Κυριακή 12 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Βάρβαρα ταξικά αντιλαϊκά μέτρα

Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ότι χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ και χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών δεν μπορεί να απαλλαχτεί ο λαός από τα βάρβαρα μέτρα και τα μνημόνια
Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ότι χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ και χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών δεν μπορεί να απαλλαχτεί ο λαός από τα βάρβαρα μέτρα και τα μνημόνια
Αντιλαϊκό οδοστρωτήρα, που θα ισοπεδώσει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα σπρώξει ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση το σύνολο του ελληνικού λαού, φέρνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με την τρόικα (Ευρωπαϊκή Ενωση - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση «εμπλουτίζει» με νέα βάρβαρα μέτρα το πακέτο των 16 και πλέον δισ. ευρώ, για την περίοδο 2012-2014, η εφαρμογή των οποίων θα επιφέρει συντριπτικά και μόνιμα πλήγματα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, οικογενειακά - κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ θα διευρύνει τη μακρά λίστα των ανέργων με μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα και με ταχύτατους ρυθμούς οι κυβερνητικοί εταίροι δρομολογούν μέσω των ιδιωτικοποιήσεων την παράδοση στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τη βδομάδα που πέρασε έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου διαδοχικές συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης με αντικείμενο την οριστικοποίηση των μέτρων και το πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων». Αυτές οι συσκέψεις, η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και οι απανωτές συναντήσεις των υπουργών επιβεβαίωσαν:

α) Τους «ανατριχιαστικούς» σχεδιασμούς των κομμάτων του κεφαλαίου να μην αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα από το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», να μειώσουν μισθούς και μεροκάματα, να επιβάλουν εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα και συντάξεις πείνας, να λεηλατήσουν με φόρους το λαϊκό εισόδημα.

β) Οτι κάθε μέτρο που σπρώχνει πιο βαθιά το λαό στην εξαθλίωση, που αφανίζει μισθούς και συντάξεις, που καρατομεί δικαιώματα, που κάνει ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη, που εκποιεί τη δημόσια περιουσία αποτελεί το όχημα για την επάνοδο σε συνθήκες υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών, των αποκρατικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποτελούν τη στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και των διεθνών καπιταλιστικών κέντρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος του λαού.

Αυτούς ακριβώς τους βάρβαρους ταξικούς σχεδιασμούς επιδίωξαν να συσκοτίσουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης με δηλώσεις και διαρροές για δήθεν «διαφωνίες» για το «μείγμα των μέτρων», σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.

Σ' αυτή την επιχείρηση εντάσσεται η συντονισμένη κίνηση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, αντίστοιχα, που εμφανίστηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της δεύτερης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών να διατυπώνουν δήθεν «ενστάσεις» για την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και να εγκαλούν τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Παρότι επιχειρήθηκε από τον αστικό Τύπο να διογκωθούν οι όποιες διαφωνίες σε σχέση με την αποδοχή ορισμένων μέτρων - θυμίζουμε ότι υπήρξε συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τους εκδότες των μεγαλύτερων συγκροτημάτων, από τους οποίους ζήτησε να παράσχουν στήριξη στην εφαρμογή των μέτρων - οι ταξικές επιλογές της συγκυβέρνησης και οι δεσμεύσεις της απέναντι σε πλουτοκρατία και τρόικα δεν αφήνουν περιθώρια ούτε επικοινωνιακών ελιγμών.

Πίσω από τα επικοινωνιακά τερτίπια κρύβεται ότι όχι μόνο έθεσαν το θέμα επί τάπητος, αλλά ετοιμάζουν νέο σχέδιο «εφεδρείας» που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο αρχηγοί είναι έτοιμοι ακόμα και να «αλλάξουν την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης»(!), στην οποία δήθεν δεσμεύονται ότι δε «θα προχωρήσουν σε απολύσεις». «Ολα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τα συζητάμε», ξεκαθάρισε ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, την Παρασκευή, όπου συζητήθηκε και το θέμα της «εφεδρείας».

Τον ίδιο στόχο αποπροσανατολισμού του λαού ήρθαν να υπηρετήσουν την Τετάρτη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση «εξετάζει εναλλακτικές λύσεις» με τους «λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία» και όρισε ως «αντίπαλο» της συγκυβέρνησης την ανεργία, όταν με τα μέτρα που ετοιμάζονται θα ισοπεδωθεί ολόκληρη η κοινωνία και θα διευρυνθούν οι στρατιές των ανέργων.

Μαζί με το καρότο, όμως, της αναζήτησης «ηπιότερων λύσεων» οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν και το μαστίγιο απαιτώντας την υποταγή του λαού. Σε μια επίδειξη πυγμής προς τον εργαζόμενο λαό, και λίγες ώρες πριν τη δεύτερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, με χαρακτηριστικό κυνισμό, υποστήριξε ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν σπάσουμε αυγά». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός, που ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όσα μέτρα χρειαστούν, σημειώνοντας: «Αναζητούμε τα πάντα. Αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές στο έλλειμμα».

Μέτρα και χρονοδιάγραμμα της σφαγής

Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού δίνει και το περίγραμμα της αντιλαϊκής θύελλας που έρχεται. Το πακέτο με τα μέτρα θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» και να παραδοθεί στην τρόικα μέχρι το τέλος Αυγούστου, υπό τη μορφή συγκεκριμένων κατευθύνσεων και κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης τα 5 - 6 δισ. αφορούν σε περικοπές δαπανών που εμπίπτουν στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθούν το υπουργείο Παιδείας με περικοπές ύψους 2,2 δισ. και το υπουργείο Υγείας με 1,8 δισ.

Ο Αρμαγεδδών των μέτρων προβλέπεται να πλήξει κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων και συνολικά των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συγκυβέρνηση έχει καταλήξει σε:

  • Μειώσεις μισθών:Με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2012 του νέου μισθολογίου στις πρώην ΔΕΚΟ (περικοπές μισθών που θα αγγίξουν το 40%). Μειώσεις μισθών και στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία) με την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα στο 2013.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδιο για να αυξηθεί ο ελάχιστος εργάσιμος χρόνος για να βγει ένας εργαζόμενος στη σύνταξη από τα 15 που ισχύει σήμερα στα 20 χρόνια. Επίσης, υπάρχει σχέδιο αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 - 67 χρόνια.
  • Περικοπές συντάξεων: Με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 10% από τα 1.400 ευρώ και πάνω. Υπάρχει σχέδιο κλιμακωτής μείωσης ακόμα και των χαμηλών συντάξεων (από 700 ευρώ). Πλαφόν 2.500 ευρώ στις κύριες συντάξεις. Περικοπές ως και 40% στο εφάπαξ. Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επανεξέταση του ΕΚΑΣ με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Εξετάζεται η πλήρης κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη 13η-14η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας). Μείωση της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, από 360 σε 330 ευρώ.
  • Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο απόλυσης 45.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέας εργασιακής εφεδρείας και «εκπαραθύρωση» 25.000 συμβασιούχων του Δημοσίου μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας.
  • Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την παράδοση κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ κ.ά.), δημόσιων εκτάσεων αλλά και υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους) σε ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ.
  • Βαθύ μαχαίρι σε Υγεία και Φάρμακο: Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με την αύξηση της χρήσης γενόσημων με στόχο την «εξοικονόμηση» 800 εκατ. ευρώ. Κλείσιμο και συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων με στόχο την «εξοικονόμηση» 1 δισ. ευρώ.
  • Περικοπές στην Παιδεία: Συγχώνευση 150 σχολών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και αύξηση των ωρών διδασκαλίας καθηγητών και δασκάλων, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης των ωρομισθίων.
  • Καρατόμηση επιδομάτων: Με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και περιουσιακών στοιχείων για τη χορήγηση των 89 προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτέκνων, αναπήρων, οικογενειακών κ.ά.).
  • Κλείσιμο κρατικών οργανισμών. Μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών του Δημοσίου που θα συνοδευτούν και από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, δρομολογούνται κατάργηση χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων και αυξήσεις των δημοτικών τελών.
Η φιλολαϊκή διέξοδος

Το μεγαλύτερο τμήμα της λίστας των βάρβαρων μέτρων θα παραδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της συγκυβέρνησης τις επόμενες μέρες. Μετά τις 20 Αυγούστου θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις για την οριστικοποίηση των μέτρων.

Ενα προς ένα τα μέτρα φανερώνουν ότι η τρικομματική κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, που στοχεύουν στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στην εξολόθρευση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα περιθώρια κέρδους των μονοπωλίων.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για «ανάκαμψη» δεν αφορούν στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Ούτε οι εξαγγελίες του Αντ. Σαμαρά ότι με τη δόση των 31 δισ. του δανείου της τρόικας - που πιθανόν θα δοθεί τον Οκτώβρη στην κυβέρνηση - θα υπάρξει «επανεκκίνηση της οικονομίας» γιατί τα συγκεκριμένα χρήματα δε θα κατευθυνθούν για την κάλυψη μισθών και συντάξεων όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα κατευθυνθούν, μέχρι το τελευταίο ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση των μονοπωλίων.

Η κυβερνητική επέλαση σε βάρος του λαού, που υλοποιείται με τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, δεν μπορεί να γίνει ούτε δίκαια ούτε ήπια, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας έχουν δεσμευτεί απέναντι στην τάξη τους και δε θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα. «Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει και δεσμευτεί για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτό που οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι είναι ότι κάθε μέρα που περνά η ζωή τους και η ζωή των παιδιών τους θα γίνεται χειρότερη. Χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς μονομερή διαγραφή του χρέους και χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών δεν μπορεί να απαλλαχθεί ο λαός από τα βάρβαρα μέτρα και τα μνημόνια. Η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο δρόμο της λαϊκής οικονομίας, με λαϊκή εξουσία, όπου ο τεράστιος πλούτος που παράγεται θα είναι πραγματικά λαϊκή περιουσία.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ