Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να υπάρξει άμεση κρατική χρηματοδότηση των δήμων

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Την κοινή διαπίστωση ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω περικοπές στους πόρους των δήμων διότι έτσι η Τοπική Διοίκηση θα οδηγηθεί σε κατάρρευση και οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες για τους ίδιους τους πολίτες διατύπωσαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης, με δηλώσεις τους αμέσως μετά την επίσκεψη, χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι δήμοι στις σημερινές συνθήκες και επισημάνθηκε ο κίνδυνος άμεσης και πλήρους κατάρρευσης των κοινωνικών υπηρεσιών που, λόγω κρίσης, με μεγαλύτερη ένταση προσφέρουν σήμερα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει εντός και εκτός Βουλής την άμεση χρηματοδότηση των δήμων, διότι, όπως τόνισε, διαφορετικά η κατάρρευση θα είναι άμεση, καταλυτική και σε συνθήκες που η φτώχεια μεγαλώνει και τα νέα μέτρα οδηγούν σε νέες μάζες νεόπτωχων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των πολιτών και των οικογενειών που αναζητούν τη στήριξη από τις πολλαπλές κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, τονίζοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή από τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση θα οδηγήσει αφενός σε παράλυση τον κοινωνικό ιστό, το κοινωνικό δίχτυ προστασίας που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι, και αφετέρου το Σεπτέμβρη, τους ίδιους τους δήμους σε στάση πληρωμών.

Αμεση χρηματοδότηση

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Είμαστε αποφασισμένοι, στηρίζοντας κινητοποιήσεις από τα κάτω αλλά και με ιδιαίτερες παρεμβάσεις από τη Βουλή να διεκδικήσουμε την άμεση χρηματοδότηση των "καλλικρατικών" δήμων, διότι εάν δεν υλοποιηθεί έστω και αυτό το ελάχιστο που έχει μπει στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, τότε ο κίνδυνος, πραγματικά, κατάρρευσης των όποιων υπηρεσιών προσφέρουν οι δήμοι, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα, θα είναι άμεσος, καταλυτικός σε συνθήκες που η φτώχεια μεγαλώνει και τα νέα μέτρα θα δημιουργήσουν μάζες νεόπτωχων.

Θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο έχει πολύ μεγάλη σημασία και με τη δράση των τοπικών αρχών, της τοπικής διοίκησης, να στηριχθούν δομές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, είτε αυτά είναι Κέντρα Υγείας, είτε δομές που έχει ο ίδιος ο δήμος, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, παιδικοί σταθμοί, η λειτουργία των σχολικών κτιρίων και ιδιαίτερα η θέρμανση, ό,τι εν πάση περιπτώσει τοπικές ή κρατικές δομές υπάρχουν, πρέπει να στηριχθούν πριν από όλα με την κρατική χρηματοδότηση και δεν μπορεί αυτά να στηρίζονται στην ατομική, εθελοντική πρωτοβουλία. Στο κάτω κάτω ο ατομικός εθελοντισμός μπορεί να έχει μια συνεισφορά μόνο όταν αυτά στηρίζονται με προσωπικό που απασχολείται και αμείβεται σωστά και καλά. Και οι δραστηριότητες πρέπει να αγκαλιάσουν σήμερα πολύ περισσότερο αριθμό οικογενειών, παιδιών, ηλικιωμένων από ό,τι γινόταν μέχρι τώρα».

Αδιέξοδο

Από την πλευρά του ο Κ. Ασκούνης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημείωσε: «Ενημερώσαμε την ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, την κ. Παπαρήγα, για τα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης η προσφορά των δήμων στον κοινωνικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως ανέφερε και η Γενική Γραμματέας. Αναφερόμαστε σε μια σειρά δομών που έχουμε δημιουργήσει, που σήμερα είναι, αν θέλετε, το αποκούμπι του κόσμου που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Και δε βρίσκονται σε αδιέξοδο μόνο οι φτωχοί και οι χαμηλόμισθοι, αλλά και τα μεσαία στρώματα που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις και έρχονται στο δήμο για τις κοινωνικές υποδομές, για τους παιδικούς σταθμούς, για τα κοινωνικά παντοπωλεία, για τα κοινωνικά ιατρεία, για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, για το "Βοήθεια στο Σπίτι".

Επομένως εμείς λέμε προς την κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή πόρων θα οδηγήσει σε κατάρρευση αυτού του κοινωνικού ιστού, του δικτύου κοινωνικής προστασίας που έχουμε δημιουργήσει οι δήμοι.

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως διότι η Γενική Γραμματέας στηρίζει αυτήν την προσπάθεια των δήμων στον κοινωνικό τομέα. Τονίζουμε όμως για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι οποιαδήποτε περικοπή από τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση τους δήμους. Δηλαδή, από το Σεπτέμβριο, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών. Κάτι το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον ίδιο το λαό».

Τραγικές περικοπές

Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα ίδια τα στοιχεία. Οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ελάχιστο των υποχρεώσεών τους με τη χρηματοδότηση των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2012. Θυμίζουμε ότι η τότε κυβέρνηση μιλούσε για 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που επίσης κρίνεται ανεπαρκές για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρέδωσε η ΚΕΔΕ στον υπουργό Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι επιχορηγήσεις των δήμων για λειτουργικές δαπάνες, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), από το 2009 μέχρι το 2012, μειώθηκαν περίπου στο μισό. Η δε επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις ή έργα (ΣΑΤΑ) μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με το 2009.

Σημειώνεται ότι από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί 3.154.238 ευρώ για μισθώματα σχολικών μονάδων, 131.026.492 ευρώ για προνοιακά επιδόματα, 51.114.411 ευρώ για μεταφορά μαθητών, δηλαδή σύνολο 185.295.141 ευρώ, που αφορούν σε δαπάνες του 2011.

Στο μεταξύ, στον αέρα είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», από το διάστημα 30 Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη 2012, για το οποίο πήρε παράταση η λειτουργία του, χωρίς να έχει ωστόσο διευκρινισθεί το ποσό της χρηματοδότησης. Σημειώνουν ότι σήμερα λειτουργούν 876 δημοτικές δομές «Βοήθεια στο Σπίτι», εξυπηρετώντας 70.000 ωφελούμενους, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 3.500 άτομα.

Τραγική είναι η κατάσταση και στους παιδικούς σταθμούς, καθώς η χρηματοδότηση μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ μειώνεται από 175 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2011 - 2012 σε 125 εκατομμύρια ευρώ για το 2012 - 2013.

Τα δε Κέντρα Πρόληψης της εξάρτησης υποχρηματοδοτούνται καθώς τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερίζουν για τη διαχείριση της φτώχειας(29/1/2015)
Δε λύνονται τα προβλήματα χωρίς χρηματοδότηση και υποδομές(15/12/2012)
Συμβολικό κλείσιμο των δήμων στις 30 Αυγούστου(25/8/2012)
Αγώνας ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί δήμους(24/8/2012)
Ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών(7/8/2012)
Νέα μείωση στη χρηματοδότηση των δήμων(2/8/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org