Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο FRONTEX ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δοκιμάζει εξελιγμένα μέσα ανθρωποκυνηγητού

Μετά τις δοκιμές στο Ακτιο, τέλη 2011, ετοιμάζει τον Οκτώβρη στην Αλεξανδρούπολη «επίδειξη» σε «πραγματικές συνθήκες», με μετανάστες ως «πειραματόζωα», και τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ.

Στιγμιότυπο από κοινή περιπολία ΕΛ.ΑΣ. και FRONTEX στον Εβρο
Στιγμιότυπο από κοινή περιπολία ΕΛ.ΑΣ. και FRONTEX στον Εβρο
Ολο και πιο γερά πατά την μπότα του στην Ελλάδα ο FRONTEX (ΦΡΟΝΤΕΞ - ευρωενωσιακός οργανισμός επιτήρησης εξωτερικών συνόρων της ΕΕ). Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις καταστολής στα σύνορα που συντονίζει, προκειμένου πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού να μη βρίσκουν καταφύγιο στην ΕΕ, στην «καλύτερη» δε περίπτωση να εγκλωβίζονται κατά χιλιάδες στην Ελλάδα. Πλέον με ευθύνη και των κυβερνήσεων, των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, αξιοποιεί τη χώρα σαν πεδίο ασκήσεων όπου ξένοι αξιωματούχοι και βιομηχανίες δοκιμάζουν σε «πραγματικές συνθήκες» τα πιο εξελιγμένα μέσα ανθρωποκυνηγητού. Μετά το Ακτιο, όπου έκαναν τον χειμώνα τέτοιες δοκιμές, τώρα ετοιμάζουν «επίδειξη» στην Αλεξανδρούπολη. Φυσικά, οι τέτοιες απάνθρωπες «δοκιμές» τους συμπληρώνουν το όργιο καταστολής σε βάρος μεταναστών, που στήνει και η τωρινή ελληνική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, νέες πτυχές του οποίου ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα από τα κεντρικά του FRONTEX στη Βαρσοβία στάλθηκε πρόσκληση προς αρχές συνοριοφύλαξης της ΕΕ και μονοπώλια της «ασφάλειας», με τίτλο «Επίδειξη Επιτήρησης Συνόρων και Εργαστήριο 2012». Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ενας από τους βασικούς στόχους του FRONTEX είναι να κρατά τα κράτη μέλη ενημερωμένα για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στη συνοριοφύλαξη. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διοργάνωση (με τη βοήθεια των κρατών μελών) πρακτικής επίδειξης των νέων τεχνολογιών. Η επιτήρηση των χερσαίων συνόρων πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματική ανίχνευση δραστηριοτήτων παράνομης μετανάστευσης. Τα τεχνικά συστήματα που εμπλέκονται περιλαμβάνουν διάφορα είδη αισθητήρων και ειδικά συστήματα επικοινωνίας και λογισμικού, προκειμένου να δημιουργείται εικόνα της κατάστασης, να τίθεται στη διάθεση των συμμετεχόντων σε μια συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η μονάδα Ερευνας και Ανάπτυξης του FRONTΕX και ο τομέας χερσαίων συνόρων, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία διοργανώνουν επίδειξη και ένα εργαστήριο, στα οποία βιομηχανίες του κλάδου θα παρουσιάσουν σε εμπειρογνώμονες των κρατών μελών τα τελευταία τους επιτεύγματα (...) ταχείες στην ανάπτυξή τους κινητές και φορητές συσκευές χερσαίας επιτήρησης και ασύρματων συστημάτων επικοινωνίας για την επιτήρηση των χερσαίων συνόρων (...)

Τέσσερις έως έξι κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας επιτήρησης χερσαίων συνόρων, θα κληθούν να επιδείξουν τις δυνατότητες των συστημάτων τους σε σενάρια πραγματικών επιχειρήσεων. Κάθε αναπτυσσόμενο σύστημα θα αποτελείται από συνδυασμούς δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα είδη αισθητήρων: μικρής εμβέλειας ραντάρ εδάφους, αισθητήρες εδάφους και ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες, διασυνδεόμενους μέσω ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων ικανών να μεταδώσουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα της κατάστασης και προειδοποιήσεις σε απομακρυσμένα τερματικά. Προκειμένου να παρέχει πραγματικά αποτελέσματα, η επίδειξη πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μια έκταση γης με πραγματική/πιθανή ροή παράνομων μεταναστών (σ.σ. θα τους χρησιμεύσουν για πειραματόζωα)

Ο τόπος και ο χρόνος της επίδειξης θα είναι η Ελλάδα, η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Οκτωβρίου 2012. Θα παραστούν φορείς και εκπρόσωποι των αρχών κρατών μελών της ΕΕ που εμπλέκονται στον έλεγχο συνόρων. Η εκδήλωση θα δώσει την ευκαιρία σε δυνητικούς χρήστες και τη βιομηχανία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για τις ανάγκες τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο FRONTEX διοργανώνει στην Ελλάδα τέτοιες επιδείξεις. Το χειμώνα δοκίμαζε στην Ελλάδα εξελιγμένα εναέρια μέσα επιτήρησης συνόρων. Π.χ. ισραηλινή πολεμική βιομηχανία παρουσίασε μη επανδρωμένο αεροσκάφος - ιπτάμενο ραντάρ θαλάσσιας περιπολίας στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ακτιο, παρουσία εκπροσώπων από υπηρεσίες συνοριοφύλαξης και ακτοφυλακής από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στο Ακτιο παρουσιάστηκε και αντίστοιχο ισπανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος υποστηριζόμενο από συστήματα γαλλικής βιομηχανίας. Εγραφαν χαρακτηριστικά οι Γάλλοι σε ανακοίνωσή τους: «Επί τρεις μέρες, διάφοροι κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών έκαναν δοκιμαστικές πτήσεις περιπολώντας στη δυτική ακτή της Ελλάδας». Οι Ισπανοί προσδιόριζαν ότι οι δοκιμές έγιναν τέλη 2011.

«Σφράγιση» του Εβρου

Και δεν είναι μόνο οι «επιδείξεις» τους. Αρχές της βδομάδας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκαν νέα μέτρα ενίσχυσης της καταστολής στα σύνορα. Ο υπουργός Ν. Δένδιας ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι «1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται ήδη προς τον ποταμό Εβρο, μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Ηδη (...) μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Εβρο, ώστε επιτέλους να επιχειρήσουμε τη "σφράγιση" του Εβρου». Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υπουργός, στη διάρκεια επίσκεψής του στον Εβρο, είχε τάξει την ολοκλήρωση στην περιοχή της Ορεστιάδας του τείχους ανάσχεσης προσφύγων και μεταναστών, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Οκτώβρη. Παράλληλα, είχε πει ότι θα υπάρξει εγκατάσταση ηλεκτρονικών μέσων όπως και άλλες «συναφείς ενέργειες».

Το έργο κατασκευής του «τείχους» βρίσκεται στο στάδιο της θεμελίωσης στήριξης του πλαισίου της περίφραξης, ακολουθεί η εγκατάσταση των πλαισίων περίφραξης και η τοποθέτηση συρματοπλέγματος. Το συνολικό μήκος του «τείχους» θα είναι 10,310 χιλιόμετρα, με τοποθέτηση πασάλων ανά μέτρο. Το έργο, κόστους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, θα διαθέτει δυο σειρές συρματοπλέγματα, εξωτερικό ύψους 2,5 μέτρων και εσωτερικό ύψους 3 μέτρων.

Τους διακινεί το μεγάλο κεφάλαιο

Ολοι τους, ευρωενωσιακοί και κυβερνώντες, κρύβουν την ουσία του ζητήματος. Οντως, μετανάστευση και προσφυγιά, με τις διαστάσεις που πήραν (ειδικά μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών, την προσωρινή υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας του κεφαλαίου), γεννούν προβλήματα για τους λαούς που ξεριζώνονται, αλλά και τους λαούς όσων χωρών δέχονται κύματα μεταναστών. Αρχουσα τάξη και τα κόμματά της προεκλογικά ξανάπαιξαν το «χαρτί» του μεταναστευτικού, της «ασφάλειας» και εγκληματικότητας (το ξανάκαναν στις ευρωεκλογές του 2009, στις τοπικές του 2010). Στρέφουν μέρος της λαϊκής οργής σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, αποπροσανατολίζουν, απομονώνοντας και διογκώνοντας ένα από τα μύρια προβλήματα που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει στο λαό. Ρίχνουν νερό στο μύλο της «Χρυσής Αυγής», μετά τάχα ανησυχούν για την επιρροή της.

Ολοι τους αποσιωπούν ότι η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου όπως εκδηλώθηκε με τις στρατιωτικές επεμβάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη (επεμβάσεις όπου συμμετείχαν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις) προκάλεσε τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Το ίδιο κάνουν οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις σε Σομαλία, Σουδάν. Ανάλογα κύματα κυνηγημένων έρχονται τώρα εδώ από τη Συρία μετά τον εκεί ιμπεριαλιστικό δάχτυλο.

Επομένως μετανάστες και πρόσφυγες δεν ήρθαν εδώ για διακοπές. Τους έφεραν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι όπου συμμετέχει με συγκεκριμένο καταμερισμό η άρχουσα τάξη της Ελλάδας. Τους έφεραν οι αστικές κυβερνήσεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η φτώχεια, τα αντιδραστικά καθεστώτα που υπηρετούν τον ιμπεριαλισμό. Τους έφερε το κεφάλαιο και τα κόμματά του, τους αξιοποιεί για να βγάζει περισσότερη υπεραξία, να θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη δίχως δικαιώματα εργασία τους, να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό ως πολιορκητικό κριό για να γκρεμίσει τις όποιες κατακτήσεις κέρδισε η εργατική τάξη, να τη διασπά, να αυξάνει την καταστολή. Τους έφεραν όλοι αυτοί που τώρα θέλουν να απαλλαγούν από ένα κομμάτι μεταναστών και παίρνουν γι' αυτό νέα κατασταλτικά μέτρα. Θέλουν περισσότερο «ελεγχόμενη» μετανάστευση, γι' αυτό κλείνουν πρόσκαιρα τις στρόφιγγες, αφού η καπιταλιστική κρίση αύξησε τον εφεδρικό στρατό ντόπιων ανέργων.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ