Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από Αύγουστο ... χειμώνα

«Ρόζα» στο «Πρόβα»
«Ρόζα» στο «Πρόβα»
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες το θέατρο παλεύει όχι μόνο να επιζήσει, αλλά και να συνεισφέρει στην ψυχαγωγία που τόση ανάγκη έχουμε. Αλλοι το επιχειρούν με προβληματισμό, άλλοι με χιούμορ, άλλοι με ιστορικές αναφορές, άλλοι με δράμα... Ολοι όμως με την ελπίδα ότι ο κόσμος δε θα σταματήσει να πηγαίνει θέατρο. Πολλοί είναι οι θίασοι που έχουν ήδη σχηματιστεί και σύντομα αρχίζουν πρόβες, κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε συζητήσεις με τους συντελεστές και σύντομα θα ανακοινώσουν τα σχέδιά τους.

Ο Αγγελος Αντωνόπουλος θα ερμηνεύσει τον ερχόμενο χειμώνα στο Θέατρο «Τριανόν», σε μια παράσταση για ένα ρόλο, τον Βίο του Γαλιλαίο Γαλιλέι. Ο επιστήμονας Γαλιλαίο αλλά κι ο άνθρωπος Γαλιλαίο. Η σύγκρουσή του με τους επιστημονικούς κύκλους της εποχής του, αλλά και με την καθολική εκκλησία. Η ανθρώπινη αγωνία του, αλλά και η σύγκρουσή του με την οικογένειά του. Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Δραματουργική σύνθεση: Αγγελος Αντωνόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ.

Το έργο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» θα ανέβει στο θέατρο «Εμπορικόν». Η ταινία, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Robert Benton και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους την Μέριλ Στριπ και τον Ντάστιν Χόφμαν, βραβεύτηκε το 1985 με 5 Οσκαρ. Στην παράσταση στο θέατρο «Εμπορικόν», που προγραμματίζεται για το τέλος Οκτώβρη, την απόδοση του θεατρικού έργου υπογράφει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και τη σκηνοθεσία η Ελένη Σκότη σε συνεργασία με την Δάφνη Λαρούνη. Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Μιρέλλα Παπαοικονόμου. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Παίζουν: Δημήτρης Αλεξανδρής (Τεντ), Μαρία Ζορμπά (Τζοάννα), Αθηνά Μαξίμου (Μάργκαρετ), Χριστόδουλος Στυλιανού (Τζιμ), Δημήτρης Μαύρος (Τζων) και τα παιδιά Γιάννης Μπαριάμης, Γιάννης Κυρίκου και Αλκης Πανταζόπουλος (Μπίλυ).

Αγγελος Αντωνόπουλος, στο «Τριανόν»
Αγγελος Αντωνόπουλος, στο «Τριανόν»
Στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Πρόβα», για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, θα παρουσιαστεί από τα μέσα του Οκτώβρη το νέο έργο του Παναγιώτη Μέντη, «Ρόζα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, με την Μαίρη Ραζή στον ομώνυμο ρόλο. Μέσα από το έργο ζωντανεύει η ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Η πορεία της ζωής των ξεριζωμένων Ελλήνων, των κυνηγημένων Εβραίων και Αρμενίων. Μέσα από τη βιογραφία της Ρόζας Εσκενάζυ ξετυλίγονται όλα τα σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν τη σύγχρονη Ελλάδα, ο εθνικός διχασμός, η καταστροφή της Σμύρνης, το ξερίζωμα του ελληνισμού της Μ. Ασίας, η δικτατορία του Μεταξά, ο εμφύλιος. Σκηνικά - κοστούμια: Καλλιόπη Κοπανίτσα. Φωτισμοί: Αχιλλέας Κουτσούρης.

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο

Το θέατρο «Πορεία» ετοιμάζει για τη χειμερινή περίοδο 2012-13 μια νέα μεγάλη παραγωγή και δύο επαναλήψεις περσινών επιτυχημένων παραστάσεων. Πρόκειται για την «Ευρυδίκη» ή «Ενα μιούζικαλ στον Αδη» της Αμερικανίδας Σάρα Ρουλ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου με τους Κ. Καρβούνη, Λ. Μαλκότση, Κ. Γάκη, Γ. Νταλιάνη, Σ. Πατσίκα. Η πρωτότυπη και διασκευασμένη μουσική, που θα εκτελείται ζωντανά, θα είναι της πρωτοπαρουσιαζόμενης στο ελληνικό θέατρο ταλαντούχας Κατερίνας Πολέμη με ελληνοβραζιλιάνικες ρίζες (πρεμιέρα στις 21 του Νοέμβρη).

«Οθων και Ποθούλα» στο «Χορν»
«Οθων και Ποθούλα» στο «Χορν»
Ο βραβευμένος από κοινό και κριτικούς μονόλογος του Δημήτρη Δημητριάδη «Λήθη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου με την Εκάβη Ντούμα επαναλαμβάνεται το φθινόπωρο για λίγες μόνο παραστάσεις. Τέλος, η παιδική σκηνή του θεάτρου ανεβάζει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη αντιρατσιστική κωμωδία του Φόλκερ Λούντβιχ «Μια γιορτή στου Νουριάν», σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και Παντελή Δεντάκη.

Στη Β' Σκηνή του Θεάτρου «Ανεσις», από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, θα παρουσιάζεται η παράσταση «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με τους Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργο Πυρπασοπούλο, Δημήτρη Καραμπέτση. Μια σονάτα για 3 πρόσωπα σε παραγωγή Τάσου Ιορδανίδη. Σκηνικά - κοστούμια: Απόστολος Βέττας. Φωτιστικός σχεδιασμός: Νίκος Καβουκίδης. Στο θέατρο «Ανεσις» παράλληλα με την παράσταση «Μόλλυ Σουήνυ» θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή, από Τετάρτη έως Κυριακή, το πολυβραβευμένο έργο του Τζεφ Μπάρον, «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Τάσο Ιορδανίδη, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου «Ανεσις».

Στο θέατρο «Προσκήνιο» θα παρουσιαστεί ο κωμικός μονόλογος των Ντίνου Σπυρόπουλου, Γιώργου Γαλίτη, Βλαδίμηρου Κυριακίδη, «MNIMONIMOUS», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Mnimonimous. Στίχοι-Μουσική: PHYROSUN. Χορογραφίες: Ζελίνα Κιλίμη. Video- Μοντάζ: Κώστας Κιμούλης. Φωτισμοί: Latob. Στο «Προσκήνιο» θα παρουσιάζεται επίσης από τον Οκτώβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το ψυχολογικό θρίλερ «ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ» του Γουίλιαμ Μαστροσιμόνε, σε σκηνοθεσία Εφης Μουρίκη. Παίζουν: Εφη Μουρίκη, Βασίλης Μπισμπίκης, Μάρα Μοτάκη, Λήδα Χατζή.

Στην Κεντρική σκηνή του θεάτρου «Βικτώρια» θα παρουσιαστεί «Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού. Παίζουν: Ζώγια Σεβαστιανού, Γιώργος Στριφτάρης, Ανατολή Aθανασιάδου, Μελέτης Γεωργιάδης, Χαρά Τσιώλη, Αναστάσης Κολοβός. Μετάφραση: Γιώργος Πρωτοπαπάς. Σκηνικά / κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης. Μουσική / visuals: Ανδρέας Τρούσσας. Φωτισμοί: Βαγγέλης Κάνδιας. Χορογραφίες: Πάνος Μεταξόπουλος. Τραγουδούν: Βασιλική Ρόρρη, Νεκτάριος Γεωργιάδης. Εκφωνητής: Κώστας Τερζάκης. Στο Φουαγιέ του «Βικτώρια», με καυστική διάθεση, τρελό γέλιο και τραγούδια η Ζώγια Σεβαστιανού, παρέα με την Δήμητρα Αθηναΐδου στο πιάνο, ακροβατεί «Στη σκοινί....» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 το βράδυ (για λίγες παραστάσεις). Επιμέλεια ροής: Καίτη Κωνσταντίνου. Επίσης κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο «Βικτώρια» φωνές ιδανικές κι αγαπημένες γυρνάνε ψάχνοντας τους ήχους από την πρώτη ποίηση μιας ζωής μας που δεν ήταν, σε μια παράσταση με τίτλο «Οι αδέσποτοι» της Μέμης Σπυράτου. Τραγουδούν Αναστασία Καπάνταη και Σταύρος Νιφοράτος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί-τραγουδιστές Νίκος Χαλδαιάκης και Δανάη Λαζοπούλου. Συμπράττουν ο ακροβάτης Παντελής Παπαγεωργίου και ο χορευτής Αλέξανδρος Γκόντοβος. Στο πιάνο ο συνθέτης Νίκος Πλάτανος.

Κωμωδία...

Στο θέατρο «Διάνα» επαναλαμβάνεται «Ο κατάδικός μου» που συνυπογράφουν η Ελένη Ράντου, η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυρακούδης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Μαζί με την Ελένη Ράντου παίζουν οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος. Μία σύγχρονη, αιχμηρή κωμωδία με έντονους ρυθμούς και ανατροπές, που καυτηριάζει ό,τι μας κάνει και φοβόμαστε, ό,τι μας κάνει ξένους μ' εμάς τους ίδιους...

Τη νέα κωμωδία του Ακη Δήμου «Οθων και Ποθούλα» θ' ανεβάσει ο Σταμάτης Φασουλής φέτος το χειμώνα στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν». Ενας, άλλοτε οικονομικά κραταιός, βιοτέχνης πτωχεύει και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη μεζονέτα του στα βόρεια για να εγκατασταθεί με τη γυναίκα του στο προικώο της στο Κουκάκι. Θα μπορούσε να είναι μια ακόμη ιστορία στον καιρό της κρίσης. Αλλά δεν είναι. Γιατί ξαφνικά ο Οθων Μολοχάνθης και η σύζυγός του Δωδώνη θα βρεθούν να συγκατοικούν με την Ποθούλα Ραρράκου... Σκηνικά: Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Σοφία Φιλιππίδου, Θανάσης Αλευράς, Σοφία Φαραζή, Κωνσταντίνος Καρβέλης και σε ρόλο έκπληξη η Βέρα Κρούσκα!

Μια «Τρελή τρελή σαραντάρα» καταφθάνει τον Οκτώβρη στο «Μικρό Παλλάς» αποφασισμένη να πάει κόντρα στα ήθη της εποχής της και τον καθωσπρεπισμό της κοινωνικής της τάξης. Το δίδυμο Αλέκος Σακελλάριος - Χρήστος Γιαννακόπουλος που μας χάρισαν πολλές αθάνατες κωμωδίες ανέβασαν το 1960 την κωμωδία «Σαράντα και...» με την Μαίρη Αρώνη. Η μεγάλη επιτυχία του έργου οδήγησε τους συγγραφείς, έπειτα από πολλά χρόνια, στην κινηματογραφική διασκευή «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε - και απογείωσε - η Ρένα Βλαχοπούλου. Πενήντα δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, την εκρηκτική Τζένη Πετρομιχάλη καλείται να ερμηνεύσει η Βίκυ Σταυροπούλου και το θίασο στελεχώνουν οι Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ελένη Κρίτα, Βάσω Γουλιελμάκη, Στράτος Χρήστου, Κωνσταντίνος Κακούρης, Γιώργος Δεπάστας και η Νεφέλη Ορφανού. Διασκευή: Θοδωρής Πετρόπουλος. Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Σκηνικά: Μαίρη Τσαγγάρη. Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μουσική διδασκαλία: Αλέξιος Πρίφτης.

Το θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» ανεβάζει τον Οκτώβρη, στην κεντρική του σκηνή, Πλούταρχο με τίτλο «Δανεικά κι αγύριστα». Πρόκειται για ένα έργο που στηρίζεται στους λόγους του ιστορικού για τα δεινά του δανεισμού, την παραχώρηση των «ασημικών» της χώρας, τη λεηλασία της αξιοπρέπειας και της εθνικής κυριαρχίας. Μια σύγχρονη επιθεώρηση γεμάτη τραγούδι, χορό, εικόνα. Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρική μεταφορά, σύνθεση κειμένων, σκηνικά, κοστούμια, επιλογή τραγουδιών της Μαίρης Ιγγλέση. Σχολιασμός επικαιρότητας: Κώστας Μητρόπουλος. Video-art: Δημήτρης Κοσμόπουλος. Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Ρίζος. Γραφιστικές Αναφορές: Λίνα Καραγιώργη. Κατασκευές σκηνικών: Κυριάκος Σεραφειμίδης. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου, Αλεξάνδρα Χειμώνα, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ