Κυριακή 29 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΗΤΡΟΓΩΓΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΜΗΤΡΟΓΩΓΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου, ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΦΤΗ, που «έφυγε» τόσο γρήγορα, προσφέρω, για τα γενέθλιά του, 50 ευρώ στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», μέσω της ΚΟΒ εργαζομένων Ρεθύμνου της ΚΝΕ.

***

ΦΩΤ.

Στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται δυο χρόνια χωρίς την ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ, που «έφυγε» από κοντά μας τόσο απροσδόκητα στα 20 της χρόνια, σε τροχαίο δυστύχημα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας κόρης και αδερφής, η οικογένειά της προσφέρει στην ΚΝΕ, μέσω του Τομέα Κατάρτισης στον οποίο ήταν οργανωμένη, το ποσό των 150 ευρώ.

* Στη μνήμη της πολυαγαπημένης ΕΛΕΑΝΑΣ ΡΑΝΤΑ, η οικογένεια Ηλία Γρόνθου προσφέρει στην ΚΝΕ, μέσω του Τομέα Κατάρτισης, το ποσό των 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στις 8 Αυγούστου συμπληρώνονται 35 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα και πατέρας, ΜΗΤΡΟΓΩΓΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, αγωνιστής από τα φοιτητικά του χρόνια ως το τέλος της ζωής του, αφού πέρασε από φυλακές και εξορίες. Γεννημένος στην Καρδίτσα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Για χρόνια υπήρξε μέλος του Γραφείου της ΕΔΑ πριν τη Χούντα. Το 1958 στάλθηκε εξορία. Συνδικαλιστής από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Λογιστών Θεσσαλονίκης ως το τέλος της ζωής του. Ενώ είναι καταζητούμενος από τη χούντα και κρύβεται, έπαθε έμφραγμα. Τον συνέλαβαν και κρατήθηκε στην Ασφάλεια για τρεις μήνες χωρίς να του δίνουνε τη σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έτσι «έφυγε» νωρίς από τη ζωή.

ΕΥΤΕΡΠΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΝΤΕΞΗ
ΕΥΤΕΡΠΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΝΤΕΞΗ
Στην αξέχαστη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο Κόμμα μας το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του και συντρόφισσα, Μάγδα, τα παιδιά του, Πάνος και Αστέριος

***

ΦΩΤ.

Με τη συμπλήρωση δεκαοκτώ χρόνων από το θάνατο της αγαπημένης και αξέχαστης μάνας μας ΕΥΤΕΡΠΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΝΤΕΞΗ, αγωνίστριας, καθώς και στη μνήμη του πατέρα μας ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΣ. ΝΤΕΞΗ, που δολοφόνησαν οι ταγματασφαλίτες τον Ιούλιο 1944, αντί για λουλούδια στον τάφο τους, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Τα παιδιά τους, Αλκης και Θάλεια Ντέξη

***

ΦΩΤ.

Στις 7 Μαΐου 2012 «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας πατέρας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΔΑΜΟΥ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του, μέλος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ελασσόνας, πιστός και αταλάντευτος στα πιστεύω του και στα ιδανικά που πίστευε και αγωνιζόταν για έναν κόσμο δίκαιο, ειρηνικό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο αδελφός του, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΟΥ, σκοτώθηκε στον Εμφύλιο, αφήνοντας πίσω την σύζυγό του Ευαγγελία Αδάμου, έγγυο στον γιο της Κώστα. Η σκέψη μας θα σε συντροφεύει αγαπημένε μας πατέρα.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στο Κόμμα σου.

Οι θυγατέρες σου, Δήμητρα και Μαρία

Μήτσος Κατσιανάκος
Μήτσος Κατσιανάκος
***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας θείου ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, που «έφυγε» στις 20.6.2012 από κοντά μας, τα ανίψια του, Ιωάννης Ιακωβίδης και Παρθένα Χαραλαμπίδου και η συνυφάδα του, Ευθυμία Ιακωβίδου, προσφέρουν στην ΚΟΒ Γαλλικού Κιλκίς του ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ για το κόμμα που με αυτοθυσία υπηρέτησε. Ο σ. Περικλής γεννήθηκε στο Κεντρικό Κιλκίς από φτωχούς αγρότες γονείς. Από μικρός μπολιάστηκε με τις Μαρξιστικές - Λενινιστικές ιδέες τις οποίες υπηρέτησε μέχρι το θάνατό του. Αντί για στεφάνι, προσφέρουμε το ποσό αυτό στο ΚΚΕ που, μέχρι την ημέρα του θανάτου του, υπηρέτησε.

* Συμπληρώνονται 40 ημέρες από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΠΕΡΙΚΛΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαλλικού Κιλκίς του Κόμματος.

* Στη μνήμη του σ. ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Γαλλικού προσφέρουν 60 ευρώ ως ενίσχυση στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Στις 24 Ιούλη έκλεισαν δύο χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σύζυγός μου, ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, πιστός αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του δίπλα στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Δάφνης - Υμηττού.

Η σύζυγός του, Γεωργία

***

ΦΩΤ.

Στις 21 Ιούλη 2012 έκλεισαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου και πατέρα, ΠΑΥΛΟΥ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, Βάσω Μάμαλη και τα παιδιά του, Νίκος και Χρυσάνθη προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΚΙΔΕ, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, η Μαργαρίτα Παπασπύρου προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ ως ενίσχυση.

ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
***

ΦΩΤ.

Στα εννέα χρόνια από το θάνατο του σ. ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΥ. Τον θυμόμαστε πάντα τον αγαπημένο μας πατέρα, σύζυγο, παππού και σύντροφό μας, στη ζωή και στον αγώνα. Σαν χτές ήταν που «έφυγε» από τη ζωή ένας αφοσιωμένος αγωνιστής του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ένας ολοκληρωμένος κομμουνιστής. Κι όμως, πέρασαν εννέα χρόνια που δεν είναι κοντά μας. Ηταν ξημερώματα της Κυριακής, 3 Αυγούστου του 2003. Κανένας από τους οικείους του, τους συντρόφους, τους φίλους του, δεν ήθελε να το πιστέψει. Οτι ο Μήτσος της Εργατικής Αχτίδας, των Οργανώσεων της Αττικής, της Κρήτης, των Τρικάλων, των Ελλήνων εργατών στη Γαλλία, των Οργανώσεων του Κόμματος στη Δυτική Ευρώπη, ο Μήτσος του Κεφαλόβρυσου, δεν είναι μαζί μας.

Ο σ. Μήτσος Κατσιανάκος εντάχθηκε από τα νεανικά του χρόνια στο επαναστατικό κίνημα, έγινε μέλος της ΔΝΛ και της ΕΔΑ. Το 1967, λίγο μετά την Απριλιανή χούντα, έγινε μέλος του ΚΚ στο Παρίσι όπου εργαζόταν. Συνδικαλιστικό στέλεχος της CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία και πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων στη Γαλλία. Πολλοί τον θυμούνται από την εξέγερση του Μάη του '68 στη Γαλλία. Σήμερα που οι εργάτες της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης τον θυμούνται ξανά. Γιατί ο σ. Μήτσος δεν απουσίαζε από καμιά εργατική - λαϊκή μάχη και διεκδίκηση. Ηταν πάντα παρών. Στην αγωνιστική του διαδρομή αναδείχτηκε σε πρωτοπόρο στέλεχος του Κόμματος και από το 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του. Σεμνός και ανιδιοτελής έτσι όπως ταιριάζει στο μέλος του Κόμματος, υπομονετικός στη βοήθεια και στην ανάδειξη καινούριων στελεχών, πρόθυμος να σπεύσει όπου το Κόμμα τον χρειάζεται. Στη Γαλλία και τη Δ. Ευρώπη τα πρώτα χρόνια. Στην Αττική, στην Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ, στην Καλλιθέα, αλλά και στα αγαπημένα του Τρίκαλα και στην Κρήτη, παντού όπου πέρασε ο σ. Μήτσος άφησε θετικό έργο και καλές θύμησες. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης στο Κόμμα και στο κομμουνιστικό κίνημα, όταν άλλοι τα δίπλωναν και αποχωρούσαν από το ΚΚΕ και το κίνημα, ο σ. Μήτσος αγωνίστηκε πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό, με απέραντη εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στο λαό. Είχε το χάρισμα της πειθούς. Βοηθούσε τους συντρόφους να κατανοούν τις δυσκολίες του αγώνα. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά αποφασιστικά, έλεγε τη γνώμη του, υποστήριζε την άποψή του με σεβασμό στο συνομιλητή του. Αταλάντευτος, με ευθυκρισία, μέσα στα συλλογικά πλαίσια, συνέβαλε θετικά στην πρόοδο του Κόμματος. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η αγωνιστική στάση, η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, η προσήλωσή του στα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ. Τον θυμόμαστε πάντα. Στο δρόμο του αγώνα, τον νιώθουμε κοντά μας να διαδηλώνει. Σήμερα στην πάλη του ΚΚΕ για την εργατική, λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό, σ' αυτήν τη σκληρή αναμέτρηση διαπιστώνουμε πιο έντονα την απουσία του.

ΤΡΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΡΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

***

2 ΦΩΤ.

Στις 25 Ιούλη 2012 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΟΥΛΑΣ. Γεννήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το 1922 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ και, αργότερα, στην ΕΠΟΝ. Μετά τη Βάρκιζα, διώχθηκε και φυλακίστηκε στον Πολύγυρο. Εζησε παράνομος για λίγο καιρό και, στη συνέχεια, βγήκε στο βουνό στον ΔΣΕ. Σαν επιτελής του Τάγματος του Νίκου Αμπελά, δύο ολόκληρα χρόνια, τραυματίστηκε βαριά στα δυο του χέρια και μεταφέρθηκε στη ΛΔ Βουλγαρίας για θεραπεία. Εκεί δημιούργησε οικογένεια και απέκτησε δύο κόρες. Τον Αύγουστο του 1949 τον έστειλαν διευθυντή στους παιδικούς σταθμούς για τα Ελληνόπουλα, στο Σλίβεν Κάρλοβο και Πάβελ Μπόνια της Βουλγαρίας. Στους παιδικούς σταθμούς υπηρέτησε ως διευθυντής τρία χρόνια και χωρίς αμοιβή, χαλάλι τους. Αργότερα εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Λευτεριά» που εκδιδόταν εκεί από τους Πολιτικούς Πρόσφυγες. Φοίτησε και τελείωσε την Π. Σχολή σε 3 χρόνια με άριστα. Μετά από τις σπουδές αυτές πήρε Δοκτορά. Το 1969 εκλέχτηκε υφηγητής, έγραψε πολλά συγγράμματα και πολλά άρθρα που κυκλοφορούσαν σε 4 γλώσσες: Ελληνικά, Βουλγάρικα, Τούρκικα και Γερμανικά. Εξελίχτηκε ερευνητής ιστορικός και μελετητής του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα. Το 1965 πήγε στη Μόσχα για δεύτερη ειδικότητα στον επιστημονικό κομμουνισμό. Για την προσφορά του παρασημοφορήθηκε 9 φορές, το ένα χρυσό επετειακό στα 25 χρόνια της Λαϊκής Εξουσίας της Βουλγαρίας.

Για την προσήλωσή του στις αρχές και την τιμιότητα που τον χαρακτήριζαν και έκαναν να κερδίσει την εκτίμηση των συναδέλφων του και των φοιτητών του, στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ έγραψε ο συνάδελφος και καλός φίλος του Γιώργος Γκαγκούλας (από το Σουφλί Εβρου) ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν 4 μήνες. Οσοι γνώρισαν το ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΟΥΛΑ και συνεργάστηκαν μαζί του, όσοι άκουσαν τις διαλέξεις του, θα τον θυμούνται για πάντα.

ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ
ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ
Ο αδελφός του Βασίλη, ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΙΚΟΥΛΑΣ κλείνει, το 2012, 65 χρόνια που «έφυγε» στα 22 του χρόνια, την 1η Αυγούστου 1947, πολεμώντας από τις γραμμές του ΔΣΕ, στα βουνά της Χαλκιδικής.

Στη μνήμη τους, η σύζυγος του Βασίλη Τσίκουλα, Αθανασία, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, στην εφημερίδα του Κόμματός μας.

***

ΦΩΤ.

Στην μνήμη της ΡΙΤΑΣ ΠΟΤΣΙ - ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση στον πόνο του άντρα της και των παιδιών της και των αδελφών της, προσφορά 100 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, από την Ελένη Μπέλλου.

***

ΦΩΤ.

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΑΚΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, «έφυγε» από κοντά μας στις 3 Νοέμβρη 2007. Γεννήθηκε το 1923 στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Το 1939 εκδιώχθηκε από το βουλγαρικό κράτος, ενόψει του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηρθε στην Ελλάδα και εξορίστηκε από το Μεταξά μαζί με την οικογένειά του στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και, παράλληλα, ανέπτυξε αγωνιστική αντιστασιακή δράση ως μέλος της ΜΛΑ και της ΕΠΟΝ. Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη και μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη κατά Γκοτζαμάνη.

Στην μνήμη του, τα παιδιά του Πάνος και Νίκος προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΜΜΕ.

***

Στην μνήμη της αγαπημένης μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΑΚΑ, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε 150 ευρώ, στο τιμημένο Κ.Κ.Ε. που αγαπούσε, μέσω Κ.Ο.Β. κάτω Καισαριανής. Ο σύζυγος Γιώργος και τα παιδιά της Νίκος και Θοδωρής.


ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ

902

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ

ΡΙΤΑ ΠΟΤΣΙ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
ΡΙΤΑ ΠΟΤΣΙ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΙΚΟΥΛΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΙΚΟΥΛΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΟΥΛΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΔΑΜΟΥ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΔΑΜΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ