Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγώνας για τους παιδικούς σταθμούς

Εκπτώσεις και περικοπές στις υπηρεσίες που παρέχονται στα παιδιά, είναι η «λύση» που προτείνουν κυβέρνηση και δήμαρχοι, ώστε να αντιμετωπιστεί η αδυναμία των παιδικών σταθμών να καλύψουν τις απαιτούμενες ανάγκες. Το πρόβλημα είναι γνωστό και τεράστιο και κωδικοποιείται ως εξής: Περίπου 53.000 παιδιά μένουν - με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν - εκτός παιδικών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας. Ο αριθμός αυτός δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, αφού πολλά ζευγάρια δεν υπέβαλαν καν αίτηση είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έθεσε η δικαιούχος του προγράμματος ΕΕΤΑΑ, είτε γιατί δεν πίστευαν ότι αυτή θα γίνει δεκτή. Εκατοντάδες άλλα παιδιά δε θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς πολλοί κλείνουν ή υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Η κυβέρνηση δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων, ενώ περικόπτει δραματικά την κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, προτείνει τη μείωση του κόστους ανά παιδί που θα φιλοξενηθεί στους σταθμούς του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, ώστε να γίνουν δεκτά περισσότερα. Δηλαδή, προτείνει την υποβάθμιση της φροντίδας, της διατροφής, της δημιουργικής απασχόλησης, της παρακολούθησης της σωματικής και ψυχικής υγείας του παιδιού, κάτι που στην πράξη σημαίνει, με απλά λόγια, κακή προσχολική αγωγή. Η πρώτη αντίδραση της ΚΕΔΕ στη... λύση της κυβέρνησης είναι θετική και δεν αποκλείεται να προκριθεί στο διάλογο που θα έχουν οι δύο πλευρές την ερχόμενη βδομάδα. Την ίδια ώρα, προωθούνται κι άλλες «λύσεις», προεξέχοντος του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη, όπως η σύσταση επιχειρήσεων από ανέργους - κυρίως συμβασιούχους πρώην εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς - οι οποίες θα λειτουργούν με όρους οικονομίας της αγοράς, όπως σημειώνεται στο νόμο για την «κοινωνική επιχειρηματικότητα» που τις προβλέπει. Οι δε άνεργοι που θα της συστήσουν θα εργάζονται περίπου σαν εργολάβοι που θα πληρώνονται από τα κέρδη της επιχείρησης. Με λίγα λόγια οι επιχειρήσεις αυτές θα επιβάλλουν τροφεία, όπως τροφεία βέβαια επιβάλει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Αυτά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης. Περικοπές στη χρηματοδότηση και υποβάθμιση των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών παρέχονταν. Χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, ένταση της εμπορευματοποίησης. Και ταυτόχρονα, διατήρηση ενός υποτυπώδους δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών με περιστασιακό χαρακτήρα που θα εξαρτάται από ευρωπαϊκά ή εθνικά κονδύλια, χωρίς μόνιμο χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπιστούν ακραίες περιπτώσεις φτώχειας, ανέχειας και εξαθλίωσης. Στα σχέδια αυτά βάζει πλάτη η ΚΕΔΕ αρνούμενη να διεκδικήσει την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των αναγκών των νέων ζευγαριών, ώστε να διασφαλιστεί η φιλοξενία και σίτιση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Προχτές, το ΠΑΜΕ κάλεσε τα συνδικάτα να μπουν μπροστά, να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων και να απαιτήσουν να μην μείνει κανένα παιδί εκτός, να μην κλείσει κανένας αλλά αντίθετα να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών, να καταργηθούν τα τροφεία, να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των παιδιών, να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένων κ.ά. Και αυτοί οι στόχοι πάλης πρέπει να τεθούν στο προσκήνιο στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται το αδιέξοδο για τις λαϊκές οικογένειες(2013-08-18 00:00:00.0)
Ολα τα παιδιά δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς(2012-12-21 00:00:00.0)
Θέλουν να κόψουν ακόμα κι απ' το φαΐ βρεφών και νηπίων(2012-08-26 00:00:00.0)
Αγώνας για τους παιδικούς σταθμούς(2012-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ