Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υποβάθμιση και «χαράτσωμα» στην Υγεία

Οι περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τα έτη 2013 - 2014 θα δώσουν νέα ώθηση στην αποσπασματικότητα, στην υποβάθμιση, στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και ταυτόχρονα σε νέο «χαράτσωμα» ασφαλισμένων και ασθενών. Οι περικοπές δε γίνονται ούτε για να «νοικοκυρευτούν» τα οικονομικά του κράτους και των Ταμείων, ούτε - πολύ περισσότερο - για να απολαμβάνει μεγαλύτερο τμήμα του λαού αναβαθμισμένη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εξάλλου, τα μέτρα περικοπών οδηγούν σε κλείσιμο τμημάτων και κλινικών, με άξονα τον αντιλαϊκό «εξορθολογισμό» των δαπανών, σε κατάργηση οργανικών θέσεων, σε «στέγνωμα» των νοσοκομείων από υλικά και φάρμακα, σε χρεοκοπία του ΕΟΠΥΥ. Αυτό δείχνει πως δεν περίσσευαν χρήματα για να κοπούν.

Τα κυβερνητικά μέτρα θα έχουν νέες δραματικές επιπτώσεις: Περίπου 660 τμήματα και κλινικές δημόσιων νοσοκομείων θα καταργηθούν. Αντικειμενικά, δηλαδή, τα νοσοκομεία θα μπορούν να περιθάλψουν λιγότερους και οι υπηρεσίες θα είναι πιο υποβαθμισμένες. Την ίδια ώρα, γίνεται καθεστώς η ελαστική εργασία, με την πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών για ένα χρόνο και εκατοντάδων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων - ανάμεσά τους και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό - μέσω ΜΚΟ για 5 μήνες με 625 ευρώ. Επίσης, τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι χιλιάδες. Τέτοια προσωρινά «μπαλώματα» με εργασία χωρίς δικαιώματα θέτουν σε νέο κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών. Επιπλέον, από το χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ θα κοπούν περίπου 800 εκατ. ευρώ, κόστος που θα μεταφερθεί στους ίδιους τους ασφαλισμένους, κυρίως μέσω της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων, όπου ο ασφαλισμένος που θα χρειάζεται διαφορετικό απ' αυτά φάρμακο, γιατί αυτό είναι πιο κατάλληλο γι' αυτόν, θα πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά. Ακόμα, εξετάζεται να επιβληθεί συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη νοσηλείας, κλιμακωτά με βάση εισοδηματικά κριτήρια, που θα φτάνει μέχρι και το 50% στα συνολικά έξοδα νοσηλείας.

Ολα τα παραπάνω στοχεύουν στην απαλλαγή του κράτους από τα «οικονομικά βάρη» για την Υγεία και στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου Υγείας - Φαρμάκου. Για παράδειγμα, έκλεισαν τα εργαστήρια του ΙΚΑ, για να γίνονται οι εξετάσεις σε ιδιωτικά. Αντί για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, ο ΕΟΠΥΥ κάνει συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Αντίστοιχα, τα νοσοκομεία παραδίδουν όλο και περισσότερους τομείς σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία. Αντί για κρατική φαρμακοβιομηχανία και κρατικές φαρμακαποθήκες, το κράτος επιλέγει να δίνει τεράστια ποσά στους επιχειρηματίες προμηθευτές και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Κάθε τμήμα δημόσιου νοσοκομείου που καταργείται θα «συμπληρώνεται» από τον ιδιωτικό τομέα, για όποιον «έχει».

Η κυριαρχία της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Φάρμακο και η λειτουργία των νοσοκομείων και των Ταμείων ως «αγοραστών» και «πωλητών» υπηρεσιών Υγείας είναι εγκληματικές, όπως και η πολιτική που τις ενισχύει. Χρέος κάθε συνδικάτου, κάθε μαζικού φορέα, κάθε συνταξιουχικής οργάνωσης, κάθε εργαζόμενου σε Υγεία - Φάρμακο είναι να υψώσει ένα αγωνιστικό, διεκδικητικό «τείχος», ώστε κανείς να μη μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για δωρεάν φάρμακο και υπηρεσίες Υγείας. Αυτή τη στιγμή είναι επιτακτική ανάγκη, μεταξύ άλλων, να σφραγιστούν τα βιβλιάρια των ανέργων, να καταργηθούν οι πληρωμές στα νοσοκομεία, να χρηματοδοτηθούν ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ