Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκδήλωση τιμής στη «Μάχη της σοδειάς»

Μαθήματα Ιστορίας, απ' αυτά που δεν πρόκειται να διδαχθούν στις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα του αστικού εκπαιδευτικού συστήματος
Μαθήματα Ιστορίας, απ' αυτά που δεν πρόκειται να διδαχθούν στις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα του αστικού εκπαιδευτικού συστήματος
Μια ξεχωριστή προφεστιβαλική εκδήλωση διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Κορινθίας και Αργολίδας της ΚΝΕ, στη Στυμφαλία. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη «Μάχη της σοδειάς», τη νικηφόρα, μεγάλη μάχη της Στυμφαλίας, μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, στις 1-3 Ιούλη 1944.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο» του Α. Καμαρινού, από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συγκεκριμένη μάχη που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορινθίας - Αργολίδας, κόντρα στην 117 γερμανική Μεραρχία των Κυνηγών -επίλεκτη μονάδα του γερμανικού στρατού- είχε νικηφόρα έκβαση και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή. Αποτέλεσμα της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή ήταν να εμποδιστούν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα σιτάρια ολόκληρης της ορεινής περιοχής Αργολιδοκορινθίας και να καταδικάσουν έτσι τους κατοίκους σε πείνα και τα τμήματα του ΕΛΑΣ σε διάλυση. Η σημαντική αυτή επιτυχία δημιούργησε τις προϋποθέσεις να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές λεύτερες από τους κατακτητές. Στη μάχη χάθηκαν περισσότεροι από 420 Γερμανοί στρατιώτες και παράλληλα σκοτώθηκαν 15 ταγματασφαλίτες, αιχμαλωτίστηκαν περίπου 60 Γερμανοί και συνεργάτες τους, ενώ όσοι από τους κατακτητές κατάφεραν να σωθούν έφυγαν σωστά ερείπια... Η σπουδαία αυτή νίκη κόστισε στα τμήματα του ΕΛΑΣ το θάνατο 16 μαχητών.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ