Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Καλαμπάκας

Συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε Χίο, Ζάκυνθο και Ορθοβούνι

Οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Καλαμπάκα

Eurokinissi

Οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Καλαμπάκα
Σε εξέλιξη, αν και μειωμένης έντασης, είναι οι πυρκαγιές σε Χίο, Ζάκυνθο και Καλαμπάκα. Οι εστίες που καίνε ακόμα σε Χίο και Ζάκυνθο προσπαθούν να ελεγχθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με τα πεζοπόρα τμήματα και με τα εναέρια μέσα για να σταματήσει και η μεγάλη καταστροφή που έχουν προκαλέσει. Στην πυρκαγιά της Καλαμπάκας επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 25 στρατιώτες, 38 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο. Για σήμερα, υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Ηλεία και Κορινθία.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ επισκέφτηκε την πληγείσα από την πυρκαγιά περιοχή του ορεινού όγκου της Καλαμπάκας και είχε συνάντηση με τους κατοίκους των χωριών. Η καταστροφή που προκλήθηκε είναι μεγάλη, καθώς η φωτιά κατέκαψε μεγάλη έκταση με θάμνους και δένδρα, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες κι αποθήκες, ενώ κινδύνεψε ο οικισμός του Ορθοβουνίου.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ επισημαίνεται:

«Η τωρινή πυρκαγιά στην περιοχή της Καλαμπάκας, οι άλλες που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Νομό, αλλά και σε όλη την Ελλάδα φέτος και κάθε χρόνο την περίοδο του καλοκαιριού, αποδείχνουν τον τεράστιο κίνδυνο που βρίσκονται καλλιέργειες, δάση και δασικές εκτάσεις, κάτοικοι και πυροσβέστες.

Αναδείχνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των προηγούμενων, για τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης, της αντιπυρικής προστασίας και θωράκισης των δασικών περιοχών κυρίως, όταν, χρόνο το χρόνο, περικόπτονται, αντί να αυξάνονται, τα κονδύλια για την πυροπροστασία, καταργούνται οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, όταν μεγάλο μέρος των οχημάτων, εξαιτίας των περικοπών, μένουν ακινητοποιημένα από βλάβες, λόγω φθαρμένων ελαστικών και έλλειψη καυσίμων, όταν, αντί να δοθούν χρήματα στην Πυροσβεστική, κόβονται εξαιτίας της αναδιάρθρωσης (δηλαδή του λουκέτου σε υπηρεσίες και σταθμούς) και παραδίδεται η ασφάλεια σε εθελοντές, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις.

Μετά από καταστροφικές πυρκαγιές δεν αναδασώνονται οι καμένες περιοχές, αλλάζει η χρήση της γης και γίνεται έρμαιο διάφορων επιτήδειων επιχειρηματιών.

Ως ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, αλλά και, γενικότερα, ως Κόμμα, αυτά τα ζητήματα της πυροπροστασίας τα αναδείξαμε και με τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς - Πυροσβεστικό Σώμα, Δήμους - αλλά και μέσω της Βουλής, με Ερωτήσεις και Επερωτήσεις... όμως "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".

Για ακόμα μια φορά επισημαίνουμε ότι ο κίνδυνος για το φυσικό πλούτο της περιοχής, για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους παραμένει ορατός.

Ζητάμε, για να διασφαλιστεί η δασοπροστασία και η πυρασφάλεια του Νομού, να δοθούν άμεσα επιπλέον κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας του Νομού στους Δήμους και την Πυροσβεστική.

Να προσληφθεί μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να στελεχώσει τα κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Να αναδασωθούν οι κατεστραμμένες περιοχές.

Να αποζημιωθούν ολικά οι πληγέντες για τις καταστροφές που υπέστησαν στο 100% των ζημιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ