Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης

Διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους» στήνει η κυβέρνηση για να προωθήσει τον «ελάχιστο μισθό». Επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ

Την πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου για παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τον καθορισμό του νέου κατώτερου μισθού μονομερώς από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, βάζει μπροστά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Χτες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, συνεπής στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί με το μνημόνιο (τέλος Ιούλη), απέστειλε επιστολή στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και τις καλεί σε «διάλογο» ο οποίος θα έχει ημερομηνία λήξης τον Οκτώβρη, μετά τον οποίο η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον «ελάχιστο μισθό». Δηλαδή θα νομοθετήσει ένα μισθό ακόμα χαμηλότερο από αυτόν που ισχύει σήμερα μετά τις μειώσεις κατά 22% και 32% τον περασμένο Φλεβάρη, ενώ ουσιαστικά θα ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις υπόλοιπες προβλέψεις της ΕΓΣΣΕ (πολυετίες, επιδόματα, άδειες, δικαιώματα)! Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της επίθεσης, αφού πλέον ο στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των κατώτερων μισθών, αλλά η κατάργηση στην πράξη ολόκληρης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτό ακριβώς προέβλεπε και το δεύτερο μνημόνιο που, μετά τη μείωση των κατώτερων μισθών και το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ρητά όριζε: «Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Εως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι στόχος του «διαλόγου» είναι η αντικατάσταση του συνόλου των μισθών που περιλαμβάνονται στην ΕΓΣΣΕ με έναν ελάχιστο μισθό, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα και με το προσχέδιο του δεύτερου μνημονίου που είχε δει το φως της δημοσιότητας, «θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του ελάχιστου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκριτών κρατών...». Οπου βέβαια τα κράτη που συγκρίνεται η χώρα μας εκτός από Πορτογαλία και Ισπανία είναι η Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.

Η προκλητικότητα της κυβέρνησης φτάνει σε τέτοια όρια που ο υπουργός Εργασίας στην επιστολή του δεν κρύβει τις προθέσεις τους. «... Ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι απαραίτητος...», γράφει ο υπουργός και προσθέτει: «Ωστόσο, καθώς οι άμεσες και, κυρίως, οι έμμεσες επιπτώσεις της (αυξητικής ή μειωτικής) διακύμανσης του κατώτατου μισθού επί της ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών είναι σημαντικές, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο σύνθετης δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η τωρινή, είναι ευνόητο ότι υφίσταται άμεσο ενδιαφέρον της πολιτείας για την όσο το δυνατόν πιο προσεκτική διαμόρφωση του θεσμικού εργαλείου των κατώτατων αμοιβών». Και προσθέτει ότι η αναμόρφωση «του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) (σ.σ. πρέπει να γίνει) υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων...»!

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της επιστολής του, με την οποία θέτει το πλαίσιο του διαλόγου, τάσσεται ευθαρσώς κατά οποιασδήποτε αύξησης των σημερινών μειωμένων κατώτερων μισθών και προτείνει ότι αντί για αύξηση να γίνονται προσλήψεις ανέργων, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να ενοχοποιήσει για την ανεργία ακόμα και αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς των 586 ευρώ μεικτά. Παράλληλα στα θέματα προς συζήτηση θέτει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη συνέχιση των προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ