Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εχουμε δικό μας δρόμο

Ο ισχυρισμός ότι «ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις» δεν ισχύει. Αυτό είναι γνωστό από παλιά. Τα τελευταία 20 χρόνια τα πιο αντεργατικά μέτρα πέρασαν μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι έχει ειδήσεις και η πλέον «νεκρή» πολιτικά περίοδος, ο δεκαπενταύγουστος. Αυτό που στο γενικό τίτλο εμφανίζεται σαν «μέτρα», στις λεπτομέρειές του αποκαλύπτει μια σειρά καθημερινές αποφάσεις και ενέργειες του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης που βεβαιώνουν πως πράγματι η κρατική διοίκηση έχει αδιάλειπτη συνέχεια. Από το δημόσιο πογκρόμ κατά των μεταναστών που συνοδεύεται από ένα υπόγειο αλισβερίσι σχετικό με τις αξίες γης, ως τα φαρμακεία όπου οι άρρωστοι γίνονται το σαμάρι που χτυπάνε κυβέρνηση και φαρμακέμποροι, και από την ασύστολη φοροληστεία ως τις άγριες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, το κράτος των καπιταλιστών δίνει καθημερινά το «παρών» του. Βεβαιώνοντας και έτσι ότι με την εξουσία των καπιταλιστών δεν ξεμπερδεύεις κάνοντας διάλειμμα στη ζωή σου.

***

Το καλό νέο που προκύπτει από τις αναλύσεις στα περί της κρίσης είναι ότι τώρα πια ομολογούν ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη ήταν εξαρχής συστατικό της Ευρωζώνης. Μέχρι πρόσφατα διακινούσαν την πλάνη ότι η Ευρωζώνη στήθηκε για να απλωθεί η ευημερία παντού.

Το κακό νέο που συνοδεύει τις ίδιες αναλύσεις είναι ότι χρησιμοποιούν την ανισομετρία και τις επιπτώσεις της για να πιέσουν ώστε ο λαός να αποδεχτεί τη βαρβαρότητα ως δρόμο που οδηγεί στην ευημερία.

Το γεγονός ότι μιλάνε για «τεράστιο πολιτικό κόστος» από τα μέτρα αποκαλύπτει ότι η πίεση στα λαϊκά στρώματα θα είναι τέτοια που σαν σκάσει το καζάνι τίποτα δε θα μείνει όρθιο. Και πάλι είναι το ΚΚΕ αυτό που είχε προειδοποιήσει: Να πάρει ο λαός έγκαιρα τα μέτρα του ώστε να μη βρεθεί απροετοίμαστος... Ισχύει στο ακέραιο.

***

Καλά... άμα έχεις σπίτι θα σου πάρουν το σπίτι, άμα έχεις βέρες θα τις πουλήσεις. Αμα δεν έχεις τίποτε; Δεν μπορούν να σου πάρουν τίποτε. Εκεί είμαστε, για ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η κυβέρνηση χρεώνει το ένα χαράτσι μετά το άλλο, υπολογίζοντας λογιστικά ότι αυτά είναι ήδη κρατικό χρήμα. Αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει τίποτα για να πάρει. Δεν είναι άρνηση πληρωμής φόρου. Είναι αναγκαστική στάση πληρωμών. Η χρεοκοπία που τόσο ξορκίζουν οι κυβερνώντες είναι πραγματικότητα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

***

Στους τίτλους μιλάνε για την ακρίβεια στα τρόφιμα σα να έπεσε απ' τον Αρη. Είναι όμως γήινο δημιούργημα, αυτού εδώ του συστήματος όπου στο κυνήγι του κέρδους και τα τρόφιμα είναι χρηματιστηριακό προϊόν που η τιμή τους καθορίζεται στον τζόγο.

Η ξηρασία είναι μόνο η αφορμή. Οι τιμές είναι ψηλά πολύ πριν υπάρξει ξηρασία. Το γεγονός ότι η χώρα έχει μείνει χωρίς στρατηγικά αποθέματα είναι θέμα πολιτικής επιλογής και όχι ξηρασίας. Για να κερδίζουν τα μονοπώλια κατέστρεψαν την ντόπια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Το ίδιο, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, ευθύνεται και για τις εξελίξεις στο φάρμακο. Η έλλειψη ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής, διανομής, εισαγωγής και έρευνας φαρμάκων λύνει τα χέρια όσων παίζουν το παιχνίδι των εταιρειών και της κυβέρνησης, που μέσα απ' όλη αυτήν την ιστορία επιταχύνει την πορεία χιλιάδων ανθρώπων προς το θάνατο.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση τα αδιέξοδα του συστήματος, δηλαδή η αντικειμενική πραγματικότητα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανάλυση του ΚΚΕ τόσο για το χαρακτήρα της κρίσης όσο και για το δρόμο διεξόδου, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Σ' αυτό το δρόμο η δράση του εργατικού κινήματος μπορεί να είναι καταλυτική.

Η χτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ με αφορμή τη φοροληστεία είναι ένα καλό δείγμα του πώς πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ