Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέος κύκλος συγκεντροποίησης

Πρόταση εξαγοράς της Εμπορικής από την Alpha Βank, στη σειρά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ενας νέος κύκλος συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, με την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) από την Τράπεζα Πειραιώς και την πρόταση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας, θυγατρικής της γαλλικής πολυεθνικής Credit Agricole από την Alpha Bank. Οπως όλα δείχνουν, επόμενος στόχος θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), για το οποίο από καιρό τώρα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, ενώ την εξαγορά του προκρίνει και η τρικομματική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες και στην περίπτωση του ΤΤ η όλη διαδικασία θα κινηθεί στα πρότυπα της ΑΤΕ, με τη μεταφορά των υγιών περιουσιακών στοιχείων σε μια νέα τράπεζα, η οποία και θα περάσει στα χέρια ιδιωτών, ενώ στην παλιά τράπεζα, θα παραμείνουν τα προβληματικά στοιχεία του Ενεργητικού και του Παθητικού, τα οποία θα φορτωθεί και πάλι ο ελληνικός λαός.

Είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος, όχι μόνο της σημερινής συγκυβέρνησης, αλλά και αυτών που προηγήθηκαν, η δημιουργία σε πρώτη φάση, τεσσάρων τραπεζικών ομίλων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς), με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται σε περιβάλλον βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει καίρια το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον προηγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τραπεζικοί κολοσσοί επιβιώνουν σήμερα, μόνο από τις γενναίες κρατικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες μόνο στην περίπτωση της Eυρωζώνης, ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 4,5 τρισ. ευρώ. Από την άλλη, η απάντηση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στην κρίση, είναι η συγκέντρωση του κεφαλαίου, σε λιγότερα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο, συντελούνται υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες, με μοχλό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιχειρούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες συγκεντροποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου, με την εφαρμογή μέτρων όπως: πτώχευση τραπεζών, οι οποίες στις σημερινές συνθήκες κρίνονται μη βιώσιμες και τη μεταφορά των «υγιών» περιουσιακών τους στοιχείων σε άλλες πιο δυναμικές τράπεζες, εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζικών ομίλων κ.ά. Πρόκειται για μια διαδικασία ελεγχόμενης καταστροφής τραπεζικού κεφαλαίου, παράλληλα με τη συγκέντρωση των τραπεζικών ομίλων σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ειδικά για την περίπτωση της πρότασης εξαγοράς της Εμπορικής από την Alpha Bank, η παρουσία των αραβικών και των γαλλικών κεφαλαίων είναι ευδιάκριτη, καθώς το όλο σχήμα θα χρηματοδοτηθεί και από το «Paramount Fund» του Κατάρ, το οποίο συμμετέχει ήδη στο κεφάλαιο της τράπεζας με ποσοστό 4,7%, ενώ από την άλλη, η Credit Agricole δεν θα πωλήσει για να φύγει, αλλά θα συμμετέχει στη νέα τράπεζα με στρατηγικό ποσοστό, γεγονός που σημαίνει ότι διατηρεί ζωηρό το ενδιαφέρον της για την ελληνική τραπεζική αγορά και τις αγορές των βαλκανικών χωρών, όπου οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υποκαταστήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση σε τρεις επιχειρηματικούς Ομίλους(9/10/2012)
Οι Γάλλοι επέλεξαν την «Αλφα»(2/10/2012)
Σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων(6/2/2009)
Η ΝΔ ολοκλήρωσε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ(8/8/2006)
Επίθεση με τις πλάτες της κυβέρνησης(13/2/2005)
Το χρονικό της λεηλασίας(3/8/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org