Τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατάφεραν να αυξήσουν το κρατικό χρέος, παρά τη γενικευμένη πολιτική λιτότητας, τους υπέρογκους φόρους και την υποτιθέμενη διαγραφή μέρους των κρατικών ομολόγων
Σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012, παρατηρείται μία αύξηση του χρέους κατά 23,2 δισ. δεδομένου ότι στο τέλος του Μάρτη, είχε διαμορφωθεί στα 280,3 δισ.
Σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αύξηση του χρέους, οφείλεται στα δάνεια του μηχανισμού στήριξης (EFSF), τα οποία, από 111,9 δισ. στο τέλος του Μάρτη, ανήλθαν στα 148,8 δισ. στο τέλος του Ιούνη. Η σημαντικότερη καταβολή από το EFSF, αφορά τα 25 δισ. ευρώ στις 19 του προηγούμενου Απρίλη που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (α' δόση του δανείου των 50 δισ. που θα λάβουν συνολικά οι τράπεζες στα πλαίσια της ενίσχυσής τους, τα οποία όμως βαρύνουν τον ελληνικό λαό).
Στο τέλος του Ιούνη του 2012, το χρέος των 303,5 δισ. αναλύεται σε χρέος ομολόγων και βραχυπρόθεσμων τίτλων ύψους 136,6 δισ. και σε δάνεια συνολικού ύψους 166,9 δισ.
Από την πρώτη κατηγορία του χρέους, από τα 136,6 δισ., τα 117,1 δισ. αφορούν ομόλογα εκδοθέντα στην αγορά του εσωτερικού. Πρόκειται για ομόλογα τα οποία το ελληνικό κράτος εξέδιδε πριν από το τέλος του 2009, οπότε και σταμάτησαν οι εκδόσεις λόγω της εκτίναξης των αποδόσεων και της προσφυγής το Μάρτη του 2010 στο «Μηχανισμό Στήριξης». Αξίζει να επισημάνουμε, ότι τα 117,1 δισ. αποτελούν το προϊόν που προήλθε από την απομείωση του κρατικού χρέους στα πλαίσια της συμφωνίας του PSI.
Οσο αφορά το δανεισμό της χώρας, αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία, είναι ότι τα υπόλοιπα των δανείων της τρόικας άγγιξαν τον προηγούμενο Ιούνη τα 150 δισ. ευρώ, πιο συγκεκριμένα ανήλθαν στα 148,8 δισ.