΣΕΕ και εκπροσώπους των εργοδοτών) ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, για τα ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, μεταξύ αυτών ο κατώτερος μισθός, η ανεργία, το «μη μισθολογικό κόστος» και άλλα. Η συνάντηση έχει οριστεί για την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012 στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Της πρόσκλησης έχει προηγηθεί η επιστολή του υπουργείου Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους στα τέλη Ιούλη. Πρόκειται για εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί στο δεύτερο μνημόνιο το οποίο, μετά το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (μειώσεις κατά 22% και 32% τον περασμένο Φλεβάρη), ρητά όριζε: «Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Εως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους». Ο «διάλογος» αυτός έχει ημερομηνία λήξης των Οκτώβρη.

Το ζητούμενο εδώ είναι η άμεση εμπλοκή του κράτους στη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών, γεγονός που θα διευκολύνει το κεφάλαιο να επιβάλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς του. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο τάσσεται κατά οποιασδήποτε αύξησης των σημερινών μειωμένων κατώτερων μισθών και προτείνει αντί για αύξηση να γίνονται προσλήψεις ανέργων. Μια πρόταση που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως όντα τα οποία «δε χρειάζεται να έχουν ζωή, αρκεί να μπορούν να αναπνέουν, να δουλεύουν και να παίρνουν ένα ξεροκόμματο». Επίσης, για τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας προβάλλει τη γνωστή συνταγή επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή «ζεστό δωρεάν χρήμα» στους εργοδότες. Παράλληλα προτείνει, τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» μέσα από τη μείωση των εισφορών, κάτι το οποίο έχει αποδεχθεί ήδη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Από την άλλη, δεν αποκλείεται η ατζέντα της συζήτησης να περιλαμβάνει και το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού στον Ιδιωτικό Τομέα στην κατεύθυνση κατάργησής του, με μπούσουλα το Δημόσιο Τομέα όπου ήδη έχουν καταργηθεί και αντικατασταθεί από ένα ποσό που είναι ίδιο για όλους, ανεξαρτήτως του μισθού που παίρνουν.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» με το υπουργείο οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου ζήτησαν την παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ περιόρισε το ρόλο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής σε θεσμικές διεκδικήσεις (έχει προ πολλού διαγράψει την έννοια της αγωνιστικής διεκδίκησης) εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη «ταξική ειρήνη» για τα μονοπώλια και η κυβέρνηση χειροκρότησε τη μείωση των μισθών κατά 15% στα ξενοδοχεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ