Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σταθερά στη γραμμή απενοχοποίησης ΕΕ και καπιταλισμού

Σταθερά στη γραμμή απενοχοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει κρίσεις, με ταυτόχρονη χρέωση των αδιεξόδων του συστήματος στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Χτες με αφορμή τα εκκολαπτόμενα μέτρα και τις συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής συγκυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε σχόλιό του αναφέρει ότι «η συγκυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει ακάθεκτη στο μνημονιακό δρόμο που έχουμε γνωρίσει από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου». Μάλιστα ασκεί κριτική στα κυβερνητικά κόμματα γιατί δεν τήρησαν τις «προεκλογικές εξαγγελίες για επαναδιαπραγμάτευση και για ανάπτυξη». Και καταλήγει κάνοντας λόγο για διέξοδο από την κρίση με «ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Στο ίδιο πνεύμα της άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση για την... ασυνέπειά της κινήθηκε χτες και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το ΔΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ, όπου αφού ανέφερε ότι «μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία» υπενθύμισε ότι «κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, στην προγραμματική συμφωνία είχε καταστεί σαφές ότι η ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθεί». Και αναρωτήθηκε: «Πού πήγαν άραγε αυτές οι δεσμεύσεις; Τις ξέχασαν; Πρόκειται για πολιτική απάτη ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Την ίδια ώρα δημιουργείται κλίμα γύρω από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τις οποίες στις προθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ, είναι να ζητήσουν τη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια τυχόν νέα συμφωνία τύπου μνημονίου που θα προβλέπει επιμήκυνση και επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας. Στη βάση αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χθες στο ρ/σ REAL κατήγγειλε τον Αντ. Σαμαρά γιατί «είχε αρχίσει να βάζει νερό στο αντιμνημονιακό κρασί του, πολύ πριν του ζητηθεί αυτή η δήλωση συνυπογραφής και συνυπευθυνότητας». Ο Δ. Παπαδημούλης, συνεχίζοντας, από τη μια διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως δεν θα βάλει μια τέτοια υπογραφή ο Αλ. Τσίπρας, και από την άλλη, υιοθετώντας όλη τη βάση της μνημονιακής πολιτικής, δηλώνει πως «χρειάζεται η χώρα δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης, κοινωνικής προκοπής και προόδου, αντιστρέφοντας μια πολύχρονη πορεία παρακμής. Η εφαρμογή του μνημονίου είναι ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι στόχοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ